myszaty Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Witam pływających!! Co prawda dłubię cały czas w lotnictwie i to głównie szmacianym, ale zostałem obdarowany właśnie takim modelem. Szału nima jeżeli chodzi o zestaw, ale nie chce sprawić przykrości osobie od której go dostałem, więc postanowiłem po zakończeniu Gothy go skleić. Żaglowce to ciężki temat : olinowanie!!!, ale co by nie mówić : są piękne i zawsze efektowne. Nawet sklejone przez lajkonika. Czy jest może jakiś zestawik waloryzacyjny do tego modelu, ew. co można w miarę samodzielnie wydłubać na modelu?? Żagielki teściowa uszyje ( los na loterii!), Wanty zrobię na drabince ze sznurka na wzór wypraski, może kilka drobiazgów z hipsu dałbym radę wystrugać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Gdyby był większy byłoby prościej Na spokojnie zrób sobie kadłub, a jak teściowa ma szyć żagle to mógłbyś maszty wystrugać w drewnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 To jest nawet kuszące bo maszty i reje tak trochę bananowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2021 Nie wytrzymałem ( Gotha w toku, ale sprawia problemy ) więc zacząłem dłubać ...ale...zestaw rzeczywiście ubogi, ilośc zdjęć na których można by się wzorować by ciut go uatrakcyjnić jest cała masa, ale ich różnorodność przyprawia o ból głowy, a to nie pomaga. Chyba trzeba będzie go dziabnąć w stylu : ładna ,,ozdoba na telewizor" tylko telewizor muszę odpowiedni zanabyć... Jufersy 2mm zamówiłem, będzie rzeź niewiniątek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Stycznia 2021 Share Napisano 27 Stycznia 2021 a my też zobaczymy co tam sobie dłubiesz ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 Będą, ale fajerwerków nie będzie, raczej modelarskie dno, wodorosty i metr mułu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 Ministerstwo zdrowia ostrzega! Tego się nie da odzobaczyć! ✌ Miłe złego początki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Po wstępnej analizie zdjęć muszę niestety stwierdzić że Smer wypuścił baaaaardzo ogólnie opracowany model i mało co się zgadza z detali. Tak że w tym momencie dorobię co umiem samodzielnie, aby jako tako wyglądało z daleka...jak pisałem na wstępie, model dostałem w prezencie i nie chce temu komuś zrobić przykrości więc go skleję, ale chyba nie ma sensu prowadzić szerszego warsztatu... ewentualnie będą jakieś fotki z postępu prac... Edytowane 28 Stycznia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 Na tę chwilę wygląda to tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Co do detali - "Cutty Sark" zaliczył parę zmian konstrukcyjnych, więc to co zrobił Smer trzeba by odnieść do konkretnego momentu z historii klipra, nie koniecznie do obecnego stanu. Zasiadam i oglądam, "za smarka" popełniłem ten model ale nawet nie pomalowałem, więc mam do niego pewien sentyment. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 Za dużo tych detali to nie ma...ale fajnie się klei. Na 100% inny jest pokład na dziobie, teraz są dwa wejścia po bokach, na środku pompa, pod ,,wycięciem" coś jak kołowrót??? Za późno się połapałem bo tyle bym przerobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Kołowrót to pewnie kabestan do podnoszenia kotwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 Też mi to przyszło do głowy... Kupiłem 2mm jufersy ale mnie ta drobnica przeraziła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 powoli się skleja, na fotkach z muzeum pokład taki bardziej w szary wpada. Próbuje tą biel zgasić dodatkiem czarnego. maluje pactrami i pędzlem, mam wrażenie że łatwiej uzyskać taki nierównomierny efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 szlag....sugerowałem się min. tym zdjęciem... ( użyte tylko w celach dyskusji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 57 minut temu, unicaunica napisał: Ten pokład jest mokry. Albo po deszczu albo po myciu. 3 minuty temu, myszaty napisał: szlag....sugerowałem się min. tym zdjęciem... ( użyte tylko w celach dyskusji) Ten jest suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 Ooo, żeby taka ciemna deska tak zjaśniała???? Mam modrzewiowy taras, w takim ciemnym kolorze już 12 lat, jest różnica mokry/ suchy ale nie aż tak...i to na całej powierzchni??? Mogły by być wydeptane ścieżki gdyby był taki głęboki brąz i to z połyskiem, ale to szare zbyt równomierne od burty do burty... No nic, robimy suchy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Szary to słuszny kierunek , a różnica wynika nie tylko z warunków, chociaż głównie tak Teraz wiesz dlaczego większość modelarzy woli obiekty już nie istniejące 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 Podejrzewam że co konserwacja po sezonie to ten pokład inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Nie jestem pewny jak we flocie handlowej ale w Royal Navy drewniane pokłady były szorowane do białości - nazywano tą czynność "cegiełkowaniem". Można o tym poczytać na https://www.tawernaskipperow.pl/czytelnia/slownik/holystone/6790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moonraker Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 We flocie handlowej chyba podobnie. Poza tym, lata codziennego oddziaływania słonej wody morskiej robiły swoje. Podejrzewam, że unicaunica dał zdjęcie Cutty Sarka po odbudowie,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Myślicie że ichnia konserwator zabytków pozwoliła by na takie brutalne darcie pokładu takiej perełki??? Ledwo odratowanej po pożarze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 I wracamy do pytania czy Kolega robi stan obecny (muzealny) czy z okresu świetności i bicia rekordów na trasie z Chin czy z Australii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Lutego 2021 Autor Share Napisano 18 Lutego 2021 Na czasy świetności jestem za cienki w uszach, stan muzealny...hmmm...może w takich sprawch jak kolor pokładu czy maszty. Model nie rozpieszcza detalem, a na doktorat nie mam ochoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi