Skocz do zawartości

[G] Panzerkampfwagen IV (Sd. kfz. 161/2) Ausf. J - Tamiya 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Thalgonis napisał:

Ciałko,

przedstawiam model najliczniej produkowanej wersji IV-ki - Ausführung J. Wersja ta była na wyposażeniu armii niemieckiej przez cały okres II WW. Była jednocześnie najubożej wyposażoną co było podyktowane warunkami produkcji wojennej. Np. Ausf. J nie miał elektrycznego sterowanego pedałem mechanizmu obrotu wieży – zamiast niego zamontowano ręczny system obrotu. 
Malowanie to „luźna” interpretacja kamuflażu z Normandii 1944 :)

A więc od początku

J nie była najliczniej produkowaną wersją IV tylko H ,nie służyła całą wojnę  a jedynie od czerwca 44.

Model zrobiony chyba w pośpiechu ,grubaśna antena,narzędzia wyróżniają się dość mocno od reszty ,krzywo zamocowany wydech,kaemy sprawiają wrażenie niepomalowanych.Z rzeczy które mogą się podobać to gąski i ogólne malowanie kamo.

Napisano
3 godziny temu, KrzychuP napisał:

krzywo zamocowany wydech

Dla jednych jest to minus, dla drugich plus- wydech może mieć urwane mocowanie- lubię takie smaczki na wojennych pojazdach. Przynajmniej nie wygląda jakby zjechał przed chwilą z rampy.

3 godziny temu, KrzychuP napisał:

narzędzia wyróżniają się dość mocno od reszty

Tego to już całkiem nie rozumiem.

Napisano

bardzo fajnie zmalowany mi sie podobuje nie wnikam czy byl najliczniejszy czy tez o pol czolgu mniej go zbudowali ten krzywy wydech fakt dodaje smaku nie odejmuje nic a narzedzia? nie odstaja plutonu egzekucyjnego nie alarmuje inaczej mowiac bardzo fajny czolgutek w odbiorze 👍

• Thanks 1
Napisano

Panowie, te narzędzia to chyba przekłamania światła na fotkach... Zobaczcie na filmiku (bo tam nie poprawiałem kolorów filmu) w 46 s: to samo ujęcie co pierwsza fotka tutaj i nie walą tak po oczach... :?  
KM wieżowy nie jest rozwiercony, przyznaję...

Napisano
20 godzin temu, Thalgonis napisał:

Malowanie to „luźna” interpretacja kamuflażu z Normandii 1944 :)

Szkoda że zmieniłeś pierwotny wpis w którym pisałeś że   : cytat - "przedstawiam model najliczniej produkowanej wersji IV-ki - Ausführung J." - :super:  i to jest prawda, popatrz niżej.

Pz.Kpfw.lV ausf.H - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 2414 *- wanna 9./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; 

Pz.Kpfw.lV ausf.J  - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 3420 *- wanna 10./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; 

19 godzin temu, KrzychuP napisał:

A więc od początku

J nie była najliczniej produkowaną wersją IV tylko H ,nie służyła całą wojnę  a jedynie od czerwca 44.

Pierwszą część zdania już wyjaśniłem powyżej - co do drugiej też niestety nie zgodzę się z nim ponieważ wersja o której mowa produkowana przez montownie ;

- Vomag od stycznia 1944 roku - co prawda tylko trzy sztuki no ale zawsze,

- Nibelungenwerk od lutego 1944 roku - 69 sztuk.

W muzeum 'Saumur' - Pz.Kpfw,IV ausf.J z lutego 1944 roku - montownia  Vomag - Fgst.Fgst.86432Pz-IV_Saumur_001.JPG.4230903cb43033d685afd968b22e4051.JPG

Dość znane zdjęcie -  Pz.Kpfw,IV ausf.J - No.834 - 3 PzRgt. ; 2. PzDiv. - Normandia 1944 roku - pojazd montowni - Nibelungwerk - Fgst.89589 z lutego 1944 roku ,117531693_IVausfJ.thumb.png.0ae20bc7266e8755798a20bce5bd9500.png

Skoro produkcja ze stycznia/lutego to "służyły" dużo wcześniej niż od czerwca.

* - Panzer Tracts No.23 - strona 23-50 - zestawienie ilości wszystkich wyprodukowanych wersji Pz.Kpfw.IV.

Tylko takie sprostowanie z mojej strony.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
  • Thanks 3
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, meser262 napisał:

Szkoda że zmieniłeś pierwotny wpis w którym pisałeś że   : cytat - "przedstawiam model najliczniej produkowanej wersji IV-ki - Ausführung J." - :super:  i to jest prawda, popatrz niżej.

Pz.Kpfw.lV ausf.H - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 2414 *- wanna 9./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; 

Pz.Kpfw.lV ausf.J  - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 3420 *- wanna 10./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; 

Pierwszą część zdania już wyjaśniłem powyżej - co do drugiej też niestety nie zgodzę się z nim ponieważ wersja o której mowa produkowana przez montownie ;

- Vomag od stycznia 1944 roku - co prawda tylko trzy sztuki no ale zawsze,

- Nibelungenwerk od lutego 1944 roku - 69 sztuk.

...

...

Skoro produkcja ze stycznia/lutego to "służyły" dużo wcześniej niż od czerwca.

* - Panzer Tracts No.23 - strona 23-50 - zestawienie ilości wszystkich wyprodukowanych wersji Pz.Kpfw.IV.

Tylko takie sprostowanie z mojej strony.

Pozdrawiam

Krzysztof

Bardzo dziękuję Krzysztofie za te sprostowania :piwo:

Usunąłem pierwszą treść, dlatego, iż nie dysponuję innym źródłem niż „Niemieckie pojazdy wojskowe II WW” Davida Doyle'a. Ponieważ także na FB zaczęto wyśmiewać się z tłumacza przedmiotowej książki, więc nie będąc pewnym faktów, dla „świntego” spokoju wywaliłem część opisu.

Cieszę się, że jednak nie pisałem bzdur :mrgreen:

Edytowane przez Thalgonis
Napisano

Proszę bardzo.:szampan1:

Godzinę temu, Thalgonis napisał:

Usunąłem pierwszą treść, dlatego, iż nie dysponuję innym źródłem ... .

Tak dla pełnej jasności, aby nie było niedomówień

Są pewne niejasności w sumowanych liczbach  -  WYPRODUKOWANE  -  ZAAKCEPTOWANE/odebrane

Biorąc pod uwagę nawet tylko te które w dokumentach potwierdzono jako zaakceptowane to wygląda to tak:
Wersja Pz.Kpfw.IV  ausf.H - produkcja od maja 1943 roku do lutego 1944 roku - razem 2322 sztuki.
Podział na montownie - Krupp - 379 szt. ; Vomag 693 szt. ; Nibelungenwerk 1250 sztuk.

Różnica w zestawieniach wyprodukowane i odebrane to na przykład efekt bombardowań,  przeniesienia danego podwozia do innych celów lub inne.
W podwoziach wersji ausf.H - wanna 9./BW - to około 90 sztuk.

Wersja Pz.Kpfw.IV ausf.J - produkcja od lutego 1944 roku do kwietnia 1945 roku - razem 3150 sztuk.
Podział na montownie - Vomag 180 szt. ; Nibelungenwerk  2970 sztuk.

Wyprodukowane zgodnie z numerem podwozia, a użyte do produkcji Sturmpanzer (pojazdy posiadają Fgst. czwórek ausf.J). - 172 sztuki montownia Nibelungenwerk
Pojazdy ukończone - następnie zniszczone podczas bombardowania. Przejęte przez jednostki wojskowe, lecz nie odebrane oficjalnie - kwiecień 1945 roku - 54 sztuki Nibelungenwerk.
W podwoziach wersji ausf.J - wanna 10./BW - to około 270 sztuk.

Wynik ponownie na korzyść wersji ausf.J

Przyczyna tych rozbieżności dość przyziemna patrząc że to był czas wojenny - KASA.  Armia płaciła tylko za odebrane oficjalnie pojazdy po kontroli.

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
3 minuty temu, piotrkur napisał:

To do tego tanka "gumki"chciałeś zakładać??:wpier:.A ogólnie to jestem na tak!:super:

Tak, do tego - widząc co trzymasz w ręku cieszą się, że same się rozleciały i tego nie zrobiłem :haha: 

A po za tym to dzięki :)