Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piękna sztuka.

Ja już zakończyłem ten przedział a lata temu miałem Suzuki Intrudera 750 przerobionego na Customa przez firmę w Dojczlandowie. Muszę odszukać fotki.

Napisano (edytowane)

,,Koszmar nocy letniej czyli górna półka ze zbiorniczkami płynów hydraulicznych. Dość świeża produkcja Tamki a tu pełna porażka ,ale no cóż.

To coś poszło pod nóż. :lajkonik:

qQonwY.jpg

a to oryginał

qNBdpv.jpg

,,Operacja na otwartym sercu''  zbiorniczki odcięte i dorobione mocowania

d0wXjw.jpg

F9UX9N.jpg

przymiarka na sucho

hAvmab.jpg

szQvYb.jpg

Siłownik wspomagania kierownicy

dOoQqw.jpg

też poszedł pod nóż

Hw5TKZ.jpg

próbny montaż

lGhyqS.jpg

Sdm275.jpg

i nawet działa

0OiqbI.jpg

NBLZqo.jpg

Dziękować , wszystko się spasowało. Ufff:banan:

Edytowane przez cayman
  • Like 1
Napisano

Temat górnej półki, klamek i manetek uważam za zakończony. Dziękować, bez większych problemów złożyłem całość,  jak to mówią niemce  zusammen do kupy.

W7omoH.jpg

VtuHm4.jpg

JSwg7D.jpg

Napisano

Mocowania zbiorniczków nie do końca zgodne z oryginałem ale wyglądają lepiej niż te odlewy Tamki. Niestety nie nauczyłem się do tej pory fototrawienia , ale jak to moja ,,stara" mawia,nie można umieć wszystkiego .🤨

Napisano (edytowane)

Kolega Toled idzie jak burza,to i ja pociągnąłem z robotą.

Tylny wahacz uzbrojony w śrubki-pupki 😜 i przewody a z  rurki stalowej dorobiona  ośka tylnego koła tak aby wyeliminować zestawową śrubkę .

EAq40r.jpg

4BMwaY.jpg

YHKf5Z.jpg

KYWA7B.jpg

Edytowane przez cayman
  • Like 1
Napisano

Otrzymałem ten model na urodziny. Byłem pod wielkim wrażeniem. Dlatego też chętnie będę podglądał ten warsztat. Siłownik wspomagania kierownicy? To nie jest po prostu amortyzator skrętu? :) Czekam na dalsze etapy.

Napisano
9 godzin temu, GTiStyle napisał:

Siłownik wspomagania kierownicy? To nie jest po prostu amortyzator skrętu? :) 

Oj tam, oj tam... To wszak zwykły steering damper jest 😜

Napisano

Ja mam H2R, ale nie ruszam go, niech Cayman się najpierw namęczy z nim, ja potem zerżnę pomysły od niego i gotowe 🤣😂 Dzisiaj planuję iść z moją Suprą jak burza! Mam wolne 4 godziny, więc może dywaniki zrobię 🤣

• Haha 1
Napisano (edytowane)

,,Wszak siłownik to to jest ". Jak to zwał tak to zwał, a i tak Toled pomysł zerżnie , a i mi pomysł  dał to zrobię to samo z moją ,,starą".  :pomysl: 🤣

Edytowane przez cayman
  • Haha 1
Napisano
1 minutę temu, cayman napisał:

,,Wszak siłownik to to jest ". Jak to zwał tak to zwał, a i tak Toled pomysł zerżnie a i mi pomysł  dał to zrobię to samo z moją ,,starą".  :pomysl: 🤣

Siłownik – urządzenie wykonawcze, w którym energia czynnika roboczego jest zamieniana na energię mechaniczną ruchu postępowego, kątowego lub krzywoliniowego, nazywanego skokiem. Ruch kątowy w siłowniku jest rozumiany jako powtarzalny obrót, nieprzekraczający najczęściej 360°  🤣 😂 🤣

• Confused 1
Napisano (edytowane)

A ja myślałem , że to ruchy posuwisto wzdłużne ,ale nie wiem czy w siłowniku czy ..... z moją ,,starą"🤣

Edytowane przez cayman
  • Haha 1
Napisano
1 minutę temu, cayman napisał:

A ja myślałem , że to ruchy posuwisto wzdłużne ,ale nie wiem czy w siłowniku czy ..... z moją ,,starą"🤣

Ważne, żeby sprawne było "urządzenie wykonawcze" :diabel: 

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Silnik o śrubkowany , okablowany i gotowy do montażu w ramę.Lekkiej modyfikacji poddane zostały linki gazu razem z rolką otwierającą przepustnice gaźnikowe.

0PSHMH.jpg

VNvV4q.jpg

Takie małe ,,cóś" , a cieszy oko . Tamiya  zaproponowała decal do naklejenia z napisem Super Charged a w zestawie Top Studio znalazła się  fototrawiona blaszka , tyle że do pomalowania.

Najpierw psiknąłem blaszkę czarnym surfacerem 1500 a następnie z pomocą pięciu par okularów 😜:szok:skalpelem wyskrobałem wszystko to co powinno być w kolorze srebrnym.

Na koniec poszedł clear a po wyschnięciu znalazła się na swoim miejscu.

TXeUwE.jpg

hZB3CZ.jpg

Uwielbiam takie operacje. 🥰

Edytowane przez cayman
  • Like 1