kowal76 Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Po długiej przerwie skończony inny model niż cywile w 1/144 lub 1/72. SAAB J-29B Tunan Hobby Boss w skali 1/48. Model zrobiony prosto z pudła, prawie bez żadnych blaszek i dodatków. Jedynie co dorobiłem, to czerwony uchwyt i siedzisko na fotelu. Trochę mi te siedzisko nie wyszło, ale co tam :). Jeszcze wykorzystałem pasy na fotel pilota z jakieś blaszki którą miałem w składziku. Użyte farby to Gunziaki. Do brudzenia użyłem specyfików miga i AK. Model niestety ma trochę błędów warsztatowych, z których zdaję sobie sprawę i przy następnym 1/48 postaram się ich uniknąć :). Jakbym zaczął je poprawiać, to na pewno bym coś zepsuł. Lepiej odstawić model na półkę i postarać się przy następnym modelu zrobić lepiej. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Bardzo rzadki model w pięknym wykonaniu Rurka Pitota na prawym skrzydle się skrzywiła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 10 minut temu, mig napisał: Bardzo rzadki model w pięknym wykonaniu Rurka Pitota na prawym skrzydle się skrzywiła. Dzięki. Co do rurki wiem i już poprawione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Bardzo fajny model wizualnie, merytorycznie się nie wypowiem bo nie mam pojęcia. Podoba mi się bardzo subtelne zróżnicowanie odcieni poszczególnych paneli co w przypadku NMF zawsze jest ważne. Tutaj wyszło Ci to bardzo naturalnie. Podoba mi się też delikatne brudzenie na górze maszyny, za to dużo mniej to na dole. No i mam wrażenie że wash się wytarł do gołego w wielu miejscach, szczególnie w nitach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 8 minut temu, Solo napisał: Bardzo fajny model wizualnie, merytorycznie się nie wypowiem bo nie mam pojęcia. Podoba mi się bardzo subtelne zróżnicowanie odcieni poszczególnych paneli co w przypadku NMF zawsze jest ważne. Tutaj wyszło Ci to bardzo naturalnie. Podoba mi się też delikatne brudzenie na górze maszyny, za to dużo mniej to na dole. No i mam wrażenie że wash się wytarł do gołego w wielu miejscach, szczególnie w nitach. Dzięki Solo za opinie i cieszę się że się podoba.. Jeśli chodzi o spód, to nie chciałem przesadzić z tym brudzeniem i dlatego może tak wyszło. Pioerwszy raz brudziłem z wykorzystaniem oleji miga. Co do łosza, to są trzy rodzaje, szary w większości, czarny i brąz, ale masz rację może nie wszędzie siadł jak należy . Tak jak pisałem jest trochę baboli w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 A co to za rozdeptana pizza na siedzeniu pilota? Fajna robota, sensowny brudzing - jak już w w warsztatowym wątku wspomniałem - może malowanie nie to, ale samolot jak najbardziej i jak najbardziej robota. Podoba mi się, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 1 minutę temu, WujekAlice napisał: A co to za rozdeptana pizza na siedzeniu pilota? Fajna robota, sensowny brudzing - jak już w w warsztatowym wątku wspomniałem - może malowanie nie to, ale samolot jak najbardziej i jak najbardziej robota. Podoba mi się, Ta pizza to próba zrobienia takiej poszarpanej pooduszki lub coś w tym rodzaju . Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 7 minut temu, kowal76 napisał: . Tak jak pisałem jest trochę baboli w tym modelu. Nie kryguj się - gdybym ja zrobił model na takim poziomie, to bym tydzień chodził dumny i blady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 A w ogóle to jak się ten zestaw kleiło? Ładnie go HB spasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 Teraz, Solo napisał: A w ogóle to jak się ten zestaw kleiło? Ładnie go HB spasował? Tak, bardzo dobre spasowanie. Podobno nie leży w planach ten model, ale ja się tym nie przejmuje za bardzo. Moim błędem było doklejenie owiewki i pylonów ze zbiornikami po pomalowaniu. Tutaj niestety lekko nie pasowały te części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 21 Września 2020 Share Napisano 21 Września 2020 Zerkałem na warsztat. Bardzo ładnie wyszedł. Jedyna rzecz, na którą zwróciłem uwagę to wyprowadzenie połączenia kadłuba i wlotu powietrza na jego górnej części... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Września 2020 Autor Share Napisano 21 Września 2020 4 minuty temu, MAREK74 napisał: Zerkałem na warsztat. Bardzo ładnie wyszedł. Jedyna rzecz, na którą zwróciłem uwagę to wyprowadzenie połączenia kadłuba i wlotu powietrza na jego górnej części... Dziękuję. Co do wlotu powietrza i górnej części, to masz rację, nie wyszło za dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 gratuluję ukończenia projektu. fajnie wyszło delikatne różnicowanie paneli i lekkie ślady eksploatacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi