WojtekB Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Cześć, potrzebny mi stożek o wymiarach ok. 8x11x20 mm (podstawy + wysokość). Ktoś ma pomysł jak to wykonać? A nawet nie pomysł ale już wypróbowaną metodę? Próbowałem skleić z PE na wzór modelarzy kartonowych ale wyszedł produkt stożkopodobny, nie do wykorzystania z precyzyjnie wykonaną resztą modelu. Myślałem, żeby spróbować go wytoczyć na wiertarce Proxxona (bo to krótki element, więc może by dało radę bez podparcia) ale z kolei nie mogę znaleźć profili 11 mm. Robił ktoś stożki z tworzywa? Cytuj
Marcin M. Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 A stolarz Ci tego by nie wytoczył? I ewentualnie potem odlać z żywicy? Cytuj
Slawek_26869 Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 5 minut temu, Marcin M. napisał: A stolarz Ci tego by nie wytoczył? I ewentualnie potem odlać z żywicy? Marcinie może jakby chodziło o wymiary 8 x 11 x 20 CM to tak, ale nie w mm , po blisko trzydziestu latach praktyki nie widziałem takiej tokarki stolarskiej (no może dlatego że nie robiłem w drewnie ). Prędzej jakiś tokarz precyzyjny (fabryki typu: WSK, WZL itp) Cytuj
M.A.V. Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 8 godzin temu, WojtekB napisał: potrzebny mi stożek o wymiarach ok. 8x11x20 mm (podstawy + wysokość). Ktoś ma pomysł jak to wykonać? nie bardzo rozumiem.... skąd te 3 wymiary? nie ogarniam chyba że stożek z podstawę elipsy? (więc dwa wymiary podstawy : 2 średnice lub 2 promienie) + wysokość (trzeci wymiar).... Cytuj
myszaty Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 stożek - ale ścięty wierzchołek? Ja bym zrobił tak: Kółko 11, centralnie wkleić rurkę z hipsu np 6mm na i od góry te 8mm. tak na wysokość 20 mm. po obwodzie okleić grubszymi patyczkami hipsu by było co stoczyć. albo paskami hipsu coś jak klepki na beczce i obszpachlować i szlif... Cytuj
M.A.V. Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 aaa faktycznie - o ściętym nie pomyślałem Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 22 Października 2020 Super Moderator Napisano 22 Października 2020 Toczyć pręt plastikowy wkręcony we wkrętarkę. 20mm to nie jest tuża odległość. Pręty z plexi chyba kupisz na Allegro. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi