Bartas89 Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 .... Jeśli chodzi o auta Podejście do aut numer dwa. Jako, że nie mogłem się zdecydować jaki motocykl ma być następny, to po wielogodzinnych(!) rozważaniach z mistrzem Yodą, postanowiłem jeszcze jedno podejście zrobić do czterech kółek. Kolor ma być srebrny. Jaki, jeszcze nie wiem, ale pewnie coś z palety Gunze seria C. Czekam jeszcze na blaszki, ale tradycyjnie jak przy motocyklach (owiewki) tutaj zacznę od budy. Jak wyjdzie dobrze, to będę działał dalej, a jak nie to... skulę się w kącie i będę płakał. Jak wspomniał w jednym wątku DarkWing prawdziwy modelarz da sobie radę z każdym modelem. Najwyżej nie zasłużę na miano prawdziwego modelarza i będę musiał z tym żyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Jak Porsche to tylko czarne 930 Turbo :). Ale temu też będę się przyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Popatrzę. Bardzo fajny model na początek. Powodzenia Edytowane 3 Lutego 2021 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Alleluja i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Fajny, dość tani model, prosty w składaniu, nawet Tamiya miała kiedyś gest i dodawała materiał na tylne elementy wnętrza. Trochę maskowania będzie, szczególnie w podwoziu Co ewentualnie możesz spieprzyć jak nie będziesz uważać? - Łączenie przedniego zderzaka do kasty, nierówne pomalowanie obramowania okien i uszczelek, niedokładne usunięcie szwów z nadwozia Mam nadzieję, że tym razem opakowanie Waleriany nie będzie mi potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 4 Lutego 2021 Autor Share Napisano 4 Lutego 2021 Jeśli chodzi o malowanie to już mam pierwsze wątpliwości. Chodzi o lusterka i spojler. Tam się mieszają kolory nadwozia (w moim przypadku srebrny) i semi black. Jak to polakierować? Jak pomaluję przed lakierowaniem to wyjdzie black gloss po polakierowaniu. Druga sprawa to jak i kiedy pomalować uszczelki w budzie? I ostatnia sprawa jak zrobić maskowanie na oszklenie, żeby je też pomalować na czarno? Motocykle były prostsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) 46 minut temu, Bartas89 napisał: Jeśli chodzi o malowanie to już mam pierwsze wątpliwości. Chodzi o lusterka i spojler. Tam się mieszają kolory nadwozia (w moim przypadku srebrny) i semi black. Jak to polakierować? Jak pomaluję przed lakierowaniem to wyjdzie black gloss po polakierowaniu. Druga sprawa to jak i kiedy pomalować uszczelki w budzie? I ostatnia sprawa jak zrobić maskowanie na oszklenie, żeby je też pomalować na czarno? Motocykle były prostsze Taśma maskująca odpowiedzią na Twoje pytania Ogólnie lusterka malujesz osobno. Malujesz bazą, lakierujesz, a potem maskujesz i dajesz semi-gloss. Uszczelki - jak już masz gotową budę bez okien. Szyby - taśma maskująca i nożyk i dużo precyzji. Ewentualnie jak widać na niej wypukłości, to najpierw naklejasz na nią taśmę maskującą, ołówkiem robisz sobie kształt, potem ściągasz i wycinasz i masz gotową maskę (szczególnie polecam tę formę - nie uszkodzisz nożykiem szybek) Edytowane 4 Lutego 2021 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Łatwizna, dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 2 minuty temu, Dorotka napisał: Łatwizna, dasz radę Gdyby to był mój pierwszy cywil i bym zobaczył to foto, to już pakowałbym model do śmietnika trochę roboty jest, ale mimo wszystko jest to prostsze niż wygląda Można też przejechać jakimś markerem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Lutego 2021 Autor Share Napisano 6 Lutego 2021 Buda przygotowana do położenia czarnego podkładu 1500. Linie podziału pogłębione, a całość przeszlifowana gąbką 2000. To samo zrobiłem ze spojlerem i lusterkami. Jedna część spojlera przymocowana z tego względu, że jakbym złożył spojler w całość to ciężko by było potem, niektóre jego elementy pomalować na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Ja przy budowie Supry odkryłem płyn do maskowania Mr.Masking sol neo. I żałuję, że do tej pory go nie używałem Z cieniutką taśmą od Aizu potrafi zdziałać cuda Nie odrywa farby, a położony i odrywany z dokładnością nie strzępi krawędzi malowania. Ja go używałem przy elementach podwozia, których nie chciało mi się maskować zwykłą taśmą jak i przy lusterkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 1 godzinę temu, Bartas89 napisał: Buda przygotowana do położenia czarnego podkładu 1500. Linie podziału pogłębione, a całość przeszlifowana gąbką 2000. To samo zrobiłem ze spojlerem i lusterkami. Jedna część spojlera przymocowana z tego względu, że jakbym złożył spojler w całość to ciężko by było potem, niektóre jego elementy pomalować na czarno. Jako pierwszy daj Bartek szary podkład 1000 lub 1200 a dopiero później czarny 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Lutego 2021 Autor Share Napisano 6 Lutego 2021 2 godziny temu, toled napisał: Ja przy budowie Supry odkryłem płyn do maskowania Mr.Masking sol neo. I żałuję, że do tej pory go nie używałem Z cieniutką taśmą od Aizu potrafi zdziałać cuda Nie odrywa farby, a położony i odrywany z dokładnością nie strzępi krawędzi malowania. Ja go używałem przy elementach podwozia, których nie chciało mi się maskować zwykłą taśmą jak i przy lusterkach. Ja używam takiej maski: https://agtom.eu/plyny-maskujace/360882-green-stuff-world-liquid-mask.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 13 godzin temu, cayman napisał: Jako pierwszy daj Bartek szary podkład 1000 lub 1200 a dopiero później czarny 1500. Co przemawia za taką kolejnością? Chodzi o to, że podkład 1200 lepiej wypełni wszelkie ryski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 Godzinę temu, Juffre napisał: Co przemawia za taką kolejnością? Chodzi o to, że podkład 1200 lepiej wypełni wszelkie ryski? Też. Ale i lepiej pokaże wszelkie niedoskonałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 53 minuty temu, Bartas89 napisał: Też. Ale i lepiej pokaże wszelkie niedoskonałości. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 Czarny wjechał. Wyschnie i kładę kolor. Ale przedtem całość na sucho micromeshem 8000. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Gdzie można dorwać taką polerkę 8000? Możesz polecić konkretny produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 28 minut temu, Juffre napisał: Gdzie można dorwać taką polerkę 8000? Możesz polecić konkretny produkt? W większości internetowych sklepów modelarskich. Chociażby tutaj: https://www.mojehobby.pl/products/Micromesh-Polishing-Cloths-6-Pieces.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 40 minut temu, Juffre napisał: Gdzie można dorwać taką polerkę 8000? Możesz polecić konkretny produkt? Używam dokładnie tego co podał Toled. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 Myślicie, że te maski będą pasować do modelu Tamki? https://www.car-model-kit.com/porsche-911-gt3-pre-cut-window-painting-masks-fujimi-zero-paints Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 2 minuty temu, Bartas89 napisał: Myślicie, że te maski będą pasować do modelu Tamki? https://www.car-model-kit.com/porsche-911-gt3-pre-cut-window-painting-masks-fujimi-zero-paints Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 23 minuty temu, Dorotka napisał: Nie. Oks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) To będzie pasować idealnie Edytowane 8 Lutego 2021 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 4 minuty temu, toled napisał: To będzie pasować idealnie I do silnika Ci się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi