Skocz do zawartości

Hetzer mid.prod. 1/35 Eduard

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na kolejny warsztat, poprzedni model nie skończony, ale postanowiłem, że chce zrobić wspólną podstawkę dla 2 pojazdów. Wymyśliłem, że KT i hetzer będą razem fajnie wyglądać. Model spoczywał u mnie na magazynie już ponad 10 lat no i w końcu się doczekał, przyszedł jego czas. IMG_20201002_173501.jpg.0e8c6d38ae431ee924f62b445075b4da.jpg

Edytowane przez michal0281

Na pewno? Szukając camo dla tej wersji od Tamki nie znalazłem innej opcji niż ten "dyskowy ambush" z boxarta. Niby wszystkie które wychodziły z fabryki w tym okresie produkcji miały dokładnie to samo malowanie od praktycznie jednego szablonu 😕

3 godziny temu, Irgr napisał:

Na pewno? Szukając camo dla tej wersji od Tamki nie znalazłem innej opcji niż ten "dyskowy ambush" z boxarta. Niby wszystkie które wychodziły z fabryki w tym okresie produkcji miały dokładnie to samo malowanie od praktycznie jednego szablonu 😕

Kamo dyskowe charakterystyczne dla zakładów BMM.Tutaj od skody z Kugellaffete IV z kamo coś jak na Chwacie. Drugie zdjęcie fabryka BMM,trzecie Skoda cały żółty z kwietnia 45.Warto zaznaczyć że w fabrykach używano czeskich kolorów dostosowanych do standardów Wehrmachtu.Na froncie używano już klasycznych odcieni.

Przechwytywanie.PNG

clip_image0011.jpgbmm.jpg

clip_image001.jpg

Edytowane przez KrzychuP

W dniu 2.10.2020 o 20:42, michal0281 napisał:

... tym bardziej, że będzie zimowe malowanie, liczyłem na żółty i na to biały. Pytanie do ekspertów czy ta koncepcja ma szansę się obronić?

Ma z małym - ale.

Nie było to proste zadanie i wymogi duże. Udało mi się znaleźć malowanie "Hetzera" produkcja przełom lipiec/sierpień 1944 roku - calusieńki w malowaniu RAL 7028 Dunkelgelb. Numer Fgst.321362 - BMM - Stoją DWA na jakimś wiecu, apelu czy czymś takim. Fotki są w - In Focus 1 - Jagdpanzer 38 na stronach 94, 95 i 96.  Wersja z kołem napinającym z 6-ioma otworami , maska jarzma wersja lekka itd.

Wszystkie wymogi z wersji 'MID' spełnione tylko!!!  Jest to bardzo wczesna wersja "MID' z końca lipca 1944 roku. Jeszcze ze starą osłoną - montowali je do wyczerpania zapasów.

W pudełku modelu "Eduarda" są dwie wersje trochę późniejsze. Zresztą popatrz. No żeby nie było za prosto niestety. 1722705218_Wczesnaosona-1.thumb.jpg.1926cf62133d9767a766485dbccf43c8.jpg

Fotka tylko w celu dyskusji.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1

No jeśli to nie wersja wczesna med to chyba jednak dyskowy będzie najbardziej prawidłowy, zawsze można zrobić zimowy (ale taki mocno biały) i nie będzie widać, że nie ma pod białym dyskowego kamo. 

Edytowane przez michal0281