michal0281 Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Przyszedł czas na kolejny warsztat, poprzedni model nie skończony, ale postanowiłem, że chce zrobić wspólną podstawkę dla 2 pojazdów. Wymyśliłem, że KT i hetzer będą razem fajnie wyglądać. Model spoczywał u mnie na magazynie już ponad 10 lat no i w końcu się doczekał, przyszedł jego czas. Edytowane 2 Października 2020 przez michal0281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 Największym wyzwaniem w Hetzerach jest chyba camo na nich stosowane - to widoczne na pudle twoim zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Października 2020 Autor Share Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Bez szans, że zrobię dyskowe kamo, tym bardziej, że będzie zimowe malowanie, liczyłem na żółty i na to biały. Pytanie do ekspertów czy ta koncepcja ma szansę się obronić? Edytowane 2 Października 2020 przez michal0281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 (edytowane) @michal0281 jak najbardziej o ile to pojazd z frontu wschodniego.Czasem występowało żółto-zielone kamo ale samo żółte błędem nie będzie. Edytowane 3 Października 2020 przez KrzychuP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Na pewno? Szukając camo dla tej wersji od Tamki nie znalazłem innej opcji niż ten "dyskowy ambush" z boxarta. Niby wszystkie które wychodziły z fabryki w tym okresie produkcji miały dokładnie to samo malowanie od praktycznie jednego szablonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Irgr napisał: Na pewno? Szukając camo dla tej wersji od Tamki nie znalazłem innej opcji niż ten "dyskowy ambush" z boxarta. Niby wszystkie które wychodziły z fabryki w tym okresie produkcji miały dokładnie to samo malowanie od praktycznie jednego szablonu Kamo dyskowe charakterystyczne dla zakładów BMM.Tutaj od skody z Kugellaffete IV z kamo coś jak na Chwacie. Drugie zdjęcie fabryka BMM,trzecie Skoda cały żółty z kwietnia 45.Warto zaznaczyć że w fabrykach używano czeskich kolorów dostosowanych do standardów Wehrmachtu.Na froncie używano już klasycznych odcieni. Edytowane 3 Października 2020 przez KrzychuP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Sprawdź czy wanna jest prosta bo ja w swoim musiałem prostować bo była zwichrowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 W dniu 2.10.2020 o 20:42, michal0281 napisał: ... tym bardziej, że będzie zimowe malowanie, liczyłem na żółty i na to biały. Pytanie do ekspertów czy ta koncepcja ma szansę się obronić? Ma z małym - ale. Nie było to proste zadanie i wymogi duże. Udało mi się znaleźć malowanie "Hetzera" produkcja przełom lipiec/sierpień 1944 roku - calusieńki w malowaniu RAL 7028 Dunkelgelb. Numer Fgst.321362 - BMM - Stoją DWA na jakimś wiecu, apelu czy czymś takim. Fotki są w - In Focus 1 - Jagdpanzer 38 na stronach 94, 95 i 96. Wersja z kołem napinającym z 6-ioma otworami , maska jarzma wersja lekka itd. Wszystkie wymogi z wersji 'MID' spełnione tylko!!! Jest to bardzo wczesna wersja "MID' z końca lipca 1944 roku. Jeszcze ze starą osłoną - montowali je do wyczerpania zapasów. W pudełku modelu "Eduarda" są dwie wersje trochę późniejsze. Zresztą popatrz. No żeby nie było za prosto niestety. Fotka tylko w celu dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 Hmm... czyli jak w końcu wygląda sprawa kamuflażu typowych Hetzerów "MID"? Mój Tamkowy od lat czeka na malowanie, ale chyba dopóki nie odważę się na ten "szablonowy ambush" nie mam co do niego wracać? ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 (edytowane) No jeśli to nie wersja wczesna med to chyba jednak dyskowy będzie najbardziej prawidłowy, zawsze można zrobić zimowy (ale taki mocno biały) i nie będzie widać, że nie ma pod białym dyskowego kamo. Edytowane 5 Października 2020 przez michal0281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi