WojtekB Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Cześć, potrzebny mi stożek o wymiarach ok. 8x11x20 mm (podstawy + wysokość). Ktoś ma pomysł jak to wykonać? A nawet nie pomysł ale już wypróbowaną metodę? Próbowałem skleić z PE na wzór modelarzy kartonowych ale wyszedł produkt stożkopodobny, nie do wykorzystania z precyzyjnie wykonaną resztą modelu. Myślałem, żeby spróbować go wytoczyć na wiertarce Proxxona (bo to krótki element, więc może by dało radę bez podparcia) ale z kolei nie mogę znaleźć profili 11 mm. Robił ktoś stożki z tworzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 A stolarz Ci tego by nie wytoczył? I ewentualnie potem odlać z żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 5 minut temu, Marcin M. napisał: A stolarz Ci tego by nie wytoczył? I ewentualnie potem odlać z żywicy? Marcinie może jakby chodziło o wymiary 8 x 11 x 20 CM to tak, ale nie w mm , po blisko trzydziestu latach praktyki nie widziałem takiej tokarki stolarskiej (no może dlatego że nie robiłem w drewnie ). Prędzej jakiś tokarz precyzyjny (fabryki typu: WSK, WZL itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 8 godzin temu, WojtekB napisał: potrzebny mi stożek o wymiarach ok. 8x11x20 mm (podstawy + wysokość). Ktoś ma pomysł jak to wykonać? nie bardzo rozumiem.... skąd te 3 wymiary? nie ogarniam chyba że stożek z podstawę elipsy? (więc dwa wymiary podstawy : 2 średnice lub 2 promienie) + wysokość (trzeci wymiar).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 stożek - ale ścięty wierzchołek? Ja bym zrobił tak: Kółko 11, centralnie wkleić rurkę z hipsu np 6mm na i od góry te 8mm. tak na wysokość 20 mm. po obwodzie okleić grubszymi patyczkami hipsu by było co stoczyć. albo paskami hipsu coś jak klepki na beczce i obszpachlować i szlif... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 aaa faktycznie - o ściętym nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 22 Października 2020 Toczyć pręt plastikowy wkręcony we wkrętarkę. 20mm to nie jest tuża odległość. Pręty z plexi chyba kupisz na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi