Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chciałbym zaprezentować właśnie ukończony model czołgu PT-76B.  Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować Koledze @JFM za merytoryczne uwagi i Koledze @Tuniek za poratowanie mnie gąsienicami z Friulmodela. 

Oryginał

Model przestawia pojazd z 35. pułku desantowego z Gdańska z numerem taktycznym 4607 i oznaczeniem DSS. Zdjęcie czołgu, choć bez widocznego całego numeru, jedynie podpisane jako 4607, znajduje się w książce "Wozy bojowe LWP" J. Magnuskiego. Z drugiej strony, sylwetka barwna w TBiU, również autorstwa Magnuskiego przedstawia ten czołg, ale w wersji PT-76, a nie PT-76B. Stąd wniosek, że albo sylwetka w TBiU jest błędna, albo czołg ze zdjęcia to nie jest 4607. Na potrzeby tego modelu przyjąłem, że  zdjęcie jest prawidłowe. Model ma odzwierciedlać stan z początku lat siedemdziesiątych, stąd brak odblaskowych trójkątów z przodu i z tyłu.

zdjęcie na potrzeby dyskusji

pt-764607.jpg.53a3c3764e5d9e68f34020924d89193d.jpg

Model

Do modelu dodałem liny holownicze z Eureki, kilka elementów fototrawionych z zestawu E.T. Models (łopata, peryskop) i wspomniane Friule. Kalkomanie to zestaw ToroModel 35D38. Całość malowana farbą Ammo A.MIG-056 na czarnym podkładzie. Była to moja pierwsza próba z modulacją koloru - niektóre panele i płaskie powierzchnie rozjaśniałem farbą bazową z dodatkiem Mr Color Sand Yellow. Jestem średnio zadowolony z efektu - zwłaszcza, że modulowałem osobno wieżę i osobno kadłub. Po złożeniu wszystkiego do kupy nie zgrało się to i model wygląda jak jakiś cholerny przekładaniec. Na wszystko poszedł lakier błyszczący, czarny wash, lakier matowy i suchy pędzel Humbrolem 63. Wszystko to miało oddać światło i cień, a nie brud. Taki bardziej odszykowany na "dni otwartych koszar" 😉 No, to tyle. Z chęcią przeczytam uwagi i spostrzeżenia Kolegów.

20210325_121319.jpg

20210325_120850.jpg

20210325_121435.jpg

20210325_120929.jpg

20210325_105830.jpg

20210325_121457.jpg

• Like 7
Napisano

Wygląda lepiej niż z fabryki nówka nie śmigana. Fajny choć faktycznie na zdjęciach kolor wieży jest ciemniejszy od kadłuba. Nie doczytałem i na początku myślałem że to wina światła. Brawo za to że z 7 DD.

Napisano
2 minuty temu, Pitt35 napisał:

Fajny choć faktycznie na zdjęciach kolor wieży jest ciemniejszy od kadłuba. Nie doczytałem i na początku myślałem że to wina światła. Brawo za to że z 7 DD.

Dzięki. To lekcja na przyszłość - bryłę malować w całości. Tak samo lufa jest ciemniejsza, a powinna być raczej doświetlona. 

Napisano

BRAVO!

Wystarczy tylko  przełożyć gąsienice.

image.thumb.jpeg.d16a1ac1a62b90f80290116b287ed74a.jpeg

Napisano
5 minut temu, JFM napisał:

Wystarczy tylko  przełożyć gąsienice.

Fakt, przy zakładaniu gąsienic wzorowałem się na tym zdjęciu: 

141c00e575cfa4e4.jpg

ale teraz analizując kilkanaście zdjęć widzę, że rzeczywiście powinny być odwrotnie.  Nic to, przekuje się! :D

Napisano (edytowane)

Wyropowany jak się masz. Technik kompanii +200 zł do miesięcznika!!!!. Gaski ładnie wyszły. Na kadłubie zaszczytny znaczek załogi służby socjalistycznej. Widać, że nauka nie idzie w las. Zastępca dowódcy kompanii d/s politycznych - absolwent Wieczorowego Uniwersytetu Marksizmu i Leninizmu- ostro działał.  Ogólnie ładny model!!!! Mi także zdarza się w rutynie założyć odwrotnie gąsienice.   Nic to nie szkodzi czołg i tak pojedzie!!!!

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano
50 minut temu, robertmodelarz napisał:

Widać, że nauka nie idzie w las.

Mam u siebie w biblioteczce ciekawą książkę autorstwa E. Derylaka i T. Lipowskiego pt. "Czołgiści, czołgiści". Są to wspomnienia z okresu schyłkowego PRL młodszych oficerów-czołgistów z 29 pcz z Żagania. Z modelarskiego punktu widzenia interesujący może być np. opis czynności przy czołgach tzw. grupy konserwacyjnej. Wprawdzie opisy dotyczą czołgów T-55, ale zakładam, że regulaminy wszędzie obowiązywały te same, przynajmniej w teorii. Nie mam jej akurat pod ręką, ale w najbliższych dniach postaram się wrzucić z niej parę ciekawszych cytatów. 

612156-352x500.jpg.ae812f2a7312fbd13c3e38be0377467f.jpg

51 minut temu, robertmodelarz napisał:

Nic to nie szkodzi czołg i tak pojedzie!!!!

Najwyżej zamiast do przodu, będzie jechał na pełnym gazie do tyłu. Tzw. wariant francuski 😉

59 minut temu, piotrkur napisał:

Drżyjcie podli Duńczycy!!:super:

W dosyć odległym planie mam zamiar wykonać Centuriona z AFV Club w duńskich barwach. Taki niby potencjalny przeciwnik dla naszych PT-76 i ASU-85.

dania.jpg.e8ac12a80beb142b22edf63a6ede4804.jpg

Napisano (edytowane)

Pokazany wyżej przez Kol. Szupryt`a PT-76B nr 8956 jest JEDYNYM, który dotarł do celu. Jest już na ziemi Duńskiej i będzie prezentowany na wystawie czasowej poświęconej "NASZEJ" 7. Łużyckiej Dywizji Desantowej, która rusza z tego co mi wiadomo w dniu 28 marca br. Skromny wkład w jej zorganizowaniu ma m.in. Stowarzyszenie Żołnierzy i Sympatyków Niebieskich Beretów. Ja zostałem poproszony o oddelegowanie11. wozów ze swojego parku maszyn...

Dla zainteresowanych:

https://langelandsfortet.dk/udstillinger/

https://www.facebook.com/KoldkrigsmuseumLangelandsfort/

Edytowane przez JFM
  • Thanks 3
Napisano
7 minut temu, JFM napisał:

Jest już na ziemi Duńskiej i będzie prezentowany na wystawie czasowej poświęconej "NASZEJ"

7. Łużyckiej Dywizji Desantowej, która rusza z tego co mi wiadomo w dniu 28 marca br. Skromny wkład w jej zorganizowaniu ma m.in. Stowarzyszenie Żołnierzy i Sympatyków Niebieskich Beretów. Ja zostałem poproszony o oddelegowanie11. wozów ze swojego parku maszyn...

Gratulacje! Sam pomysł na wystawę jest fantastyczny. A tu widzę, że desant idzie na całego:

https://www.facebook.com/KoldkrigsmuseumLangelandsfort/photos/pcb.5200244356684479/5200241566684758/ 

Napisano

To akurat nie moje. Ale tak, chłopak się trochę napracował.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Szupryt napisał:

Mam u siebie w biblioteczce ciekawą książkę autorstwa E. Derylaka i T. Lipowskiego pt. "Czołgiści, czołgiści". Są to wspomnienia z okresu schyłkowego PRL młodszych oficerów-czołgistów z 29 pcz z Żagania.

Z tego pułku, to ja mam takie coś:

IMG_20210325_174801.jpg

Gdzie można dorwać tę książkę?

Pozdrawiam, Przemek

Edytowane przez PrzemekW
Napisano
22 minuty temu, PrzemekW napisał:

Z tego pułku, to ja mam takie coś:

Kozacki artefakt! Trzymaj takie gadżety, aż się nie zabiorę za dokończenie wczesnego T-72 z Esci w barwach 11 Dpanc 😉

24 minuty temu, PrzemekW napisał:

Gdzie można dorwać tę książkę?

Ja swój egzemplarz kupiłem bezpośrednio od Autora przez fanpejdża na Fb "Czołgiści, czołgiści".

Napisano
4 godziny temu, Szupryt napisał:

W dosyć odległym planie mam zamiar wykonać Centuriona z AFV Club w duńskich barwach.

Dzisiaj masz -12% w Mojehobby na Afv i Centuriony są..

• Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, Szupryt napisał:

dania.jpg.e8ac12a80beb142b22edf63a6ede4804.jpg

Zapomniałem się zapytać,a czujność kontrrewolucyjna nie daje spokoju sumieniu czekistowskiemu..Skąd kolega ma tę mapę??toż to TSZ..:wpier::rewol:

• Haha 1
Napisano

Model śliczności. Lubię takie modele. Mój model już jedzie z Krakowa w paczce. Będzie podobny do Twojego. Co do malowania wieży i kadłuba to jakbyś nie napisał to bym nie zauważył. 

17 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Mi także zdarza się w rutynie założyć odwrotnie gąsienice.   Nic to nie szkodzi czołg i tak pojedzie!!!!

Pomyłki się zdarzają i na bojowych wozach. Pokazywałem już to zdjęcie, ale pozwolę sobie jeszcze raz je pokazać.

IMG_20210317_155701.jpg

10 godzin temu, piotrkur napisał:

Skąd kolega ma tę mapę??toż to TSZ..:wpier::rewol:

A cóż się kryje pod tajemniczym skrótem TSZ?

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano
5 godzin temu, Endrju napisał:

Model śliczności. Lubię takie modele. Mój model już jedzie z Krakowa w paczce. Będzie podobny do Twojego.

Dzięki. Będę śledził budowę. Z taką ilością pojazdów z 7 ŁDD trzeba będzie zaraz na forum dobudować Okręt Desantowy Średni 😉Ale w 1:35 to byłby dwumetrowy gigant.

5 godzin temu, Endrju napisał:

A cóż się kryje pod tajemniczym skrótem TSZ?

Tajne specjalnego znaczenia.

• Thanks 1
  • Haha 1
Napisano

Mój PT-76 prawdopodobnie będzie w barwach 11 pancernej. Były na wyposażeniu w oddziałach rozpoznawczych. Mam już kilka zdjęć.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano
22 minuty temu, Szupryt napisał:

Dzięki. Będę śledził budowę. Z taką ilością pojazdów z 7 ŁDD trzeba będzie zaraz na forum dobudować Okręt Desantowy Średni 😉Ale w 1:35 to byłby dwumetrowy gigant.

Tajne specjalnego znaczenia.

Z tym okrętem to nic trudnego jakieś 60 kilo hippsu  trochę profili  "Plany Modelarskie " i jechane największy problem to byłoby uzbrojenie  ale może jakaś firma się postara i je wyda :D.  A TSZ to chyba raczej Tajne Ścisłego Zarachowania:mrgreen:. Pozdr. A.

Napisano

Nie było mnie tu trochę i taki fajny postrach Duńczyków się pojawił! Kawał dobrej roboty. Wypicowany jak na Defiladę Zwycięstwa w Kopenhadze - czemu nie, można tak do tematu podejść.  Wystawa w duńskim muzeum super.

• Thanks 1
Napisano
7 godzin temu, Endrju napisał:

Mój PT-76 prawdopodobnie będzie w barwach 11 pancernej. Były na wyposażeniu w oddziałach rozpoznawczych. Mam już kilka zdjęć.

Pozdrawiam

Andrzej

Temat interesujący ,tym bardziej ,że materiał fotograficzny jeśli chodzi o PT-76  w batalionach rozpoznawczych jest skromny.Najbardziej nurtują mnie zdjęcia PT-76 ze znakami 7DD i trapezem obok ,według Pana Jarosława Janasa  /fajna strona na facebook ,koledzy już polecali/ ,trapez to znak 5 brozp z 8DZ..Pozdrawiam 

78588211_2574640892621731_3437871108538236928_n.jpg

37262a6746b38f2e99415d9508fe.jpeg

62570768_1294979933988077_1245421841598644224_o.jpg

Napisano

Jedna z hipotez zakłada, że czołgi z 5.brozp zostały przekazane do jednej z jednostek 7.ŁDD, do której ?; nie wiadomo (...?...). Moim zdaniem gdyby tak było to znak 5.brozp zostałby zamalowany, a tym czasem na dostępnych zdjęciach widzimy i trapez z wpisanym weń spadochronem i kotwicę. Oczywiście mogło tak być, ale ja skłaniam się raczej ku możliwości wypożyczenia czołgów na jakieś konkretne ćwiczenie, jak to miało miejsce np. ze SKOTAMI i w 6.PDPD i 7.ŁDD też (patrz zdjęcie i zobacz opis w wątku BRDM prowadzonym przez Endriu).

image.jpeg.a7388e830f75033d9136947216f67f0d.jpeg

image.png.15a85e7bc2fdc334802985dad6e6c264.png

image.thumb.jpeg.396883b52d990a80cf6154e22d6456e6.jpeg

Napisano

To wygląda na logiczne wytłumaczenie ,ale strasznie dużo tego sprzętu na wypożyczeniu  SKOTY,PT-76,FUG,jest takie zdjęcie z takim samym trapezem na szybie.Druga sprawa chyba znaki były malowane ,naklejane to chyba już 8 BałtyckaDOW. Dlaczego sprzęt posiada podwójne oznaczenia ,po przyjęciu na stan sprzętu ,czekano na tzw. przejścia i wtedy zamalowywano to co nie potrzebne ,to są tylko moje domysły .Trzeba pamietać o tym iż 23DD była przeformowana  z dywizji piechoty, więc sprzęt pozyskiwano z innych jednostek.Fajne zdjęcie SKOTA z 16Pczś ,kompania łączności.Armia rządzi się swoimi prawami, patrz na zdjęcie tego wozu, skrzynkę dodano na wieżę ,zakrywając numer który domalowano. Estetyka ? kto o to dbał ,cel był inny.  Pozdrawiam

Zrzut ekranu 2021-03-22 o 03.09.47.png

Zrzut ekranu 2021-03-21 o 18.36.22.png

Napisano

Według starego kawału logika kończy się tam gdzie zaczyna się wojsko. Podobnie można powiedzieć o o estetyce co potwierdzało by wojskowe powiedzenie "Może być h....o ma być jednakowo". Co do wypożyczania sprzętu to takie działania mogły być celowo przeprowadzane po to żeby robić zamieszanie w NATO-wskich wykazach i ukrywać albo zawyżać faktyczne stany sprzętu. Ale to tylko taka moja hipoteza.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

To prawda, armia rządzi  się   swoimi prawami. Odnośnie zamieszania w NATO-wskich wykazach ,patrz co działo  się z numerami taktycznymi na wozach/5 cyfr/ ,a w MW szczególnie ze zmianami numerów burtowych.

Zrzut ekranu 2020-10-30 o 14.19.43.png