Thalgonis Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 (edytowane) Malowanie to „luźna” interpretacja kamuflażu z Normandii 1944 : Edytowane 4 Października 2020 przez Thalgonis 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Godzinę temu, Thalgonis napisał: Ciałko, przedstawiam model najliczniej produkowanej wersji IV-ki - Ausführung J. Wersja ta była na wyposażeniu armii niemieckiej przez cały okres II WW. Była jednocześnie najubożej wyposażoną co było podyktowane warunkami produkcji wojennej. Np. Ausf. J nie miał elektrycznego sterowanego pedałem mechanizmu obrotu wieży – zamiast niego zamontowano ręczny system obrotu. Malowanie to „luźna” interpretacja kamuflażu z Normandii 1944 A więc od początku J nie była najliczniej produkowaną wersją IV tylko H ,nie służyła całą wojnę a jedynie od czerwca 44. Model zrobiony chyba w pośpiechu ,grubaśna antena,narzędzia wyróżniają się dość mocno od reszty ,krzywo zamocowany wydech,kaemy sprawiają wrażenie niepomalowanych.Z rzeczy które mogą się podobać to gąski i ogólne malowanie kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 mi tam się podoba bo sam bym tak nie umiał 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 3 godziny temu, KrzychuP napisał: krzywo zamocowany wydech Dla jednych jest to minus, dla drugich plus- wydech może mieć urwane mocowanie- lubię takie smaczki na wojennych pojazdach. Przynajmniej nie wygląda jakby zjechał przed chwilą z rampy. 3 godziny temu, KrzychuP napisał: narzędzia wyróżniają się dość mocno od reszty Tego to już całkiem nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 bardzo fajnie zmalowany mi sie podobuje nie wnikam czy byl najliczniejszy czy tez o pol czolgu mniej go zbudowali ten krzywy wydech fakt dodaje smaku nie odejmuje nic a narzedzia? nie odstaja plutonu egzekucyjnego nie alarmuje inaczej mowiac bardzo fajny czolgutek w odbiorze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Panowie, te narzędzia to chyba przekłamania światła na fotkach... Zobaczcie na filmiku (bo tam nie poprawiałem kolorów filmu) w 46 s: to samo ujęcie co pierwsza fotka tutaj i nie walą tak po oczach... KM wieżowy nie jest rozwiercony, przyznaję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 20 godzin temu, Thalgonis napisał: Malowanie to „luźna” interpretacja kamuflażu z Normandii 1944 Szkoda że zmieniłeś pierwotny wpis w którym pisałeś że : cytat - "przedstawiam model najliczniej produkowanej wersji IV-ki - Ausführung J." - i to jest prawda, popatrz niżej. Pz.Kpfw.lV ausf.H - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 2414 *- wanna 9./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; Pz.Kpfw.lV ausf.J - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 3420 *- wanna 10./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; 19 godzin temu, KrzychuP napisał: A więc od początku J nie była najliczniej produkowaną wersją IV tylko H ,nie służyła całą wojnę a jedynie od czerwca 44. Pierwszą część zdania już wyjaśniłem powyżej - co do drugiej też niestety nie zgodzę się z nim ponieważ wersja o której mowa produkowana przez montownie ; - Vomag od stycznia 1944 roku - co prawda tylko trzy sztuki no ale zawsze, - Nibelungenwerk od lutego 1944 roku - 69 sztuk. W muzeum 'Saumur' - Pz.Kpfw,IV ausf.J z lutego 1944 roku - montownia Vomag - Fgst.Fgst.86432 Dość znane zdjęcie - Pz.Kpfw,IV ausf.J - No.834 - 3 PzRgt. ; 2. PzDiv. - Normandia 1944 roku - pojazd montowni - Nibelungwerk - Fgst.89589 z lutego 1944 roku , Skoro produkcja ze stycznia/lutego to "służyły" dużo wcześniej niż od czerwca. * - Panzer Tracts No.23 - strona 23-50 - zestawienie ilości wszystkich wyprodukowanych wersji Pz.Kpfw.IV. Tylko takie sprostowanie z mojej strony. Pozdrawiam Krzysztof 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, meser262 napisał: Szkoda że zmieniłeś pierwotny wpis w którym pisałeś że : cytat - "przedstawiam model najliczniej produkowanej wersji IV-ki - Ausführung J." - i to jest prawda, popatrz niżej. Pz.Kpfw.lV ausf.H - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 2414 *- wanna 9./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; Pz.Kpfw.lV ausf.J - tej wersji wyprodukowano ogólnie sztuk ~ 3420 *- wanna 10./BW - wszystkie montownie produkujące ten wariant pojazdu; Pierwszą część zdania już wyjaśniłem powyżej - co do drugiej też niestety nie zgodzę się z nim ponieważ wersja o której mowa produkowana przez montownie ; - Vomag od stycznia 1944 roku - co prawda tylko trzy sztuki no ale zawsze, - Nibelungenwerk od lutego 1944 roku - 69 sztuk. ... ... Skoro produkcja ze stycznia/lutego to "służyły" dużo wcześniej niż od czerwca. * - Panzer Tracts No.23 - strona 23-50 - zestawienie ilości wszystkich wyprodukowanych wersji Pz.Kpfw.IV. Tylko takie sprostowanie z mojej strony. Pozdrawiam Krzysztof Bardzo dziękuję Krzysztofie za te sprostowania Usunąłem pierwszą treść, dlatego, iż nie dysponuję innym źródłem niż „Niemieckie pojazdy wojskowe II WW” Davida Doyle'a. Ponieważ także na FB zaczęto wyśmiewać się z tłumacza przedmiotowej książki, więc nie będąc pewnym faktów, dla „świntego” spokoju wywaliłem część opisu. Cieszę się, że jednak nie pisałem bzdur Edytowane 4 Października 2020 przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Proszę bardzo. Godzinę temu, Thalgonis napisał: Usunąłem pierwszą treść, dlatego, iż nie dysponuję innym źródłem ... . Tak dla pełnej jasności, aby nie było niedomówień Są pewne niejasności w sumowanych liczbach - WYPRODUKOWANE - ZAAKCEPTOWANE/odebrane Biorąc pod uwagę nawet tylko te które w dokumentach potwierdzono jako zaakceptowane to wygląda to tak: Wersja Pz.Kpfw.IV ausf.H - produkcja od maja 1943 roku do lutego 1944 roku - razem 2322 sztuki. Podział na montownie - Krupp - 379 szt. ; Vomag 693 szt. ; Nibelungenwerk 1250 sztuk. Różnica w zestawieniach wyprodukowane i odebrane to na przykład efekt bombardowań, przeniesienia danego podwozia do innych celów lub inne. W podwoziach wersji ausf.H - wanna 9./BW - to około 90 sztuk. Wersja Pz.Kpfw.IV ausf.J - produkcja od lutego 1944 roku do kwietnia 1945 roku - razem 3150 sztuk. Podział na montownie - Vomag 180 szt. ; Nibelungenwerk 2970 sztuk. Wyprodukowane zgodnie z numerem podwozia, a użyte do produkcji Sturmpanzer (pojazdy posiadają Fgst. czwórek ausf.J). - 172 sztuki montownia Nibelungenwerk Pojazdy ukończone - następnie zniszczone podczas bombardowania. Przejęte przez jednostki wojskowe, lecz nie odebrane oficjalnie - kwiecień 1945 roku - 54 sztuki Nibelungenwerk. W podwoziach wersji ausf.J - wanna 10./BW - to około 270 sztuk. Wynik ponownie na korzyść wersji ausf.J Przyczyna tych rozbieżności dość przyziemna patrząc że to był czas wojenny - KASA. Armia płaciła tylko za odebrane oficjalnie pojazdy po kontroli. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 meser262 - Ty to jesteś kozak że hej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 1 godzinę temu, M.A.V. napisał: Dzięki - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 To do tego tanka "gumki"chciałeś zakładać??.A ogólnie to jestem na tak! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 3 minuty temu, piotrkur napisał: To do tego tanka "gumki"chciałeś zakładać??.A ogólnie to jestem na tak! Tak, do tego - widząc co trzymasz w ręku cieszą się, że same się rozleciały i tego nie zrobiłem A po za tym to dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 (edytowane) Dla mnie kamo fajne i wykonanie podoba się Edytowane 5 Października 2020 przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi