Jump to content

kleje do czesci fototrawionych i linek

Jacorro
 Share

Recommended Posts

Tylko normalny klej CA , akrylowy się do tego po prostu nie nadaje, zasycha godzinami.  A jaki? Taki na który cię stać, jak najświeższy, żeby nie był gęsty i żeby nie było po tym zgrubień czyli śladów po jego nakładaniu na nitce. 

4 godziny temu, Qz9 napisał:

Tylko normalny klej CA , akrylowy się do tego po prostu nie nadaje, zasycha godzinami.  A jaki? Taki na który cię stać, jak najświeższy, żeby nie był gęsty i żeby nie było po tym zgrubień czyli śladów po jego nakładaniu na nitce. 

Żeby wygodnie można było przyklejać nitki, czyli chyba żeby w miarę szybko zasychał ale też nie za szybo bo też zaawansowanym modelarzem to nie jestem. na cene raczej nie patrzec, bo nie chce wierzyć ze jakiś klej może kosztować 100zł

14 godzin temu, Jacorro napisał:

Żeby wygodnie można było przyklejać nitki, czyli chyba żeby w miarę szybko zasychał ale też nie za szybo bo też zaawansowanym modelarzem to nie jestem. na cene raczej nie patrzec, bo nie chce wierzyć ze jakiś klej może kosztować 100zł

Zacznij od zwykłego super glue w tubce z Pudzianem za kilka złotych ... ważne tylko, żeby nie był gęsty bo będą się brzydkie zgrubienia robić.  Nakładasz maleńką kropelkę z cienkiego drucika punktowo tam gdzie chcesz przykleić, czekasz chwilę i gotowe.

Edited by Qz9
  • Thanks 1

Kleję "budżetowo" zwykła "Kropelką", linki z żyłki wędkarskiej lub ciągnionego plastiku. Czasami "na lico", czasami wiercę otwór i jakoś się nie urywa. No chyba, że ktoś będzie za to łapał, to wtedy choćby gwoździem przybił to nie wytrzyma.

• 3 weeks later...

Witam

Ja osobiście używam do wszystkich klejów CA (rzadkich, średnich i gęstych) z reguły najtańszych typu BOND -  specjalnych aplikatorów. Kłopot jest w precyzyjnym dozowaniu kleju, a nie w marce i cenie kleju. Z reguły CA klei wszystko co jest dookoła, a nie sklejany element (najlepiej palce).

wpx_4137e530c24358e066c841818bee0611.jpg

23998_rd.jpg

Edited by robertmodelarz

1 godzinę temu, DTG napisał:

Polecam mój very special applicator, zrobiony z igły krawieckiej:

Też sobie zrobiłem takie Kapátko  z igły krawieckiej i nakłada się tym CA bardzo wygodnie.

Czyszczę przy pomocy zapalniczki :) Jak się rozhartuje, to zawsze można następne zrobić.