cayman Napisano 28 Listopada 2020 Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) Teraz na warsztat wszedł kolejny motor a mianowicie Kawasaki Ninja H2 Carbon Tamki z zestawem waloryzacyjnym Top Studio i innymi dodatkami . Na pierwszy rzut poszła rama. Według instrukcji ramę powinno się pomalować najpierw kolorem srebrnym a w następnym etapie zielonym clearem. Po przejrzeniu fotek referencyjnych ta propozycja mnie nie przekonała . Postanowiłem sam dorobić kolor. Zrobiłem mixa , 80% Green Gunze GX3 ( jest trochę ciemniejszy od Park green Tamki ) 20% Silvera przez co rozjaśniał i wyszło ziarno metaliczne . Mixem pomalowałem ramę a następnie na to dałem Clear gelb Gunze C z dodaną kropelką mixa i na koniec clear . Wyszło zielono żółte Candy. Oryginał i z mojej lakierni wyszedł żuczek leśny rama w rozjaśniona w świetle i żuczek leśny Edytowane 28 Listopada 2020 przez cayman 2 Cytuj
cayman Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Zabawa z malowaniem felgi . Tu moje pytanie do Kolegów w szczególności początkujących czy znają sposoby-metody na pomalowanie takiej felgi , wyłączając malowanie pędzlem lub markerem ??? Ja znam trzy metody-procesy malowania. To oryginał a to mój twór Edytowane 4 Grudnia 2020 przez cayman 2 Cytuj
Bartas89 Napisano 2 Grudnia 2020 Napisano 2 Grudnia 2020 Ja bym to zrobił Molotovem Podziel się tymi trzema sposobami. Cytuj
cayman Napisano 3 Grudnia 2020 Autor Napisano 3 Grudnia 2020 6 minut temu, Bartas89 napisał: Ja bym to zrobił Molotovem . 1 Cytuj
Dorotka Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 7 godzin temu, cayman napisał: Nawijaj, nie kryguj się Cytuj
Bartas89 Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 12 godzin temu, Bartas89 napisał: Ja bym to zrobił Molotovem Podziel się tymi trzema sposobami. A śruby też molotovem, ale z pędzla. Cytuj
toled Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Uwaga duża dawka filozofowania: Będąc amatorem przejechałbym to pędzlem i X11, gdybym jednak był średniozaawansowanym amatorem, wiedziałbym, że jest coś takiego jak Mołotow i bym tym przejechał bez zbędnego męczenia się. Jednak jako zaawansowany i rozsądny modelarz dokładnie przypatrzyłbym się temu zdjęciu i zauważył, że to nie jest lustrzany chrom, więc nie mogę użyć Mołotowa. Skończyłoby się więc na stylu japońskim - wszystko dokładnie bym zamaskował i psiknął Xtreme Metal - matt aluminium A śruby odcieniem Chrome z pędzla Ewentualnie kombinowałbym z maskowaniem jakimś porządnym maskolem A gdybym coś schrzanił, to również w stylu japońskim bym popełnił Seppuku Edytowane 3 Grudnia 2020 przez toled 1 Cytuj
Dorotka Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 A ja bym zaczął od wymiany wentyla, ba ma on tyle wspólnego z oryginałem co nic 1 Cytuj
Bartas89 Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 Godzinę temu, toled napisał: Jednak jako zaawansowany i rozsądny modelarz dokładnie przypatrzyłbym się temu zdjęciu i zauważył, że to nie jest lustrzany chrom, więc nie mogę użyć Mołotowa. Można użyć molotova i go spalcować w rękawiczce to nie będzie się błyszczał Cytuj
Dorotka Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 13 minut temu, Bartas89 napisał: Można użyć molotova i go spalcować w rękawiczce to nie będzie się błyszczał Palcówka z Mołotowem.... Normalnie za stary na to jestem 3 Cytuj
radziu_82 Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 Ciekawi mnie, jaki efekt by się uzyskało pokrywając felgi szlagmetalem (aluminium). Nie wiem co prawda, jakby się to ułożyło na śrubach. Cytuj
cayman Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) No dobra Pany , koła skończyłem. A teraz trzy metody mi znane poza paćkaniem Mołotowem lub innym markerem oraz pędzlem .... a potem milion korekt. Metoda nr.1 ogólnie znana 1. Przygotowujemy powierzchnię do lakierowania . 2. Lakierujemy metalizerem bądź dobraną farbą w danym kolorze . 3.Maskujemy taśmami maskującymi powierzchnię ,która ma zostać w danym kolorze (patrz punkt.2) Najlepsze taśmy jakie znam to taśmy firmy AIZU , cienkie ,dobrze trzymające się powierzchni i występują w paru wymiarach szerokości 0,3 0,7 1,0 1,5 2 i 2,5mm 4. Lakierujemy całość następnym kolorem, a następnie i to najlepiej po paru minutach , odklejamy delikatnie taśmy maskujące W przypadku tych felg, a w szczególności felgi tylnej metoda bardzo pracochłonna przy oklejaniu taśmami (docinanie kawałek po kawałku) i bez gwarancji, że farba nie podeszła pod taśmę. Metoda nr.2 1. Przygotowujemy powierzchnię do lakierowania . 2. Lakierujemy metalizerem ( nie ścieralnym ) bądź dobraną farbą (poza emalią ) w danym kolorze . 3. Dobrze rozcieńczoną emalią całość lakierujemy następnym kolorem . Zaznaczam że malowanie emalią z aero to wyższa szkoła jazdy. 4.Po wyschnięciu ( tu się nie musimy spieszyć bo emalia długo schnie) nasączamy wacik rozcieńczalnikiem do emalii i pocieramy delikatnie po powierzchni tak aby uzyskać zamierzony efekt, ( wacik brudny regularnie zmieniamy na nowy). Metoda nr.3 z której skorzystałem przy felgach 1. Musimy się zaopatrzyć w folię samoprzylepną firmy Bare-Metal-Foil ( różne kolory) . Folia tej firmy ma bardzo cienką grubość i trzeba uważać przy odklejaniu z arkusza i dalszej aplikacji na daną powierzchnię. 2.Przygotowujemy powierzchnię do lakierowania . Powierzchnia musi być gładka bo ta folia nie wybacza !!! 3.Z taśmy maskującej robimy formatki - szablony powierzchni do oklejenia ,które nanosimy na folię i skalpelem wycinamy formę do przyklejenia na daną powierzchnię ( w przypadku tylnej felgi pięć sztuk w kształcie litery Y z foli imitującej Aluminium ). 4. Przyklejamy folię na powierzchnię elementu i wacikiem pocieramy tak aby folia dobrze przyległa .Nie musimy się martwić naddatkami bo folia jest bardzo cienka i farba ,którą będziemy później malować zlikwiduje tzw.schodek. 5. Malujemy całość kolorem docelowym i tu rodzaj farby nie ma znaczenia ( emalia, akryl, celulozowa ). 6.Nasączamy wacik rozcieńczalnikiem dedykowanym do danej farby i pocieramy delikatnie po powierzchni , którą oklejaliśmy folią tak aby uzyskać zamierzony efekt. ( wacik brudny regularnie zmieniamy na nowy) . Tą folią można też robić maskowania elementów trudnych do oklejenia nawet najlepszymi taśmami . np. przygotowanie pod malowanie uszczelek szyb bądź listw bocznych i dachowych w modelach aut. Przyklejamy kawałek foli ,pocieramy wacikiem( można też użyć wykałaczki do zębów jak trzeba wejść w linię podziału) ,odcinamy naddatek skalpelem a resztę maskujemy taśmą. Malujemy daną część elementu a potem delikatnie ściągamy maskowanie . Tak maskowałem to Ferrari ,żeby później pomalować listwę szyby ALC chrom. a w tym 300 SL-u odwrotnie , folią chrom okleiłem wszystkie listwy. I to chyba by było na tyle. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez cayman 1 Cytuj
cayman Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Napisano 4 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Dorotka napisał: Przestań szpanować i popraw ten wentyl A co mam zrobić z tym dziwolągiem, w oryginale jest założony wzdłuż osi a Tamka dała w poprzek. Mogę go odciąć i dać tradycyjny . Może to dobra myśl bo mnie też wk....ją te wyntyle. 1 Cytuj
Dorotka Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 25 minut temu, cayman napisał: A co mam zrobić z tym dziwolągiem, w oryginale jest założony wzdłuż osi a Tamka dała w poprzek. Mogę go odciąć i dać tradycyjny . Może to dobra myśl bo mnie też wk....ją te wyntyle. Cokolwiek będzie lepsze niż to co jest. Szkoda takich kół dla takich wentyli Cytuj
toled Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 Odetnij i go obróć Albo kombinuj z jakimiś złączkami 90stopni. Bo ten wyżej ma rację - te koła są za dobra na złe wentyle Z folią BMF to mnie zaskoczyłeś, nigdy bym nie wpadł, by jej tutaj użyć 1 Cytuj
cayman Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Napisano 4 Grudnia 2020 1 godzinę temu, toled napisał: Odetnij i go obróć Albo kombinuj z jakimiś złączkami 90stopni. Bo ten wyżej ma rację - te koła są za dobra na złe wentyle Z folią BMF to mnie zaskoczyłeś, nigdy bym nie wpadł, by jej tutaj użyć Tak ,trzeba będzie zrobić operację na ,,otwartym sercu" ,ale to już nie pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Spróbuję go obrócić a jak się nie uda do dam tradycyjne. Patent z folią jak i maskowanie nią parę ładnych lat temu wymyśliłem sam ,ale najpierw sprawdziłem czy nie zachodzi w reakcję z rozcieńczalnikami. Zapomniałem ,że przydało by się dorobić odważniki felg co by koła nie biły przy jeździe. 2 Cytuj
Dorotka Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 Nie ma to jak odpowiednio kogoś zmotywować 1 Cytuj
cayman Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Napisano 10 Grudnia 2020 Dłubaniny ciąg dalszy. Popracowałem trochę przy układzie chłodzącym , dorabiając brakujące elementy tak aby był zgodny z oryginałem. Na pierwszy ogień poszła chłodnica oleju . Według instrukcji wyglądało to tak , pomalować, przykleić do bloku silnika i CO ??? i dalej już nic. Chłodnicę przygotowałem pod doprowadzenie przewodów wodnych i z taśmy 0,4mm dorobiłem imitację żeberek. Nie ma to wiele wspólnego z oryginałem ,ale wygląda lepiej niż kwadratowy klocek. Następna to pompa płynu chłodzącego. Tu też małe co nieco brakowało. Drut miedziany i rurka termokurczliwa zrobiły swoją robotę. Wstępne przypasowanie i na gotowo z obejmami-cybantami ,żeby nie było żadnego wycieku. 2 Cytuj
cayman Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Rozdział 1500 2900. Kiedy kolega w innym wątku męczy się z malunkami i zmywaniem, nie mylić ze zmywaniem naczyń , bo tą czynność wykonuje zmywarka do naczyń, to ja obmalowałem wszystkie elementy. Czarny metalik dorobiony tak ,żeby pasował do skali 1/12 i nie wyglądał jak brokat , czyli 90% czarny połysk GX2 Gunze i 10% super Silver Gunze C159 , wszystko dobrze wymieszane z porcją Thinera i Sruuu z aero. Po wyschnięciu maskowanie i sruuu Gunmetal od AK Interactive. Na wszystko mokra warstwa Clera GX100 , decale i jak wszystko wyschło to Clear warstwami w odstępie min. 12 godz. Po trzeciej co już pisałem, matuję micromeszem ,bądź gąbką super fine i następna mokra warstwa , znów matuję i następna mokra warstwa . Ostatnia bardziej rozcienczona Thinerem i nie ma bata musi wyjść lustro. Elementy jeszcze przed polerowaniem , a polerowanie to już sama przyjemność. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez cayman 2 Cytuj
cayman Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Mały Up Date. Ten post kieruję do początkujących modelarzy a przede wszystkim do kolegi Bartasa. Położenie Cleara 1K. Czacha ( w kalce carbonowej) po dwóch warstwach mokrych i z drugiej strony zmatowana gąbką 3M super fine. ZAZNACZAM , że trzeba to zrobić delikatnie i z wyczuciem Po trzeciej warstwie cleara. Teraz wystarczy spojrzeć na fotkę nr.1 i na fotkę nr.3 , żeby zobaczyć różnicę. Biorąc pod uwagę , że trzecia warstwa bardzo ładnie się ułożyła bez tzw. skórki pomarańczy, wystarczy poczekać do całkowitego wyschnięcia, zerknąć czy nie przyczepił się żaden nieproszony gość , zmatować micromeshem 6000-8000 i pastą prze polerować . I wot wsio w temacie cleara. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez cayman 3 Cytuj
cayman Napisano 26 Grudnia 2020 Autor Napisano 26 Grudnia 2020 Chyba byłem grzecznym ,, chłopcem" bo dostałem prezent od Mikołaja. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi