halset Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Takie pytanie kompletnie od czapy, ale może akurat ktoś odpowie... Tak mnie ostatnio naszło na wspominki pierwszych lat modelarstwa (lata 90) i przypomniała mi się jedna mglista historyjka - będąc jakoś w podstawówce babcia musiała zabrać mnie do dentysty (jakże traumatyczne wydarzenie dla dzieciaka) i pamiętam że po wszystkim poszliśmy do sklepu zabawkowego gdzie mogłem sobie wybrać coś na pocieszenie. Trafiło na jakiś model okrętu i jedyne co pamiętam to to, że wypraski kadłuba wykonane były z zielonego plastiku, pokład itd. z brązowego i była jakaś ramka/ramki pokryta złotym kolorem. Dołączone żagle trzeba było sobie wyciąć z arkusza vacu, bodajże była do tego jakaś podstawka i to by było na tyle. Nigdy go do końca nie skleiłem, może gdyby udało mi się go teraz znaleźć to dla samego sentymentu zabrałbym się za niego. Na pewno nie był to drogi model, może akurat po tym jakże wspaniałym opisie ktoś skojarzy co to mogłoby być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 A nie czasem "Brigantina" wznowiona niedawno przez Zvezdę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 3 godziny temu, TerraIncognita napisał: A nie czasem "Brigantina" wznowiona niedawno przez Zvezdę? hmmm..... raczej nie..... to stare wydanie było Hellera i wypraski były jednego koloru -----> czarne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Był jeszcze na pewno wtedy dostępny "Pourqoui pas?", do niego także pasuje opis. Nie pamiętam kto był producentem. Pozdrawiam Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 2 godziny temu, krzy65siek napisał: Był jeszcze na pewno wtedy dostępny "Pourqoui pas?", do niego także pasuje opis. Nie pamiętam kto był producentem. Pozdrawiam Krzysiek Tak,miałem oba,. Znalazłem je ostatnio na OLX-sie w dość przystępnej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 ""Pourqoui pas?" miałem, co ramka to inny kolor plastiku, łącznie z "różem oczoje...ym". Więc może to to? Producent na pewno rosyjskojęzyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 (edytowane) Heller miał złotą podstawkę... (zdjęcie z iebaya ) przepak hellera przez minicrafta Edytowane 11 Marca 2021 przez blackriver dodanie fotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Pamiętam, że miałem taką Brigantinę w kolorach jak pisze halset. Było to gdzieś w okolicach 1990 roku. Sklejałem wtedy ten model, przy wydatnej pomocy mojego taty. Wydanie na pewno było rosyjskie. Dużo radości sprawiał ten model, tak nawet wszystko pasowało do siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 11 Marca 2021 Autor Share Napisano 11 Marca 2021 Hm, może nawet Brigantina by pasowała kolorystycznie do opisu, ale oglądając zdjęcia Pourqoui Pas rzucił mi się w oczy kolejny detal, a mianowicie śruba, którą tamten model chyba też posiadał. Tak że chyba jest coraz bliżej, ale w internetach nadal nic nie znalazłem Co do podstawki, to raczej na pewno była czarna z dwoma złotymi "filarami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 W dniu 11.03.2021 o 02:00, M.A.V. napisał: hmmm..... raczej nie..... to stare wydanie było Hellera i wypraski były jednego koloru -----> czarne jak nie jak tak to jest dokladnie ten sam przepak tylko troszkę odrestaurowany w formach ( niewiele pomogło :)) i w inny plastik czyli https://modeledo.pl/en/images/Zvezda-9011-Brygantyna-model-w-skali-1-100_9011_086b0c7125555c9efd945bbc598111f2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi