Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Chcę kupić to:

37886_rd.jpg

I zrobić to:

650515.jpg

Proponuję wymianę - części drukowane w 3D z modelu RFM na rzeczy potrzebne w amerykańskim tygrysie.

Na pewno trzeba wymienić przednie błotniki - co jeszcze ? 

Napisano
27 minut temu, slawekmalysek napisał:

Miałbyś mniej roboty gdybyś zostawił sobie tego wczesnego z border model😉

Raczej nie.

Napisano
14 minut temu, johnrambo napisał:

Sprawdź  czy o to chodzi. 

Raczej liczę na waszą pomoc - nie znam się na niemieckich czołgach...

24 minuty temu, slawekmalysek napisał:

No właśnie podobno nie - ale patrz mój wpis powyżej.

Tak czy inaczej jedyny tygrys jaki mnie interesuje to ten zdobyty przez Amerykanów i zawieziony do Stanów.

Podobno najlepszy byłby do zrobienia tego modelu Dragon 6328, ale nie wiem czy chce mi się czekać...

Napisano
48 minut temu, martinello napisał:

Pytanie dodatkowe - czy jest sens kupowania tego zestawu do planowanego przeze mnie modelu -> 37886_rfm2006-4.jpg

Myślę, że tak. Po pierwsze będziesz miał osłony boczne, a po drugie odpadnie mozolne tworzenie zaczepów linki do naciągania gąsienic z blaszek, które i tak

marnie odzwierciedlają oryginał.

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, johnrambo napisał:

Mam ze sturmtigera ten element  z przednimi błotnikami - taka  sama ramka jak w tiger 5005. Sprawdź  czy o to chodzi. 

Pewnie o to :)

Ktoś potwierdzi ?

Coś jeszcze potrzebuję do konwersji ?

Na pierwszy rzut oka na wieży jest jakiś dziwny przyspawany kwadrat, którego nie ma w modelu - ale to zrobię sam.

Jeśli to możliwe to poproszę o przeniesienie tematu do działu "Giełda [WOP] Wymienię Oddam Przyjmę"

Edytowane przez martinello
Napisano
21 godzin temu, Seb napisał:

Zwróć uwagę, że Tygrys posiada uchwyty na narzędzia na boku kadłuba.

Dzięki. A masz jakiś rysunek (plan) w 1/35 żebym mógł dobrze spozycjonować te uchwyty ?

Napisano
50 minut temu, martinello napisał:

Dzięki. A masz jakiś rysunek (plan) w 1/35 żebym mógł dobrze spozycjonować te uchwyty ?

Nie, ale to można na oko😛

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Seb napisał:

Nie, ale to można na oko😛

Oko mi trochę ucieka na bok :)

Można prosić jakieś zdjęcia referencyjne które narzędzia poszły na ścianki a które zostały na stropie kadłuba ?

Pytanie dodatkowe - czy na TYM czołgu są jakieś liny i narzędzia włącznie z podnosnikiem) ? czy raczej wszystko niemiec pozdejmował ?

Edytowane przez martinello
Napisano (edytowane)
W dniu 24.03.2021 o 20:14, martinello napisał:

Chcę kupić to:

37886_rd.jpg

I zrobić to:

650515.jpg

No to nasuwa mi się pytanie podstawowe - wersję niemiecką - czyli pojazd oryginalny - czy ten pojazd poskładany przez amerykanów?

W dniu 24.03.2021 o 20:43, slawekmalysek napisał:

Model z firmy Border Model nie przedstawia pojazdu INITIAL - ma już w wieży właz itp.

W dniu 24.03.2021 o 21:15, martinello napisał:

Pytanie dodatkowe - czy jest sens kupowania tego zestawu do planowanego przeze mnie modelu -> 37886_rfm2006-4.jpg

Tak warto - choć to powinno być w modelu podstawowym. Może jest z plastiku tego nie wiem.

W dniu 25.03.2021 o 07:15, martinello napisał:

Coś jeszcze potrzebuję do konwersji ?

Czy to wersja oryginalna czy składak amerykański - potrzebna kalka cyfra 8 - cyfry mają różną grubość popatrz fotka poniżej - 

10 godzin temu, martinello napisał:

A masz jakiś rysunek (plan) w 1/35 żebym mógł dobrze spozycjonować te uchwyty ?

Uchwyty prawy bok i część na lewej stronie - 1448079512_meser262@Tygrys712.thumb.jpg.b8e800e4c6f82dd7c60a6b3f6bf3dcd9.jpg

Cały ten pojazd obfotografowany jest z opisami w książce - polecam tę publikację -

1207576010_meser262@Tygrys712-250031.thumb.jpg.d4bbc98a1c19c421a6baa79997f54c93.jpg

Na początku w s.Pz.Abt. 501 nosił numer na wieży 21 później 81 i na końcu 712. Jest to 31 egzemplarz seryjny Tygrysa I - Fgst. 250031.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
  • Like 1
Napisano

Dzięki Panowie za wszechstronną pomoc.

Dzięki pomocy Kolegi JohnRambo będę miał błotnik przedni późny i ogniwa od pz.IV z modelu Tamki. Ktoś ma lepsze, ładniej wyglądające ? (zostanie mi z modelu troszkę plastików, blaszek i wyduków - tak że mam się na co wymieniać )

Model mam już w rękach tak jak i zestaw uzupełniający. Niebawem otworzę warsztat.

Pojazd w planach ma być oryginalny - tak jak na pierwszym zdjęciu. Ponieważ zazwyczaj staram się robić modelarskie polonika - to im bardziej przypatruję się temu zdjęciu tym bardziej we włazie widzę Stana Kołalskiego z Newarku :) - syna emigranta z Nowego Targu.

Kalka z 8 - jest w zestawie. Tak jak i 712 da się poskładać...

Z uchwytami na boku będzie zagwozdka - ale ogarnę to w warsztacie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za merytoryczne wsparcie na "nieznanych dla mnie wodach" niemieckiej pancerki :)

Napisano
53 minuty temu, martinello napisał:

I co się dzieje z trakami z friula ?

Typ bratanek napisał, że w związku ze zbyt wielkim popytem, a zbyt małą siłą roboczą zawiesza produkcję masową.

Kuriozum., ale może się nachapał do tej pory?

A co do tych niby gąsek "initial" to daj sobie spokój i wal normalne early.

Aha, metalowe brenduje też AK.

Napisano
42 minuty temu, Seb napisał:

Typ bratanek napisał, że w związku ze zbyt wielkim popytem, a zbyt małą siłą roboczą zawiesza produkcję masową.

Kapitalista i "byznesmen" pełną gębą!:haha:

Napisano
W dniu 27.03.2021 o 22:45, Seb napisał:

Kuriozum., ale może się nachapał do tej pory?

On od lat już jest na emeryturze i powoli już mu się nie chce...
Cytując klasyka "z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój. Rozmawiasz z emerytem..."
A poza tym wszystkim ten "typ bratanek" to Włoch co po przejściu na emeryturę przeprowadził się nad Balaton...

• Like 2