em Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października 11 minut temu, kopernik napisał: No, Iskra to była znana w świecie . A zapowiadana książka jest nie tylko o okładkowym Lublinie, ale o wodnosamolotach Lublin ... Coś jakby. Od 1988 cenzim opychał ja do,,drugiego obszaru płatniczego,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Godzinę temu, DobreMzimu napisał: Choroszy? Broplan przymierzalem sie do Choroszego, ale jak nie chcieli mi przyslac ( za oplata) kalek z wielorybem, to kalki zrobilem sam i bede robil Broplana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października W dniu 9.10.2024 o 20:05, arhtus napisał: A to małe, czarne 714 na kadłubie to potwierdzone jakąś fotką? Tak na szybko to nie kojarzę takiego oznakowania. Nic nowego. Już dawno pisano o tym, że w sierpniu 1939 numery zostały przemalowane, np. A. Glass w 1994. Co prawda w publikacjach czarnych numerów za bardzo nie widać, ale zdjęcia powrześniowych wraków pokazują, że dużych białych nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października W dniu 9.10.2024 o 21:42, BRAVO112 napisał: Broplan przymierzalem sie do Choroszego, ale jak nie chcieli mi przyslac ( za oplata) kalek z wielorybem, to kalki zrobilem sam i bede robil Broplana Czy masz do tego tematu jakąś dobrą dokumentację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października 2 minuty temu, DobreMzimu napisał: Czy masz do tego tematu jakąś dobrą dokumentację? W periodykach "Historie Puckie" są bardzo dobre materiały. Polecam. Przemek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października 6 godzin temu, PrzemekW napisał: W periodykach "Historie Puckie" są bardzo dobre materiały. potwierdzam. Mam dwa zeszyty o Lublinie a o tym, ze cos takiego istnieje, dowiedzialem sie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października 59 minut temu, BRAVO112 napisał: potwierdzam. Mam dwa zeszyty o Lublinie a o tym, ze cos takiego istnieje, dowiedzialem sie na forum Nigdy nie miałem okazji zajrzeć do tego wydawnictwa, może Kolega wkleić kilka zdjęć zawartości ( poglądowo ) ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października https://www.google.com/search?q=historie+puckie&oq=historie+puckie&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABiABDIHCAIQABiABDIHCAMQABiABDIICAQQABgWGB4yCAgFEAAYFhgeMggIBhAAGBYYHjIKCAcQABiABBiiBDIKCAgQABiABBiiBNIBCTExMzE2ajBqNKgCDrACAQ&client=ms-android-xiaomi-terr2-rso2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8&chrome_dse_attribution=1 W dniu 9.10.2024 o 20:26, kopernik napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października sprobuje jutro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 9 godzin temu, kopernik napisał: Nigdy nie miałem okazji zajrzeć do tego wydawnictwa, może Kolega wkleić kilka zdjęć zawartości ( poglądowo ) ? Najszybciej w poniedziałek wieczorem. Możesz tez zajrzyć na stronę Muzeum MDLot. w Pucku. Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października zrobione na szybko w zeszytach nie tylko Lubliny Schreck, Hanriot, Lublin XIII 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Fajne te "Historie Puckie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października (edytowane) W dniu 9.10.2024 o 20:05, arhtus napisał: A to małe, czarne 714 na kadłubie to potwierdzone jakąś fotką? Tak na szybko to nie kojarzę takiego oznakowania. Było w Historiach puckich. Chyba jakiś problem jest, bo nie widać zapowiadanych tytułów w serii ( Fokker D.VII, Beaufighter itd) a dostajemy kolejny raz opowieść o niczym. No bo ile razy można pisać o kilku niszowych samolotach? Rozumiem, że jesli ktoś nie ma HP to jest to coś w jednym kawalku ale to nie jest monografia modelarska z planami tylko rys historyczny i malowania. Obym się mylił ale nie zapowiada się to dobrze. Edytowane 12 Października przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października (edytowane) 19 godzin temu, BRAVO112 napisał: zrobione na szybko w zeszytach nie tylko Lubliny Schreck, Hanriot, Lublin XIII Czy w tych materiałach są jakieś zdjęcia, albo rysunki wnętrza? Edytowane 13 Października przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października (edytowane) Lublina R.VIII jest szczątek tablicy przyrządów i kolorystyka. Nie ma materiałow wiarygodnych, więc wszystko co jest kreślone na dzisiaj to wedłu domyśleń i zmysleń. Może coś się jeszcze z czasem znajdzie, na dzisiaj jest odtworzony z zewnątrz, odnalezione są wszystkie godła w tym wcześniej nieznane a to już bardzo dużo Edytowane 13 Października przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października 1 godzinę temu, Qz9 napisał: Lublina R.VIII jest szczątek tablicy przyrządów i kolorystyka. Nie ma materiałow wiarygodnych, więc wszystko co jest kreślone na dzisiaj to wedłu domyśleń i zmysleń. Może coś się jeszcze z czasem znajdzie, na dzisiaj jest odtworzony z zewnątrz, odnalezione są wszystkie godła w tym wcześniej nieznane a to już bardzo dużo Jaki był faktyczny kolor nosa i całego samolotu 803? Na fotografii z września 39 widać że osłona silnika jest w innym kolorze niż reszta. W materiale opublikowanym przez BRAVO112 opisany jest jako szaro zielony FS14159 a reszta samolotu jako jasno szarozielony, wypłowiały FS14159. Na wymienionym zdjęciu różnica kolorów jest jedna spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października W 6 zeszycie HP jest takie zdjęcie , być może to jest to 714 czarne. Numer poświęcony Lublin-XIII są plany w 48. pozostałe sylwetki, rozkładówka z 714 na kadłubie białe duże cyfry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października O tym albumie wspomniał już @kopernik Wrzucę kilka fotek zawartości z fb wydawcy Komentarze użytkowników, jakie się pojawiły, niestety wskazują na dużą ilość błędów w opisach przy ilustracjach. I, zdaje się, jest to prawda, bo tylko na zamieszczonych stronach znalazłem dwie nieprawdziwe informacje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Taka książeczka od Stratusa zasiliła moje moje zbiory. W środku nie ma żadnych zdjęć, same sylwetki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Właśnie doszły, zdecydowanie polecam, bardzo fajne zdjęcia, szkoda jedynie że bez szczegółowych podpisów, ale jedno z najfajniejszych wydawnictw o polskich jetach lat ostatnich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października 7 minut temu, mysiek13 napisał: A do mnie dziś doszli "Specjaliści" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlbertO Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Godzinę temu, Grzes napisał: A do mnie dziś doszli "Specjaliści" A gdzie to można kupić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 19 godzin temu, AlbertO napisał: A gdzie to można kupić? Ja mam z pierwszej ręki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 23 godziny temu, AlbertO napisał: A gdzie to można kupić? Tylko bezpośrednio u autora, kontakt przez FB - bardzo fajny i merytoryczny, zdecydowanie polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi