Bartas89 136 Posted February 3 Share Posted February 3 聽 .... Je艣li chodzi o auta聽聽Podej艣cie do aut numer dwa. Jako, 偶e nie mog艂em si臋 zdecydowa膰 jaki motocykl ma by膰 nast臋pny, to po wielogodzinnych(!) rozwa偶aniach z mistrzem Yod膮, postanowi艂em jeszcze jedno podej艣cie zrobi膰 do czterech k贸艂ek. Kolor ma by膰 srebrny. Jaki, jeszcze nie wiem, ale pewnie co艣 z palety Gunze seria C. Czekam jeszcze na blaszki, ale tradycyjnie jak przy motocyklach (owiewki) tutaj zaczn臋 od budy. Jak wyjdzie dobrze, to b臋d臋 dzia艂a艂 dalej, a jak nie to... skul臋 si臋 w k膮cie i b臋d臋 p艂aka艂. Jak wspomnia艂 w jednym w膮tku DarkWing prawdziwy modelarz da sobie rad臋 z ka偶dym modelem. Najwy偶ej nie zas艂u偶臋 na miano prawdziwego modelarza i b臋d臋 musia艂 z tym 偶y膰聽 聽 聽 聽 1 Quote Link to post Share on other sites
Monster3 5 Posted February 3 Share Posted February 3 Jak Porsche to tylko czarne 930 Turbo :). Ale temu te偶 b臋d臋 si臋 przygl膮da艂 Quote Link to post Share on other sites
Dorotka 369 Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) Popatrz臋. Bardzo fajny model na pocz膮tek. Powodzenia聽 聽聽 Edited February 3 by Dorotka Quote Link to post Share on other sites
cayman 238 Posted February 3 Share Posted February 3 Alleluja i do przodu. Quote Link to post Share on other sites
toled 254 Posted February 4 Share Posted February 4 Fajny, do艣膰 tani model, prosty w sk艂adaniu, nawet Tamiya mia艂a kiedy艣 gest i dodawa艂a materia艂 na tylne elementy wn臋trza. Troch臋 maskowania b臋dzie, szczeg贸lnie w podwoziu Co ewentualnie mo偶esz spieprzy膰 jak nie b臋dziesz uwa偶a膰? - 艁膮czenie przedniego zderzaka do kasty, nier贸wne pomalowanie obramowania okien i uszczelek, niedok艂adne usuni臋cie szw贸w z nadwozia Mam nadziej臋, 偶e tym razem opakowanie Waleriany nie b臋dzie mi potrzebne聽 Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 4 Author Share Posted February 4 Je艣li chodzi o malowanie to ju偶 mam pierwsze w膮tpliwo艣ci. Chodzi o lusterka i spojler. Tam si臋 mieszaj膮 kolory nadwozia (w moim przypadku srebrny) i semi black. Jak to polakierowa膰? Jak pomaluj臋 przed lakierowaniem to wyjdzie black gloss po polakierowaniu. Druga sprawa to jak i kiedy pomalowa膰 uszczelki w budzie? I ostatnia sprawa jak zrobi膰 maskowanie na oszklenie, 偶eby je te偶 pomalowa膰 na czarno? Motocykle by艂y prostsze聽 Quote Link to post Share on other sites
toled 254 Posted February 4 Share Posted February 4 (edited) 46 minut temu, Bartas89 napisa艂: Je艣li chodzi o malowanie to ju偶 mam pierwsze w膮tpliwo艣ci. Chodzi o lusterka i spojler. Tam si臋 mieszaj膮 kolory nadwozia (w moim przypadku srebrny) i semi black. Jak to polakierowa膰? Jak pomaluj臋 przed lakierowaniem to wyjdzie black gloss po polakierowaniu. Druga sprawa to jak i kiedy pomalowa膰 uszczelki w budzie? I ostatnia sprawa jak zrobi膰 maskowanie na oszklenie, 偶eby je te偶 pomalowa膰 na czarno? Motocykle by艂y prostsze聽 Ta艣ma maskuj膮ca odpowiedzi膮 na Twoje pytania Og贸lnie lusterka malujesz osobno. Malujesz baz膮, lakierujesz, a potem maskujesz i dajesz semi-gloss. Uszczelki - jak ju偶 masz gotow膮 bud臋 bez okien. Szyby - ta艣ma maskuj膮ca i no偶yk i du偶o precyzji. Ewentualnie jak wida膰 na niej wypuk艂o艣ci, to najpierw naklejasz na ni膮 ta艣m臋 maskuj膮c膮, o艂贸wkiem robisz sobie kszta艂t, potem 艣ci膮gasz i wycinasz i masz gotow膮 mask臋 聽(szczeg贸lnie polecam t臋 form臋 - nie uszkodzisz no偶ykiem szybek) Edited February 4 by toled Quote Link to post Share on other sites
Dorotka 369 Posted February 4 Share Posted February 4 艁atwizna, dasz rad臋聽聽 聽 Quote Link to post Share on other sites
toled 254 Posted February 4 Share Posted February 4 2 minuty temu, Dorotka napisa艂: 艁atwizna, dasz rad臋聽聽 聽 聽 Gdyby to by艂 m贸j pierwszy cywil i bym zobaczy艂 to foto, to ju偶 pakowa艂bym model do 艣mietnika聽 troch臋 roboty jest, ale mimo wszystko jest to prostsze ni偶 wygl膮da Mo偶na te偶 przejecha膰 jakim艣 markerem 1 Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 6 Author Share Posted February 6 Buda przygotowana do po艂o偶enia czarnego podk艂adu 1500. Linie podzia艂u pog艂臋bione, a ca艂o艣膰 przeszlifowana g膮bk膮 2000. To samo zrobi艂em ze spojlerem i lusterkami. Jedna cz臋艣膰 spojlera przymocowana z tego wzgl臋du, 偶e jakbym z艂o偶y艂 spojler w ca艂o艣膰 to ci臋偶ko聽by by艂o potem, niekt贸re jego elementy pomalowa膰 na czarno. 聽 聽 聽 聽 聽 Quote Link to post Share on other sites
toled 254 Posted February 6 Share Posted February 6 Ja przy budowie Supry odkry艂em p艂yn do maskowania聽Mr.Masking sol neo.聽 I 偶a艂uj臋, 偶e do tej pory go nie u偶ywa艂em Z cieniutk膮 ta艣m膮 od Aizu potrafi zdzia艂a膰 cuda 聽Nie odrywa farby, a po艂o偶ony i odrywany z dok艂adno艣ci膮 nie strz臋pi kraw臋dzi malowania. Ja go u偶ywa艂em przy elementach podwozia, kt贸rych nie chcia艂o mi si臋 maskowa膰 zwyk艂膮 ta艣m膮 jak i przy lusterkach.聽 Quote Link to post Share on other sites
cayman 238 Posted February 6 Share Posted February 6 1 godzin臋 temu, Bartas89 napisa艂: Buda przygotowana do po艂o偶enia czarnego podk艂adu 1500. Linie podzia艂u pog艂臋bione, a ca艂o艣膰 przeszlifowana g膮bk膮 2000. To samo zrobi艂em ze spojlerem i lusterkami. Jedna cz臋艣膰 spojlera przymocowana z tego wzgl臋du, 偶e jakbym z艂o偶y艂 spojler w ca艂o艣膰 to ci臋偶ko聽by by艂o potem, niekt贸re jego elementy pomalowa膰 na czarno. 聽 聽 聽 聽 聽 Jako pierwszy daj Bartek szary podk艂ad 1000 lub 1200 a dopiero p贸藕niej czarny 1500. Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 6 Author Share Posted February 6 2 godziny temu, toled napisa艂: Ja przy budowie Supry odkry艂em p艂yn do maskowania聽Mr.Masking sol neo.聽 I 偶a艂uj臋, 偶e do tej pory go nie u偶ywa艂em Z cieniutk膮 ta艣m膮 od Aizu potrafi zdzia艂a膰 cuda 聽Nie odrywa farby, a po艂o偶ony i odrywany z dok艂adno艣ci膮 nie strz臋pi kraw臋dzi malowania. Ja go u偶ywa艂em przy elementach podwozia, kt贸rych nie chcia艂o mi si臋 maskowa膰 zwyk艂膮 ta艣m膮 jak i przy lusterkach.聽 Ja u偶ywam takiej maski: https://agtom.eu/plyny-maskujace/360882-green-stuff-world-liquid-mask.html 1 Quote Link to post Share on other sites
Juffre 39 Posted February 7 Share Posted February 7 13 godzin temu, cayman napisa艂: Jako pierwszy daj Bartek szary podk艂ad 1000 lub 1200 a dopiero p贸藕niej czarny 1500. Co przemawia za tak膮 kolejno艣ci膮? Chodzi o to, 偶e podk艂ad 1200 lepiej wype艂ni wszelkie ryski? Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 7 Author Share Posted February 7 Godzin臋 temu, Juffre napisa艂: Co przemawia za tak膮 kolejno艣ci膮? Chodzi o to, 偶e podk艂ad 1200 lepiej wype艂ni wszelkie ryski? Te偶. Ale i lepiej poka偶e wszelkie niedoskona艂o艣ci. Quote Link to post Share on other sites
cayman 238 Posted February 7 Share Posted February 7 53 minuty temu, Bartas89 napisa艂: Te偶. Ale i lepiej poka偶e wszelkie niedoskona艂o艣ci. Dok艂adnie. Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 7 Author Share Posted February 7 Czarny wjecha艂. Wyschnie i k艂ad臋 kolor. Ale przedtem ca艂o艣膰 na sucho micromeshem 8000. 聽 聽 聽 2 Quote Link to post Share on other sites
Juffre 39 Posted February 7 Share Posted February 7 Gdzie mo偶na dorwa膰 tak膮 polerk臋 8000? Mo偶esz poleci膰 konkretny produkt?聽 聽 Quote Link to post Share on other sites
toled 254 Posted February 7 Share Posted February 7 28 minut temu, Juffre napisa艂: Gdzie mo偶na dorwa膰 tak膮 polerk臋 8000? Mo偶esz poleci膰 konkretny produkt?聽 聽 W wi臋kszo艣ci internetowych sklep贸w modelarskich. Chocia偶by tutaj:聽https://www.mojehobby.pl/products/Micromesh-Polishing-Cloths-6-Pieces.html Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 7 Author Share Posted February 7 40 minut temu, Juffre napisa艂: Gdzie mo偶na dorwa膰 tak膮 polerk臋 8000? Mo偶esz poleci膰 konkretny produkt?聽 聽 U偶ywam dok艂adnie tego co poda艂 Toled. Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 8 Author Share Posted February 8 My艣licie, 偶e te maski b臋d膮 pasowa膰 do modelu Tamki? 聽 https://www.car-model-kit.com/porsche-911-gt3-pre-cut-window-painting-masks-fujimi-zero-paints Quote Link to post Share on other sites
Dorotka 369 Posted February 8 Share Posted February 8 2 minuty temu, Bartas89 napisa艂: My艣licie, 偶e te maski b臋d膮 pasowa膰 do modelu Tamki? 聽 https://www.car-model-kit.com/porsche-911-gt3-pre-cut-window-painting-masks-fujimi-zero-paints 聽 Nie. Quote Link to post Share on other sites
Bartas89 136 Posted February 8 Author Share Posted February 8 23 minuty temu, Dorotka napisa艂: 聽 Nie. Oks聽 Quote Link to post Share on other sites
toled 254 Posted February 8 Share Posted February 8 (edited) To b臋dzie pasowa膰 idealnie聽 聽 Edited February 8 by toled Quote Link to post Share on other sites
Dorotka 369 Posted February 8 Share Posted February 8 4 minuty temu, toled napisa艂: To b臋dzie pasowa膰 idealnie聽 聽 I do silnika Ci si臋 przyda聽聽 聽 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts