lukee82 Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) 13 godzin temu, meser262 napisał: W dniu 4 grudnia 1940 roku Wa.Pruef.6 stwierdził, że jest niezwykle pilne, aby 20 Pz.Kpfw.IB i 11 kl.Pz.Bef.Wg. został przebudowane na wersję 'tropikalną'. W lutym 1941 roku modyfikacja ta została wdrożona w pojazdach Pz.Rgt.5 i Pz.Rgt.6. Krzyśku a jak ma się to do dodatkowych płyt na przedzie pojazdu? Czy ich wprowadzenie było razem ze zmianami na tyle? Czy też może były już stosowane wcześniej? Podsumowując. najbardziej zależy mi na informacji czy istniały pojazdy które miały tylko dodatkowe opancerzenie w postaci płyt na przedzie bez jeszcze ulepszeń z chłodzeniem. Przestudiowałem jeszcze wczoraj wieczorem instrukcję i dodatkowe elementy od chłodzenia są naklejane na płytę nadsilnikową czyli tutaj miał bym teoretycznie jeszcze opcje wyboru. Nie ukrywam, że najchętniej został bym właśnie przy takim wariancie ( bez dodatkowych osłon ) o ile nie była by to fantastyka Wieczorem gdy będę już w domu wrzucę fotkę instrukcji i modelu by pokazać jak to wygląda. Edytowane 6 Października 2020 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) 9 godzin temu, lukee82 napisał: ... jak ma się to do dodatkowych płyt na przedzie pojazdu? Czy ich wprowadzenie było razem ze zmianami na tyle? Dodatkowe płyty przymocowano z przodu na przednim pancerzu(1), od połowy skośnego pancerza do nadbudowy(2), na przedzie nadbudowy (3) i nawet na włazie D-cy (4) wszystko tylko z przodu. Najlepiej popatrzeć - Z tyłu widać część modyfikacji Afrykańskich. Ten dodatkowy pancerz to początki prób wzmacniania w ten sposób warstw ochronnych. Były to pojazdy 'testowe' - bardzo nieliczne. Zaczęli nad tym myśleć po stratach w 1939/40 roku. Jeden z pojazdów sfotografowanych we Francji już ma ten dodatkowy pancerz, ale nie ma modyfikacji 'Afrykańskiej'. Co do wersji sprzed modyfikacji 'Afrykańskiej' to - nie powinno być - - we włazie (A) tych wycięć - powinny być normalne 'pełne', - na pokrywie nad silnikowej nie powinno być tych elementów opancerzonych (B i C) i nie może być żadnych wycięć/otworów - w tych dwóch połówkach klap. Reszta bez zmian. Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotki tylko w celach dyskusji. Edytowane 6 Października 2020 przez meser262 PS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, meser262 napisał: Dziękuję Krzyśku za szczegółowe informacje jak i fotki. W szczególności za tą gdzie dobrze widać jak spasowane są dodatkowe płyty. Byłem ciekaw jak to było bo właśnie w modelu też tak wystaje. Uprzedziłeś mój post ze zdjęciami więc skoro mam już odpowiedź to wrzucam tylko zdjęcie modelu by pokazać jak to wygląda. Właz w narożniku do przerobienia. Czy poratował by ktoś fotką z właściwym? W zasadzie wystarczy nawet potwierdzenie czy ma to być tylko zwykła, płaska klapa? Jeśli tak to tylko "zaszpachlował" bym te otwory w nim. Edytowane 6 Października 2020 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) 53 minuty temu, lukee82 napisał: Właz w narożniku do przerobienia. Czy poratował by ktoś fotką z właściwym? Proszę bardzo. Tylko bez tego uchwytu/rączki - czy jak to tam zwał. Pozdrawiam Krzysztof Popatrz też na zawiasy - nie są obcięte jak w wersji 'Afrykańskiej'. Może dopytam jeszcze w jakim malowaniu go planujesz? Jaką wersję będziesz budował? Edytowane 6 Października 2020 przez meser262 doprecyzowanie i pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 36 minut temu, meser262 napisał: Może dopytam jeszcze w jakim malowaniu go planujesz? Jaką wersję będziesz budował? Najchętniej w jednobarwnym panzer grey jeśli tylko taki pojazd był który na przedzie miał dodatkowe płyty a na tyle nie miał tych dodatkowych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Podziwiam za wytrwałość i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 No to Francja. Pojazd z Panzer.Regiment 5 ; 3 Panzer Division - zniszczony 13 czerwca 1940 roku. Cała załoga zginęła. To że nie miał wariantu 'Afrykańskiego' widać po otwartej klapie z tyłu. Dodatkowo trzeba zrobić w modelu dwa otwory strzelnicze. Jeden z nich widać pod anteną, drugi z przodu po lewej stronie (na skosie). Część widać na pierwszej fotce. Wydaje się być jednobarwny. Choć do końca takiej pewności nie mam. Jak zawsze z pojazdami z tego okresu. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 21 Października 2020 Autor Share Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Zabawę z modelem rozpocznę od układu jezdnego. Jest tutaj trochę do zrobienia + dodatki z blaszek. Wanna wygląda tak więc zrobię od podstaw tą sprężynę. Instrukcja Abera pokazuje takie wykonanie. Jeśli jeszcze coś trzeba dorobić to proszę o informację. Wrzucam również parę zdjęć by pokazać jak wygląda wanna i góra. Jeśli brakuje czegoś na wannie co jeszcze trzeba by dorobić to również poproszę o powiadomienie. Edytowane 21 Października 2020 przez lukee82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 No to myślę że dobrze by było jako jedno z pierwszych poprawek - to wykonać spawy. Na wszystkich łączeniach blach. Spawy ; Śrubki i Żaluzja jako osobny element Mocowanie drugiej żaluzji dalej spawy i śrubki Sprężyna + reszta - podwozie Pz.Kpfw.I ausf.B Pozdrawiam Krzysztof 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Chyba by mi się nie chciało..Podziwiam za samozaparcie i życzę powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 To jest drugi warsztat... A poprzeczka wysoko. Żebyś tylko przez zniechęcenie nie przeszedł do innej sekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 23 Października 2020 Autor Share Napisano 23 Października 2020 18 godzin temu, meser262 napisał: Sprężyna + reszta Dzięki wielkie. Nie ma jak "zdalne nauczanie" od Krzyśka Akurat w tym pierwszym modelu podobała mi się ta zabawa w przerabianie/dorabianie części oraz doklejanie blaszek. W tym modelu jest jeszcze mniej części więc te przeróbki pozwolą mi też trochę "przedłużyć" budowę modelu. To co będę potrafił zrobić to postaram się poprawić tak by model miał jak najmniej błędów. Aero oczywiście kupię. Po skończeniu tego modelu będę myślał nad zakupem i na pewno będę potrzebował pomocy bo nie mam kompletnie pojęcia o sprzęcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Października 2020 Share Napisano 23 Października 2020 Bardzo dobrze, że planujesz zakup aerografu. Jeśli będziesz trzymał poziom budowania modelu jak w tym pierwszym, to naprawdę szkoda takie maszyny malować pędzlem. Najgorszym aerografem (ale nie zaczynaj od najgorszego ) można zrobić lepsze malowanie niż najlepszym pędzlem, chyba że ktoś jest mistrzem pędzla ale i tak aerograf daje zupełnie nowe możliwości. 3 godziny temu, lukee82 napisał: Aero oczywiście kupię. Po skończeniu tego modelu będę myślał nad zakupem i na pewno będę potrzebował pomocy bo nie mam kompletnie pojęcia o sprzęcie. Po całkowitym skończeniu czy po skończeniu budowy tego i na nim będziesz już praktykował aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 23 Października 2020 Autor Share Napisano 23 Października 2020 2 godziny temu, TAW napisał: Po całkowitym skończeniu czy po skończeniu budowy tego i na nim będziesz już praktykował aerograf? Ten jeszcze tak jak poprzedni pomaluje z puszki. Zaròwno podkład jak i farbę bazową. Również będzie w takim samym malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Października 2020 Share Napisano 23 Października 2020 Nie wiem czy zwróciłeś uwagę dlatego na wszelki wypadek piszę. Twój pojazd nie miał tej skrzyni - wyposażenie "Afrykańskie". Dlatego musisz dorobić jeden wizjer z tyłu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 24 Października 2020 Autor Share Napisano 24 Października 2020 10 godzin temu, meser262 napisał: Nie wiem czy zwróciłeś uwagę dlatego na wszelki wypadek piszę. Dzięki za zwrócenie uwagi. Nie wiem czy nie lepiej będzie jednak skleić tą wersję z tymi ulepszeniami na płytach z tyłu. Patrzę akurat na fotkę w zeszycie Militaria z rozładunku w Afryce i pojazd jest jeszcze w szarym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Mam ostatnio trochę więcej czasu więc wracam do "zabawy" z modelem. Próbuję odwzorować w układzie jezdnym to co jest do przerobienia i doklejenia z blaszek. Nie będzie pewnie idealnie jak naprawdę bo trochę dorabiam też sam a na zdjęciach ciężko o idealne pokazanie wszystkiego. Trochę blaszek, trochę własnej twórczości z pręcika i płytki. Na razie tyle się udało. Po obu stronach ten sam etap. Jutro podziałam dalej by finalnie już skończyć ten element. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 No i fajnie że wróciłeś do hobby , będzie można coś podpatrzeć, dobrze że na serwer zdjęcia wrzucasz bo tam z warsztatu z czwórki poznikały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 No to może fotka żeby było wiadomo co dorabiasz - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Evildead napisał: dobrze że na serwer zdjęcia wrzucasz bo tam z warsztatu z czwórki poznikały W tamtym warsztacie początkowo wrzucałem zdjęcia na zewnętrzny hosting, który zakończył niestety działalność. Również żałuje, że tak wyszło. 45 minut temu, meser262 napisał: No to może fotka żeby było wiadomo co dorabiasz - Dzięki Krzyśku. Posiłkowałem się podobną ( z wydawnictwa od Ammo o Pz. I & II ). Szkoda, że na obu nie widać dokładnie dołu mocowania sprężyny. Zrobiłem tak jak w instrukcji Abera. Generalnie i tak zasłania dół tego elementu koło więc widać tego nie będzie. Powinno jednak być i tak bliższe realizmowi niż to co oferował producent modelu. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 1 godzinę temu, lukee82 napisał: Szkoda, że na obu nie widać dokładnie dołu mocowania sprężyny. No niestety jest za kołem. Może to pomoże. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Może to pomoże Edytowane 15 Czerwca 2021 przez johnrambo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Tak mniej więcej wyszło to co udało mi się zrobić. Kolejny etap za, który się zabrałem to wózki jezdne oraz koła. Na razie tylko powycinałem oraz przygotowałem elementy z blaszek. Nie będę na razie przyklejał wózków ponieważ mam obawy, że nie dostane się później do elementów, które będą zasłaniać i będę miał problem z malowaniem. Zamontowałem na chwilę do zdjęcia. Pomaluje osobno pierw koła oraz wózki a na koniec dopiero posklejam w całość przy zakładaniu gąsek gdy pomalowane i ubrudzone będzie już podwozie. Kończę z pozostałymi kołami i zabieram się za elementy przodu i tyłu tak bym mógł przykleić już górę czołgu by zyskał swoją finalną bryłę Edytowane 20 Czerwca 2021 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Dół już prawie, prawie skończony. Przeglądam cały czas instrukcje od modelu i blaszek bo chyba jednak na razie nie skleję też góry razem z dołem bo jest jeszcze trochę blaszek ( min. otwierane wizjery ) do przyklejenia w takich miejscach gdzie później może być kłopotliwy dostęp. Skończę z kołami i tyłem ( przód już wklejony ) i zabieram się za te wizjery, które zajmują 1/4 instrukcji z blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Wpasowałem i przykleiłem tylną płytę. Działam z drobnymi przeróbkami, wklejam też łańcuszki. z tyłu Dopytam o poprawne mocowanie bo inaczej jest w instrukcji Aber'a a inaczej widać na muzealnym zdjęciu. Na razie przykleiłem je tylko w jednym miejscu bo nie wiem, który wariant jest ok. Będę wdzięczny za pomoc. Góra jest na razie tylko wpasowana by zobaczyć jak się trzyma reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi