Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Tak sobie w nowym roku niezobowiązująco postanowiłem, że skończę wszystkie samoloty w 1:32 - znaczy się te co mam. Na liście życzeń mam jakieś tam spady typy Hawker Hunter albo Saab Gripen, ale to tak dodatkowo. Plan jest w miarę ambitny bo pozycji mam jeszcze kilka(naście): Mirage 2000, EA-18G Growler, A-6E TRAM Intruder, F-8E Crusader, SU-27 Flanker, F-104A Starfighter, F-14D Tomcat I F-100D Super Sabre nie licząc zaczętego MiG-21 i F-16 Tak więc żeby nie tracić czasu, dłubiemy. Sam model ciężko zdefiniować, z jednej strony merytoryczność bryły prościej maciory jest wielkim znakiem zapytanie i schodzi na plan dalszy. Z drugiej strony konstrukcja, ilość części i spasowanie na razie są ok. Z dodatków to nie mam jeszcze nic, czekam na blaszki do kokpitu, bo zestawowy to straszna "nyndza", jakieś maski do oszklenia i pewnie uzbrojenie. W zestawie z uzbrojenia są: - 2 x AIM-9X Sidewinder - 2 x AIM-120 AMRAAM (w instrukcji jest ARAM) - 2 x GBU-31 JDAM Część wymienię na Eduarda, reszta na Wolfpacka. Generalnie jest 6 miejsc na bomby - 2 wewnętrzne, 4 na pylonach. Na niewidzialności mi nie zależy tylko na maksymalnym obładowaniu, więc może dam 6 JDAMów. I tu szukam zdjęć albo informacji, co może F-35A przenosić w jakiej konfiguracji, bo przenosić może od groma tylko jak to łączyć. Ale ku brzegu, wspomniany kokpit: Są też inne kwiatki, element dyszy z najgorzej umiejscowionymi "supportami" z wyprasek: Ślady po wypychaczach na większości klap od komór uzbrojenia, wnęk podwozia i innych: . Część dało się ładnie usunąć ale niektóre to na razie czekają na decyzję co dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Z tymi śladami po wypychaczach we wnękach to ostro pojechali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: - 2 x AIM-9X Sidewinder - 2 x AIM-120 AMRAAM (w instrukcji jest ARAM) - 2 x GBU-31 JDAM Część wymienię na Eduarda, reszta na Wolfpacka. Generalnie jest 6 miejsc na bomby - 2 wewnętrzne, 4 na pylonach. Na niewidzialności mi nie zależy tylko na maksymalnym obładowaniu, więc może dam 6 JDAMów. I tu szukam zdjęć albo informacji, co może F-35A przenosić w jakiej konfiguracji, bo przenosić może od groma tylko jak to łączyć. Przenosić rzeczywiście może praktycznie wszystko, ale zdjęć raczej nie znajdziesz ze względu na to, że on w zasadzie tylko w Stanach i Izraelu osiągnął wstępną gotowość operacyjną. Nie widziałem nigdy czterech dużych JDAMów pod skrzydłami na tym samolocie. Raczej widziałem je z małymi bombami - czy to GBU-38 czy to nawet GBU-12, ale to też tylko z pomarańczowymi z testów. Super wyglądają też te małe SDB po cztery w każdej wnęce, ale nie wiem czy da się je gdzieś zdobyć w 1/32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 17 minut temu, mandrivecs napisał: Z tymi śladami po wypychaczach we wnękach to ostro pojechali! Masakra, ani to szpachlować ani szlifować - zastanawiam się co największego da się tam wpakować jako ładunek żeby to zakryć 12 minut temu, Matys napisał: Przenosić rzeczywiście może praktycznie wszystko, ale zdjęć raczej nie znajdziesz ze względu na to, że on w zasadzie tylko w Stanach i Izraelu osiągnął wstępną gotowość operacyjną. Nie widziałem nigdy czterech dużych JDAMów pod skrzydłami na tym samolocie. Raczej widziałem je z małymi bombami - czy to GBU-38 czy to nawet GBU-12, ale to też tylko z pomarańczowymi z testów. Super wyglądają też te małe SDB po cztery w każdej wnęce, ale nie wiem czy da się je gdzieś zdobyć w 1/32. Bardziej niż zdjęcia liczę na jakieś schematy. Wiesz 6 JDAMów robi wrażenie, ale chciałbym pomieszać, może jakieś GBU-16 albo GBU-24 czy może zawet zwykłe Mk.83/84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: Bardziej niż zdjęcia liczę na jakieś schematy. Wiesz 6 JDAMów robi wrażenie, ale chciałbym pomieszać, może jakieś GBU-16 albo GBU-24 czy może zawet zwykłe Mk.83/84 To nowa i raczej tajna maszyna, ciężko o takie informacje. Szczególnie, że ma być niewidzialny i raczej nosi uzbrojenie w komorach. Nie widziałem nigdy nic asymetrycznego pod skrzydłami, ani nawet żeby były dwa typy uzbrojenia. Myślę, że z jakoś 90-procentową pewnością możesz założyć ich poprawność, ale o potwierdzenie ciężko. Głupie bomby bym odpuścił - raczej tylko kierowane mają sens moim zdaniem, Ale dwa zdjęcia i tak u siebie znalazłem Co prawda B i C, ale to chyba nic nie zmienia. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 16 minut temu, Matys napisał: To nowa i raczej tajna maszyna, ciężko o takie informacje. Szczególnie, że ma być niewidzialny i raczej nosi uzbrojenie w komorach. Nie widziałem nigdy nic asymetrycznego pod skrzydłami, ani nawet żeby były dwa typy uzbrojenia. Myślę, że z jakoś 90-procentową pewnością możesz założyć ich poprawność, ale o potwierdzenie ciężko. Głupie bomby bym odpuścił - raczej tylko kierowane mają sens moim zdaniem, Ale dwa zdjęcia i tak u siebie znalazłem Co prawda B i C, ale to chyba nic nie zmienia. Super, o coś takiego mi chodziło Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2021 Trochę pogrzebałem w necie i poprzeglądałem jakieś artykuły i zdjęcia i generalnie wiem niewiele więcej. Na pewno zrobiłem błąd bo zapomniałem że ja mam GBU-32 a nie GBU-31, czyli wersje mniejsze 1000 funtowe a nie 2000. Bo jakoś tak dziwnie małe mnie się wydawały w tym luku bombowym: No i teraz mam zagwozdkę co do luków co na pylony. Znalazłem warsztat jak ziomek robi australijskiego F-35 (wprawdzie 1:48 Meng) ale zaciekawiło mnie to co podwiesza. Czyli belkę wielozamkową BRU-61 z 4 bombami GBU-39, do tego jakieś GBU-12 Paveway na podwójnej belce BRU-57 (czyli na takiej jak do F-16), z drugiej strony na takiej samej belce wiesza 2 x GBU-54 czyli Laserowe JDAM (podobne do GBU-38). Summa summarum bardzo niesymetrycznie i różnorodnie. Wczoraj odebrałem jeszcze blaszki do kokpitu i pasy: I posklejałem wszystkie większe elementy - tu na such złożone. Teraz maluję migacza, więc wkrótce wezmę się za malowanie kokpitu, silnika i tych nieszczęsnych luków bombowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 W modelu nie ma za wiele otwartych wnęk i luków, ale jest jeden od drabinki i od tankowania w locie. Ja jednak je zamknę: . Zacząłem malowanie luków i wnęk. Najpierw czarny, później 2-3 warstwy białego i detale. Będzie zabawa: Dłubię też podwozie - nawierciłem i dodałem kawałek drutu: Silnik przed malowaniem: I kokpit z fotelem: . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2021 Przymiarka silnika: I wlotów - bedzie szpachlowane: Luki wklejone: Wneki podwozia: I wklejone: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 3 Lutego 2021 Autor Share Napisano 3 Lutego 2021 Jestem na etapie intensywnego szpachlowania i szlifowania. Italeri zostawiło prawdziwe rowy przy łączeniu skrzydeł z kadłubem i statecznikami poziomymi a kadłubem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Jakiej szpachli używasz do wypełniania tak głębokich rowów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 3 Lutego 2021 Autor Share Napisano 3 Lutego 2021 30 minut temu, Juffre napisał: Jakiej szpachli używasz do wypełniania tak głębokich rowów? Tamiya Basic Putty w tym wypadku - chociaż nie jestem jej super fanem. Ładnie łączy się z plastikiem i jest łatwa w obróbce. Jednak potrafi z biegiem czasu się skurczyć. Dlatego zawsze czekam 2-3 dni zanim dobrze nie zaschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Jak tam postępy? Czekam niecierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 14 godzin temu, Rafalik napisał: Jak tam postępy? Czekam niecierpliwie. Powoli Dostalem roła reskit i nowe GBU do wnęk - też reskit. Detal fajny ale bombki wieksze od zestawowych Nie wiem czy je tam wcisne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi