robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Rosomaka czas zacząć..... Pudełko przeleżało parę lat w garażu-prawie omszało w ciemności. Bazę do niewielkich przeróbek stanowi doskonały nasz krajowy, model KTO Rosomak with OSS-M turret firmy IBG Models numer katalogowy 35034 skala 1:35. do tego dokupiłem żywiczną konwersję ToroModel 35025 - KTO ROSOMAK wersja bazowa. Cążki w dłoń i jedziemy.... Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Mam nadzieję, że załapałem się do pierwszego rzędu. Będę się bacznie przyglądał. Żeby podziwiać oczywiście. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 25 minut temu, Endrju napisał: Mam nadzieję, że załapałem się do pierwszego rzędu. Będę się bacznie przyglądał. Żeby podziwiać oczywiście. Pozdrawiam Andrzej Jesteś pierwszy w loży VIP. Taki efekt zamierzam osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Mam wątpliwości czy ta wkładka ma prawidłową sernicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) 18 minut temu, Jarekk napisał: Mam wątpliwości czy ta wkładka ma prawidłową sernicę? Wydaje mi się, że Panowie z ToroModel pofatygowali się osobiście na jakiś festyn z udziałem KTO Rosomak z miarką. Uzyskany wynik podzielili przez 35, a swój produkt przyłożyli do kadłuba transportera. Tak to wygląda- zdjęcie ze strony ToroModel. W dniu jutrzejszym wstawię real foto ze swojego modelu. Edytowane 4 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Wkładka została dopasowana do otworu pod wieżę w modelu, który takową posiadał. Okazuje się, że z układem góry kadłuba wersji bazowej ma to niewiele wspólnego. Albo przymykasz oko i przełykasz tę żabę, albo musisz rżnąć całą górę kadłuba i dorabiać dekiel od nowa. Z powodu tego nabiła ze swoim nie ruszyłem prawie z miejsca, bo po rozpoznaniu wroga przeszła mi ochota. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) W dniu 4.03.2021 o 18:54, mandrivecs napisał: Wkładka została dopasowana do otworu pod wieżę w modelu, który takową posiadał. Okazuje się, że z układem góry kadłuba wersji bazowej ma to niewiele wspólnego. Albo przymykasz oko i przełykasz tę żabę, albo musisz rżnąć całą górę kadłuba i dorabiać dekiel od nowa. Z powodu tego nabiła ze swoim nie ruszyłem prawie z miejsca, bo po rozpoznaniu wroga przeszła mi ochota. Robię tak jak jest w modelu i konwersji. Gorąca herbatka i kółeczka same się robią. Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Uświadomcie mnie proszę o co dokładnie chodzi z modelem w wersji bazowej. Ja rozumiem, że z zakładów Rosomak S.A. "wyjeżdża" pojazd w wersji bazowej po czym jedzie gdzieś (być może w tym samym zakładzie) gdzie montowane jest uzbrojenie produkowane przez inną firmę. W wojsku wersja bazowa z tego co wiem nie występuje, chyba że się mylę, więc ta wersja bazowa to niejako półprodukt, który "w naturze" nie występuje. Więc jaki jest sens robienia wersji bazowej ale sens musi być skoro TORO robi na to nawet zestaw konwersyjny. Oświećcie mnie proszę. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Również z zainteresowaniem popatrzę na ten warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Nasz piękny i bogaty kraj oraz jego wodzowie zakupili wersję bazową pojazdu AMV XC-360P, konstrukcji fińskiej firmy Patria. Polski wymóg był, żeby pojazd mógł pływać, a Patria tego warunku nie spełniała. Trochę odchudzono pojazd oraz obłożono pianką -voilà- coś z niczego i pływa. Teraz czas na poszukiwanie wieży z uzbrojeniem. Kupiono 313 wież OTO Melara Hitfist- z Włoch, za 308 milionów USD (w tym 241 wyprodukowanych w Polsce na licencji). Do tego przez 10 lat próbowali zamontować PPK Spike. Niestety się to nie udało. Z wersji bazowej zrobiono autobus do przewozu obsługi PPK Spike. Część transporterów uzbrojono na chwilę w wieżę OSS-M z karabinem lub granatnikiem. Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Wersja bazowa to półprodukt produkowany na magazyn. Czekają na wersje specjalistyczne. Czasami trafiają do jednostek. Raki 120 mm są z nich produkowane. Czy takie podwozie ma wówczas jeszcze gwarancje Siemianowic trafiając do HSW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 Koła udało się skleić. Problem z kołami pewnie był już omawiany na forum, dla przypomnienia filmik o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Robert. Dziękuję za wyjaśnienie. To już ma sens. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Nie namawiam, ale szczerze polecam, zgłosić się do Tomka Kazimierczaka (Tomcat28), po fototrawione dopancerzenie wanny. Naprawdę, wydatnie poprawia wygląd tej części pojazdu. Edytowane 4 Marca 2021 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 1 godzinę temu, Endrju napisał: Uświadomcie mnie proszę o co dokładnie chodzi z modelem w wersji bazowej. Ja rozumiem, że z zakładów Rosomak S.A. "wyjeżdża" pojazd w wersji bazowej po czym jedzie gdzieś (być może w tym samym zakładzie) gdzie montowane jest uzbrojenie produkowane przez inną firmę. W wojsku wersja bazowa z tego co wiem nie występuje, chyba że się mylę, więc ta wersja bazowa to niejako półprodukt, który "w naturze" nie występuje. Nie do końca. Jak pisano wyżej, z wozów bazowych zrobiono SPIKEbusy. W Afganistanie jeździły też zielone z opancerzeniem Rafaela jako taxi saperów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Marca 2021 Super Moderator Share Napisano 5 Marca 2021 Absolutnie NIE UŻYWAĆ Tamiya Extra Thin Cement!!! Efekty wymuszą nabycie żywicznych zamienników... lewe nie klejone tylko złożone na "sucho", prawe tak samo ale po złożeniu kropla Extra Thin, sekundę później ... pstryk i po kole... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) W dniu 5.03.2021 o 01:32, Greif napisał: Absolutnie NIE UŻYWAĆ Tamiya Extra Thin Cement!!! Efekty wymuszą nabycie żywicznych zamienników... lewe nie klejone tylko złożone na "sucho", prawe tak samo ale po złożeniu kropla Extra Thin, sekundę później ... pstryk i po kole... Udał się bez bólu skleić NOKIANY. Dziwny jest podział granicy pomiędzy felgą, a oponą. Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Po prostu podział felga/opona nie pokrywa się z podziałem technologicznym elementów koła i tyle. Był już taki jeden, który pomalował oponę na czarno do miejsca klejenia, felgę na piaskowo i za nic nie mógł dać się przekonać, że felga jest mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) Po robocie rozpoczynam dalszy etap sklejania: Plan na dziś "Sama rama bez dynama" Standardowa rada dla przyszłych sklejaczy Rosomaków- rama składa się z kilku elementów, które po sklejeniu należy właściwie spozycjonować. Najlepiej położyć na ramę jakiś płaski i ciężki przedmiot. Zapobiega to zwichrowaniu sklejanych części. Będzie to bardzo ważne na dalszym etapie sklejania modelu. Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Pamiętaj, że wahacze opuszczone są lekko do kołu. Kołki ustalające są w tej materii odlane dość "luźno". Najprościej podeprzeć ramę na podstawce grubości ok. 2-2,5 mm (szerokości ramy) i kiedy będzie równo leżeć pozycjonować równo wszystkie osiem wahaczy do dołu, inaczej pojedyncze koła mogą lewitować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 W razie kłopotów oddam moje koła od Rosomaka za darmo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 11 godzin temu, johnrambo napisał: W razie kłopotów oddam moje koła od Rosomaka za darmo. Mam to na uwadze- z góry dziękuję- jak coś trzaśnie na pewno zamelduję. Dla mniej doświadczonych sklejaczy link do świetnego warsztatu. Można znaleźć tu wiele praktycznych i pożytecznych wskazówek niezbędnych przy budowie ROSOMAKA: https://www.kfs-miniatures.com/135-rosomak-budowa-cz-3/ https://www.kfs-miniatures.com/135-rosomak-budowa-cz-2/ https://www.kfs-miniatures.com/135-rosomak-budowa-cz-1/ Oraz filmik na youtube - bardzo przydatny przy budowie zawieszenia: Plan na dziś- zawieszenie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Kaweczka, ciasteczko i się skleiło. 3/4 roboty w Rosomaku to zawieszenie. Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 To teraz poleciłbym przyłożyć koła i zobaczyć, czy wszystko dobrze wyszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) W dniu 6.03.2021 o 13:06, Grzegorz Grabowski napisał: To teraz poleciłbym przyłożyć koła i zobaczyć, czy wszystko dobrze wyszło. Dziękuję za rady- sprawdziłem geometrię ramy, myślę, że jest OK. Dzisiejsze prace: - wklejenie włazów i zaślepki miejsca na wieżę - przyklejenie siatek wlotów powietrza - zamknięcie bryły kadłuba Wnętrza nie wklejałem, z uwagi na wszystkie zamknięte włazy (przykleiłem tylko elementy usztywniające konstrukcję. Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi