Skocz do zawartości

[G] Pz.Kpfw. I Ausf. F – Hobby Boss, 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Panzerkampfwagen I Ausf. F [VK 18.01] – Hobby Boss, 1:35

Ta odmiana Panzer „jedynki” zaprojektowano jako czołg wsparcia piechoty i w związku z tym miał znacznie pogrubiony pancerz. A to z kolei powodowało znaczny wzrost masy pojazdu, z tego powodu wyposażono go w wyjątkowo szerokie gąsienice.

Sam modelik jest rewelacyjny, wręcz samoskładalny! Zdecydowanie polecam początkującym - zapewnia super fun z budowy 😃

1688090993_Pz.kpfwI-final05.thumb.jpg.a4044af590b3752db4ede1a558ddc4b3.jpg

1673978300_Pz.kpfwI-final04.thumb.jpg.ebb44c30355a4a8acf627c57af32fa0b.jpg

1223575094_Pz.kpfwI-final03.thumb.jpg.284083fd984e6faa185be7afe60d6409.jpg

1131326557_Pz.kpfwI-final02.thumb.jpg.8ab42a1bbc0cda1a54fbf166bbef6962.jpg

877445721_Pz.kpfwI-final01.thumb.jpg.ae69f05073e79e07cc5c298aa1e26e1b.jpg

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 5
  • Thalgonis changed the title to [G] Pz.Kpfw. I Ausf. F – Hobby Boss, 1:35
Napisano (edytowane)

Niezly :super: ale chociaz powiedz ze lufy i wydech przewierciles:wpier:, chociaz po pijaku balbym się wiercic:piwo:

Edytowane przez Adamo722
  • Haha 1
Napisano

Dzięki Chłopaki :piwo:

Evil, właśnie nie! Gaski w tym modelu są wręcz dziecinnie proste! Sam miałem piera, bo pamiętam jak się naużerałem z nimi przy Marderze III też od HB, tam to była masakra... Może dlatego tutaj tak poszło ponieważ HB dało te gęsi tak jak tamka  w niektórych modelach - odcinki dłuższe albo krótsze, ale proste, są w jednym kawałku, a pojedyncze ogniwa właściwie tylko na kołach napędowych/napinających i zwisach. 

A tak w ogóle, to gdzieś na FB pisałem, że może to najbardziej udany model od HB, ale spasowanie i składalność wręcz „przysłowiowa tamkowa”. Podobne odczucia miałem przy Me262 od HB. :) 

Napisano

@Thalgonis, przyzwyczaiłeś do modeli, także latających, które mogą się podobać. Nie wiem, może ja jestem inny, ale ten model totalnie mi nie pasuje. Sprawia wrażenie zrobionego i wykończonego na szybko, bez żadnego pomysłu, z fatalnym brudzeniem.  Bardziej to przypomina model początkującego modelarza niż inne wykonane przez Ciebie. Przykro mi, ale nie mogę posłodzić, oby podobnych modeli było jak najmniej.

Pozdrawiam 

Marek

• Confused 2
Napisano

Pytanie początkującego - czy kaemy nie powinny być pomalowane?  Poza tym spoko (może antena nieco grubaśna, ale pewnie taką na fabryce zrobili).

• Thanks 1
Napisano

Kaemy są pomalowane - nie wiedzieć czemu na którymś już modelu z rzędu, farbka Gun metal od Hataki (niebieska, pod pyndzel) kompletnie nie jest widoczna na fotkach...  A nie będę malował na czarno tylko po to, żeby wyszło „fotogenicznie” 😉  Musicie mi wierzyć na słowo: są maźnięte Gun metalem...

Napisano

Wierzę. Swoją drogą ciekawe jakim kolorem malować lufy? Ty piszesz o niebieskim i gunmetalu, ja dotychczas raczej na ciemnoszaro z przecierką gunmetalem.

German_soldiers_with_MG_34.jpg.4ffcda28258b995ef81e338c34df4288.jpg

Napisano (edytowane)
36 minut temu, zaruk napisał:

Wierzę. Swoją drogą ciekawe jakim kolorem malować lufy? Ty piszesz o niebieskim i gunmetalu, ja dotychczas raczej na ciemnoszaro z przecierką gunmetalem.

German_soldiers_with_MG_34.jpg.4ffcda28258b995ef81e338c34df4288.jpg

Mu chodziło o serię farb hataki,  a nie o dosłownie kolor niebieski, są zaprojektowane pod ,,pyndzel”.Jeżeli źle zrozumiałem to co napisałeś to sorki.

Edytowane przez fanpancerki
Napisano (edytowane)

To ja sorka - tak jak fan napisał: miałem na myśli serię niebieską od Hataki :)  Jeszcze raz przepraszam za skrót myślowy.

Edytowane przez Thalgonis
Napisano
30 minut temu, fanpancerki napisał:

Jeżeli źle zrozumiałem to co napisałeś to sorki.

Dobrze zrozumiałeś, że źle zrozumiałem.

Czyli był gunmetal.

Napisano
9 godzin temu, zaruk napisał:

Ty piszesz o niebieskim i gunmetalu,

Przeczytaj jeszcze raz co napisał 😉 Podpowiem, że koledze chodziło o niebieską hatakę.

Napisano

Tak, zrozumiałem i to nawet wczoraj 😉

Napisano
W dniu 23.12.2020 o 20:28, Thalgonis napisał:

Sam modelik jest rewelacyjny, wręcz samoskładalny! Zdecydowanie polecam początkującym - zapewnia super fun z budowy

Ładny. Lubię taki styl tj. matowy, przypruszony, nieprzesadzony. Ja też planuję w przyszłości takiego zbudowac z hobbybosa ale wersję wcześniejszą. Mam już nawet ogniwka friulmodel . Powiedz mi: czy użyłeś jakiś elementów fototrawionych, czy to są zestawowe gąsienice czy dokupowane, czy coś szpachlowałeś, czy dużo naddatków, czy formy nieprzesunięte. Dzięki.

Napisano

Dziękuję Chilar. :piwo: 

Jak pisałem już wyżej - ku mojemu zaskoczeniu (mając takie sobie doświadczenia z Marderem III od HB) ten zestaw jest naprawdę świetny. W końcu trochę tych modeli skleiłem więc wiem co mówię 😉  W modelach od kilku różnych firm nie miałem tak dobrego spasowania.

Elementy fototrawione są w zestawie - poniżej masz fotkę tychże., Ponieważ ten zestaw HB pozwala na zrobienie kilku wersji Jedynki, to trochę tych blaszek mi zostało :)

panzer_I_02.thumb.jpg.6d972112b4f3e3ec12c45d9aa0339265.jpg

Gaski zestawowe - nie dam złego słowa o nich powiedzieć. Formy: idealne, zero nadlewek! Naprawdę. Robiłem już kilka modeli od HB ale ten to (IMHO) absolutny tip-top. :super: