Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 Tak sobie w nowym roku niezobowiązująco postanowiłem, że skończę wszystkie samoloty w 1:32 - znaczy się te co mam. Na liście życzeń mam jakieś tam spady typy Hawker Hunter albo Saab Gripen, ale to tak dodatkowo. Plan jest w miarę ambitny bo pozycji mam jeszcze kilka(naście): Mirage 2000, EA-18G Growler, A-6E TRAM Intruder, F-8E Crusader, SU-27 Flanker, F-104A Starfighter, F-14D Tomcat I F-100D Super Sabre nie licząc zaczętego MiG-21 i F-16 Tak więc żeby nie tracić czasu, dłubiemy. Sam model ciężko zdefiniować, z jednej strony merytoryczność bryły prościej maciory jest wielkim znakiem zapytanie i schodzi na plan dalszy. Z drugiej strony konstrukcja, ilość części i spasowanie na razie są ok. Z dodatków to nie mam jeszcze nic, czekam na blaszki do kokpitu, bo zestawowy to straszna "nyndza", jakieś maski do oszklenia i pewnie uzbrojenie. W zestawie z uzbrojenia są: - 2 x AIM-9X Sidewinder - 2 x AIM-120 AMRAAM (w instrukcji jest ARAM) - 2 x GBU-31 JDAM Część wymienię na Eduarda, reszta na Wolfpacka. Generalnie jest 6 miejsc na bomby - 2 wewnętrzne, 4 na pylonach. Na niewidzialności mi nie zależy tylko na maksymalnym obładowaniu, więc może dam 6 JDAMów. I tu szukam zdjęć albo informacji, co może F-35A przenosić w jakiej konfiguracji, bo przenosić może od groma tylko jak to łączyć. Ale ku brzegu, wspomniany kokpit: Są też inne kwiatki, element dyszy z najgorzej umiejscowionymi "supportami" z wyprasek: Ślady po wypychaczach na większości klap od komór uzbrojenia, wnęk podwozia i innych: . Część dało się ładnie usunąć ale niektóre to na razie czekają na decyzję co dalej 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 Z tymi śladami po wypychaczach we wnękach to ostro pojechali! Cytuj
Matys Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 Godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: - 2 x AIM-9X Sidewinder - 2 x AIM-120 AMRAAM (w instrukcji jest ARAM) - 2 x GBU-31 JDAM Część wymienię na Eduarda, reszta na Wolfpacka. Generalnie jest 6 miejsc na bomby - 2 wewnętrzne, 4 na pylonach. Na niewidzialności mi nie zależy tylko na maksymalnym obładowaniu, więc może dam 6 JDAMów. I tu szukam zdjęć albo informacji, co może F-35A przenosić w jakiej konfiguracji, bo przenosić może od groma tylko jak to łączyć. Przenosić rzeczywiście może praktycznie wszystko, ale zdjęć raczej nie znajdziesz ze względu na to, że on w zasadzie tylko w Stanach i Izraelu osiągnął wstępną gotowość operacyjną. Nie widziałem nigdy czterech dużych JDAMów pod skrzydłami na tym samolocie. Raczej widziałem je z małymi bombami - czy to GBU-38 czy to nawet GBU-12, ale to też tylko z pomarańczowymi z testów. Super wyglądają też te małe SDB po cztery w każdej wnęce, ale nie wiem czy da się je gdzieś zdobyć w 1/32. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Napisano 18 Stycznia 2021 17 minut temu, mandrivecs napisał: Z tymi śladami po wypychaczach we wnękach to ostro pojechali! Masakra, ani to szpachlować ani szlifować - zastanawiam się co największego da się tam wpakować jako ładunek żeby to zakryć 12 minut temu, Matys napisał: Przenosić rzeczywiście może praktycznie wszystko, ale zdjęć raczej nie znajdziesz ze względu na to, że on w zasadzie tylko w Stanach i Izraelu osiągnął wstępną gotowość operacyjną. Nie widziałem nigdy czterech dużych JDAMów pod skrzydłami na tym samolocie. Raczej widziałem je z małymi bombami - czy to GBU-38 czy to nawet GBU-12, ale to też tylko z pomarańczowymi z testów. Super wyglądają też te małe SDB po cztery w każdej wnęce, ale nie wiem czy da się je gdzieś zdobyć w 1/32. Bardziej niż zdjęcia liczę na jakieś schematy. Wiesz 6 JDAMów robi wrażenie, ale chciałbym pomieszać, może jakieś GBU-16 albo GBU-24 czy może zawet zwykłe Mk.83/84 Cytuj
