unicaunica Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Witam, pierwszy raz w tym dziale. Przyszła mi do głowy taka myśl żeby zrobić sobie coś bardziej przyziemnego i tak padło na Abramsa trumpetera Montaż rozpoczął się od wieży 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Ale kolos , życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Tego grzmota trzeba obejrzeć. Dawaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 Jak miło że tu taki entuzjazm na większe zabawki, bo w okrętowym się szprotki rozpanoszyły Bardzo wciągające jest takie lepienie z ramek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Stycznia 2021 Share Napisano 25 Stycznia 2021 Imponująca skala. Marzy mi się kiedyś zrobić choć jednego takiego olbrzyma. Np Rudy 102 Ciekaw jestem jak wymalujesz takiego kolosa więc będę patrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Lubię duże modele i tak się przyzwyczaiłem Malowanie będzie pustynne (malować to się dopiero uczę, więc może być różnie). Teraz to mnie kusi dorobić mu pierwszego tuska, tylko nie wiem jak to pogodzić w miarę merytorycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 Wszystkie złote części już na miejscu i zaczęła się mniej zabawna część czyli malowanie. Piaszczysty podkład i na to piaszczysty amerykański wyszedł z tego taki gofer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Stycznia 2021 Share Napisano 27 Stycznia 2021 Musisz mieć duży garaż na ulepy w skali 1/16. Coś jest nie tak z tym malowaniem, albo aerograf pluje, albo zbyt gęsta farba. Widać niedomalowane powierzchnie. Kolor rzeczywiście gofrowy. Rozjaśnij to piaskowym. Abramsy były jaśniejsze. Sugeruję taki kolor: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Stycznia 2021 Share Napisano 27 Stycznia 2021 W tej skali polecam również zrobienie powierzchni antypoślizgowych na wieży i kadłubie: https://www.kfs-miniatures.com/anti-slip-paste-ammo-by-mig-jimenez/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 To co nazwałeś pluciem aerografu to właśnie ta powierzchnia, była już gotowa na modelu, stąd może to wrażenie pomarańczowej skórki Kolor który proponujesz pasuje do twoich fotek, ja się wzorowałem na nieco innych. Założenie jest takie że będzie przykurzony a mam do tego bardzo jasny pigment i tak chciałbym go skontrastować, nie wiem czy słusznie. Napewno ciemniejszy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 Coś z tym malowaniem jednak jest nie tak. Tą ziarnistość farby widać też na bokach wieży gdzie nie ma antypoślizgów. Czym malujesz i jak rozcieńczasz bo wydaje mi się, że farba za gęsta. Ewentualnie aerograf trzymany za daleko. Mocno widać niedomalowania. Szczególnie na boku wieży za poręczami. Tam powinien być cień a jest jaśniej niż wszędzie. Trzeba malować pod rożnymi kątami żeby farba wszędzie dotarła lub stosować ciemniejszy podkład od koloru bazowego i wtedy efekt cienia stworzyłby się sam. Przydałoby się poprawić to malowanie bo na tak dużym modelu będzie to mocno widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Macie rację że nie było dobrze i to na sporych obszarach. Aerograf badgera (z tych tańszych) farby valeyo z serii air, więc raczej to wina braku doświadczenia i cierpliwości. Zmienił się też pomysł na kolor, od razu zaznaczam że wymaga sporej korekty (kształt i krawędzie) kolory zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 Nie wiem skąd wziąłeś te kolory, a może to wina zdjęcia, ale tutaj to wygląda bardziej jak nasze przemalowane Leopardy 2A5 lub Rosomaki, ale na pewno nie Abrams. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 Kolory coś nie te.. Bardziej podchodzi to pod kolory MERDC niż 3-C NATO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Polecam następujące kolory Tamiya pojemność 23 ml: NATO Green XF-67 NATO Brown XF-68 NATO Black XF-69 Rozcieńczane Mr Colour Levelling Thinner. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 NATO TRI colour to ten sam co nasz krajowy, na którejś defiladzie nawet były razem . MERDC też był na abramsach ale w starszej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 4 minuty temu, unicaunica napisał: NATO TRI colour to ten sam co nasz krajowy, na którejś defiladzie nawet były razem . MERDC też był na abramsach ale w starszej wersji. Różne były kamuflaże: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 2 godziny temu, unicaunica napisał: NATO TRI colour to ten sam co nasz krajowy, na którejś defiladzie nawet były razem . MERDC też był na abramsach ale w starszej wersji. Krajowe kami to my mamy w tej chwili co najmniej dwa. Starsze w 3 cami nato. Nowsze ze zmienionym zielonym i piaskowym, a na twardych nawet żółty występuje. Te kolory które zastosowałeś do amerykańca nie jak nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 To co zmalowałeś to wygląda bardziej jak rosomak poniżej (w sumie to prawie polskie kolorki): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 Moim zdaniem kolory nie są ujednolicone i każdy kraj ma inne odcienie. Np. kolory Tamiya podane przez robertmodelarz nijak się mają do kolorów pojazdów francuskich a przecież tam też jest ten sam schemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2021 Tak czy inaczej nie podoba mi się efekt i będzie mycie, prawdopodobnie wrócę do piaskowego. Nie mam rozeznania w pancernych kolorach, a po nazwach to sobie można nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 A co to za filozofia z tymi kolorami NATO? Kupujesz trzy farbki Tamiya, NATO BLACK, NATO BROWN i NATO GREEN i problem z głowy. Numery tych farb podpowie Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 7 godzin temu, unicaunica napisał: Tak czy inaczej nie podoba mi się efekt i będzie mycie, prawdopodobnie wrócę do piaskowego. Nie mam rozeznania w pancernych kolorach, a po nazwach to sobie można nie za dużo. Tu nie ma żadnej filozofii z tymi kolorami NATO - nawet jest gotowy zestaw: AK-Interactive AK 4001 NATO Colors Set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 Tu masz zestaw innej firmy Ammo MIG-NATO COLOR SET AMIG7114. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 Są i nasze krajowe HATAKA - lakiery i akrylowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi