Skocz do zawartości

Lamborghini Diablo GT 1999 - 1/24 - Aoshima

toled

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.01.2021 o 10:18, tombie01 napisał:

Z flocka faktycznie to nie wyjdzie - tutaj na desce mamy drobny zamsz - widziałem taką deskę wykonaną z użyciem czarnej farby strukturalnej Zero Paints

efekt był bardzo zbliżony do tego co na zdjęciu

@tombie01dobrze pisze z tą farbą od ZP, to będzie rozwiązanie chyba najbardziej oddające fakturę tego materiału - alcantara?

Tutaj deska pomalowana tą farbą strukturalną w moim wykonaniu, zostaje fajna i delikatna faktura 😉

IMG_20201129_181756.jpg

• 2 weeks later...

Żeby poudawać, że coś się dzieję, założyłem kamerę na mój łeb i nakręciłem chociaż Inboxa. A z budową realnie planuję wystartować gdzieś za tydzień. Całkiem obfity w części ten zestaw jak i dość fajnie pomyślany w montażu. Jakość również na wysokim poziomie, nie licząc kloszy tylnych lamp - mają drobne nadlewki + jakieś tam rzeczy do wyszlifowania na kaście. Silnik będzie wymagał gruntownej zabawy w waloryzację, a carbon będzie śnił mi się po nocach, mnóstwo rzeczy będzie trzeba tam "ocarbonić".  A na rynku kalek brak, w zestawie też nie ma, więc będzie wycinanie szablonów 🤣

• Like 2

Manicure nie zrobiłem, ale dłubać zacząłem. Chociaż to bardzo wielkie słowo. Wyciąłem kilka elementów z 3-4 pierwszych kroków i elementy "pseudo" chromowe wyciepałem do kąpieli w Cleanluxie. Oglądam sobie tak tę instrukcję i myślę - kurczę, na PZP ten model jest super, prosty, niewiele kroków, całkiem przyjemny detal. Ale potem przechodzę na tryb myślenia "PRO" - ło matko ile przy nim będzie roboty :D 

17 minut temu, toled napisał:

Manicure nie zrobiłem, ale dłubać zacząłem. Chociaż to bardzo wielkie słowo. Wyciąłem kilka elementów z 3-4 pierwszych kroków i elementy "pseudo" chromowe wyciepałem do kąpieli w Cleanluxie. Oglądam sobie tak tę instrukcję i myślę - kurczę, na PZP ten model jest super, prosty, niewiele kroków, całkiem przyjemny detal. Ale potem przechodzę na tryb myślenia "PRO" - ło matko ile przy nim będzie roboty :D 

Ło matko , i tak ma być a nie iść na łatwiznę w PZP.:nauka2:

2 minuty temu, cayman napisał:

Ło matko , i tak ma być a nie iść na łatwiznę w PZP.:nauka2:

Jako, że dzisiaj byłem w pracy, to wiesz gdzie jest telefon, znów dostałem powiadomienie o niespełnionej randce telefonicznej :D

No ba! Trza być twardym, a nie mietkim. Ale mimo wszystko czuję, że ten model da mi ogromną przyjemność i satysfakcję z roboty 😉 Jeszcze tylko muszę pozmieniać ustawienie kamery przy nagrywaniu, bo to "sportowa" i ostrością nie grzeszy na tak krótkim dystansie.  Jakby ktoś chciał kupować - Lamax X10.1 - do chodzenia na zewnątrz polecam, do wewnątrz pomieszczeń nie. 

25 minut temu, cayman napisał:

Dobra ,dobra, kalka carbonowa leży u mnie ale czekam na przesyłkę z HE ,żeby wysłać wszystko razem.

Spokojnie Panie kolego.  Tutaj presji nie ma, zanim ja dojdę do tych carbonów, to zdąży trzy razy dojść.😉 W przyszłym tygodniu powinny mi dotrzeć farby, w tym strukturalna od Zero Paints. W tym roku modelarstwo mam pod znakiem pełen relaks i luz.

Chcę ogarnąć Lambo i H2R. Nie pogardzę też Lancią Delta 1/12 z Italeri jak w końcu się pojawi.  Korcić mnie pewnie będzie jeszcze BMW 2002 z Hasegawy, pomimo, że je już raz robiłem, to teraz dostanie kolor Bali Green z palety VW 😉 W magazynie też leży Garbus, którego dostałem w prezencie i będzie to mój 4 taki model (jak to się stało - nie wiem 🤣 - ale pewnie dam mu jakiś extra kolor, może Midnight Purple od Skyline`a, :D  albo coś luminescencyjnego)

A już totalnie bym odleciał, jakby dobry skrzat podarował mi Jaguar Mk.II Saloon z Tamiyi. Chodzi za mną jak smród po gaciach, jak byłem gówniakiem-amatorem, miałem możliwość kupienia za 130zł - stwierdziłem, że dla mnie za drogo :D Błędy młodości 😛

19 minut temu, toled napisał:

Spokojnie Panie kolego.  Tutaj presji nie ma, zanim ja dojdę do tych carbonów, to zdąży trzy razy dojść.😉 W przyszłym tygodniu powinny mi dotrzeć farby, w tym strukturalna od Zero Paints. W tym roku modelarstwo mam pod znakiem pełen relaks i luz.

Chcę ogarnąć Lambo i H2R. Nie pogardzę też Lancią Delta 1/12 z Italeri jak w końcu się pojawi.  Korcić mnie pewnie będzie jeszcze BMW 2002 z Hasegawy, pomimo, że je już raz robiłem, to teraz dostanie kolor Bali Green z palety VW 😉 W magazynie też leży Garbus, którego dostałem w prezencie i będzie to mój 4 taki model (jak to się stało - nie wiem 🤣 - ale pewnie dam mu jakiś extra kolor, może Midnight Purple od Skyline`a, :D  albo coś luminescencyjnego)

A już totalnie bym odleciał, jakby dobry skrzat podarował mi Jaguar Mk.II Saloon z Tamiyi. Chodzi za mną jak smród po gaciach, jak byłem gówniakiem-amatorem, miałem możliwość kupienia za 130zł - stwierdziłem, że dla mnie za drogo :D Błędy młodości 😛

Hmmm, Lancia Delta to na pewno fajny temat i skala , ale tego nie można zrobić w PZP czyli śrubki pupki, przewody, kable... , trzeba będzie zebrać dokumentację zdjęciową czy Italierii nie zrobiło błędów . Zainteresował mnie ten temat. :pomysl:

Przylazło parę gratów z Banzai. To już wiecie jaki kolor będzie miało BMW 2002 :D A teraz wybaczcie - Lambo samo się nie sklei 😂

IMG_20210214_111014.thumb.jpg.0220f15c9d57b392b7164153c6eb23b0.jpg

Strasznie się napracowałem😂 Podwozie w podkładzie, blok silnika również. Ten drugi detalem aż tak bardzo nie grzeszy, więc trochę roboty przy nim będzie.  Za to chromy Aoshimka ma pancerne, 8 dzień w Cleanluxie i ledwo co ruszone.🤦

IMG_20210214_115539.thumb.jpg.c94b6dad3bd0b0ac6642190cceff3011.jpg

IMG_20210214_115617.thumb.jpg.1ee3c2a288c9c73654ac95fe5552315a.jpg

• Like 1

1 godzinę temu, toled napisał:

Strasznie się napracowałem😂 Podwozie w podkładzie, blok silnika również. Ten drugi detalem aż tak bardzo nie grzeszy, więc trochę roboty przy nim będzie.  Za to chromy Aoshimka ma pancerne, 8 dzień w Cleanluxie i ledwo co ruszone.🤦

IMG_20210214_115539.thumb.jpg.c94b6dad3bd0b0ac6642190cceff3011.jpg

IMG_20210214_115617.thumb.jpg.1ee3c2a288c9c73654ac95fe5552315a.jpg

To wrzuć do Kreta z wodą .

7 minut temu, Bartas89 napisał:

Kret ściąga chrom w 2 minuty i nie osłabia plastiku. Nie wiem, po co się męczyć kilka dni z jakimś innym preparatem.

Napisał facet, który tydzień męczył się ze zmyciem kasty, którą później wyrzucił  :dance:

1 minutę temu, Dorotka napisał:

Napisał facet, który tydzień męczył się ze zmyciem kasty, którą później wyrzucił  :dance:

A co ma piernik do wiatraka? Nie widzisz różnicy między ściągnięciem chromu, a zmyciu lakieru? Wypowiedziałem się o chromie, którego kretem ściągałem bez problemów.

Teraz, Bartas89 napisał:

A co ma piernik do wiatraka? Nie widzisz różnicy między ściągnięciem chromu, a zmyciu lakieru? Wypowiedziałem się o chromie, którego kretem ściągałem bez problemów.

Wyluzuj, piernik i wiatrak łączy mąka...  :szczerbol: 

3 godziny temu, Bartas89 napisał:

Kret ściąga chrom w 2 minuty i nie osłabia plastiku. Nie wiem, po co się męczyć kilka dni z jakimś innym preparatem.

Bez obaw, żadnego męczeństwa nie było, wrzuciłem w niedzielę, dzisiaj jak miałem czas to odwiedziłem modelarnie i okazało się, że nie zeszło :D Nie stałem nad tym całe dnie 😛 Aczkolwiek Cleanlux do tej pory dawał sobie z każdym chromem radę w +/- 1-2 dni. Nie przepadam za produktami kretowymi, ale jak mus to mus :D Nie będę eksperymentował, bo po co. 

Co by nie było, że wszystko wiem - z czego zrobić osłony termiczne uwzględniając fakt, że nie mam dostępu do tych papierków z fajek 😂