Matys Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: Bardziej niż zdjęcia liczę na jakieś schematy. Wiesz 6 JDAMów robi wrażenie, ale chciałbym pomieszać, może jakieś GBU-16 albo GBU-24 czy może zawet zwykłe Mk.83/84 To nowa i raczej tajna maszyna, ciężko o takie informacje. Szczególnie, że ma być niewidzialny i raczej nosi uzbrojenie w komorach. Nie widziałem nigdy nic asymetrycznego pod skrzydłami, ani nawet żeby były dwa typy uzbrojenia. Myślę, że z jakoś 90-procentową pewnością możesz założyć ich poprawność, ale o potwierdzenie ciężko. Głupie bomby bym odpuścił - raczej tylko kierowane mają sens moim zdaniem, Ale dwa zdjęcia i tak u siebie znalazłem Co prawda B i C, ale to chyba nic nie zmienia. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Matys Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Napisano 18 Stycznia 2021 16 minut temu, Matys napisał: To nowa i raczej tajna maszyna, ciężko o takie informacje. Szczególnie, że ma być niewidzialny i raczej nosi uzbrojenie w komorach. Nie widziałem nigdy nic asymetrycznego pod skrzydłami, ani nawet żeby były dwa typy uzbrojenia. Myślę, że z jakoś 90-procentową pewnością możesz założyć ich poprawność, ale o potwierdzenie ciężko. Głupie bomby bym odpuścił - raczej tylko kierowane mają sens moim zdaniem, Ale dwa zdjęcia i tak u siebie znalazłem Co prawda B i C, ale to chyba nic nie zmienia. Super, o coś takiego mi chodziło Dzięki wielkie Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Napisano 21 Stycznia 2021 Trochę pogrzebałem w necie i poprzeglądałem jakieś artykuły i zdjęcia i generalnie wiem niewiele więcej. Na pewno zrobiłem błąd bo zapomniałem że ja mam GBU-32 a nie GBU-31, czyli wersje mniejsze 1000 funtowe a nie 2000. Bo jakoś tak dziwnie małe mnie się wydawały w tym luku bombowym: No i teraz mam zagwozdkę co do luków co na pylony. Znalazłem warsztat jak ziomek robi australijskiego F-35 (wprawdzie 1:48 Meng) ale zaciekawiło mnie to co podwiesza. Czyli belkę wielozamkową BRU-61 z 4 bombami GBU-39, do tego jakieś GBU-12 Paveway na podwójnej belce BRU-57 (czyli na takiej jak do F-16), z drugiej strony na takiej samej belce wiesza 2 x GBU-54 czyli Laserowe JDAM (podobne do GBU-38). Summa summarum bardzo niesymetrycznie i różnorodnie. Wczoraj odebrałem jeszcze blaszki do kokpitu i pasy: I posklejałem wszystkie większe elementy - tu na such złożone. Teraz maluję migacza, więc wkrótce wezmę się za malowanie kokpitu, silnika i tych nieszczęsnych luków bombowych. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Napisano 25 Stycznia 2021 W modelu nie ma za wiele otwartych wnęk i luków, ale jest jeden od drabinki i od tankowania w locie. Ja jednak je zamknę: . Zacząłem malowanie luków i wnęk. Najpierw czarny, później 2-3 warstwy białego i detale. Będzie zabawa: Dłubię też podwozie - nawierciłem i dodałem kawałek drutu: Silnik przed malowaniem: I kokpit z fotelem: . . Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Napisano 29 Stycznia 2021 Przymiarka silnika: I wlotów - bedzie szpachlowane: Luki wklejone: Wneki podwozia: I wklejone: Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 3 Lutego 2021 Autor Napisano 3 Lutego 2021 Jestem na etapie intensywnego szpachlowania i szlifowania. Italeri zostawiło prawdziwe rowy przy łączeniu skrzydeł z kadłubem i statecznikami poziomymi a kadłubem: Cytuj
Juffre Napisano 3 Lutego 2021 Napisano 3 Lutego 2021 Jakiej szpachli używasz do wypełniania tak głębokich rowów? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 3 Lutego 2021 Autor Napisano 3 Lutego 2021 30 minut temu, Juffre napisał: Jakiej szpachli używasz do wypełniania tak głębokich rowów? Tamiya Basic Putty w tym wypadku - chociaż nie jestem jej super fanem. Ładnie łączy się z plastikiem i jest łatwa w obróbce. Jednak potrafi z biegiem czasu się skurczyć. Dlatego zawsze czekam 2-3 dni zanim dobrze nie zaschnie. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 22 Marca 2021 Autor Napisano 22 Marca 2021 14 godzin temu, Rafalik napisał: Jak tam postępy? Czekam niecierpliwie. Powoli Dostalem roła reskit i nowe GBU do wnęk - też reskit. Detal fajny ale bombki wieksze od zestawowych Nie wiem czy je tam wcisne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi