martinello Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Witam Podwaliny pod budowę modelu znalazły się tutaj ->https://modelwork.pl/topic/42553-w-części-do-tygrysa/ Warsztat ruszył: I mam pytanie laika - jaki typ włazu (A22 czy A23) i jaki wentylator zastosować na wieży ? Model który mam w rękach jest bez wnętrza i muszę powiedzieć że pod żaluzjami wieje pustką. Chyba będę musiał dorobić chłodnice wraz z kanałami powietrznymi z hipsu. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez martinello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 17 minut temu, martinello napisał: Witam Podwaliny pod budowę modelu znalazły się tutaj ->https://modelwork.pl/topic/42553-w-części-do-tygrysa/ Warsztat ruszył: I mam pytanie laika - jaki typ włazu (A22 czy A23) i jaki wentylator zastosować na wieży ? Model który mam w rękach jest bez wnętrza i muszę powiedzieć że pod żaluzjami wieje pustką. Chyba będę musiał dorobić chłodnice wraz z kanałami powietrznymi z hipsu. Co do włazu i wentylatora to chłopie, dostałeś linki do zdjęć. Fotogramów tego Tygrysa są setki! Mi kiedyś nie chciało się sklejać tych dragonowych chłodnic i żeby nie wiało pustką podklejałem czarny karton. A teraz mi się chce i do Tygrysów RFM ładuje zalegające części DML-a: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 No nareszcie jakiś progress. Ja bym dał taki jak na focie z wyładunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) 13 minut temu, robertmodelarz napisał: No nareszcie jakiś progress. Ja bym dał taki jak na focie z wyładunku. Jeszcze nie do końca przemyślałem w jakich okolicznościach "osadzę" mój model - pewne jest że włazy musi mieć pozamykane - z uwagi na brak wnętrza. No chyba że do każdego włazu wsadzę amerykańskiego figurka 20 minut temu, Seb napisał: Co do włazu i wentylatora to chłopie, dostałeś linki do zdjęć. Fotogramów tego Tygrysa są setki! Słuszna uwaga Zaraz przeglądam foty. Wybaczcie - ale "niemczyzna" jest dla mnie modelarsko obca i niezbadana ... 20 minut temu, Seb napisał: Mi kiedyś nie chciało się sklejać tych dragonowych chłodnic i żeby nie wiało pustką podklejałem czarny karton. A teraz mi się chce i do Tygrysów RFM ładuje zalegające części DML-a: Gdyby komuś jeszcze "zalegały "chłodnice - chętnie wymienię lub odkupię. W moim modelu nie wykorzystam mnóstwa części plastikowych (do innych wersji) oraz dodatków fototrawionych i wydruków 3D. (To taka kontynuacja wątku który wskazywałem w pierwszym poście). Edytowane 29 Marca 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 Sceneria będzie mniej więcej taka - stoi opuszczony tygrys, Amerykanie go "explorują" a przy czołgu stoją MP którzy przyjechali Jeepem. Figurki z tego zestawu : Mam jeszcze wątpliwości co do: - malowania tygrysa - na pewno szary a nie piaskowy ? - gąsienic - na pewno early a nie initial ? - pytam bo mogę zdobyć friule "initial (mirror trcks) " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 25 minut temu, martinello napisał: Sceneria będzie mniej więcej taka - stoi opuszczony tygrys, Amerykanie go "explorują" a przy czołgu stoją MP którzy przyjechali Jeepem A to nie Brytyjczycy go zdobyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 O ile wiem - Amerykanie w Tunezji https://blog.tiger-tank.com/headline-news/the-mysterious-american-tiger/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 38 minut temu, martinello napisał: Mam jeszcze wątpliwości co do: - malowania tygrysa - na pewno szary a nie piaskowy ? Co do malowania to kup "czteropaka" AK Interactive i problem będziesz miał rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 3 minuty temu, robertmodelarz napisał: Co do malowania to kup "czteropaka" AK Interactive i problem będziesz miał rozwiązany. No nie bardzo To jedyny niemiecki czołg jaki chcę zbudować w dającej się przewidzieć przyszłości - więc po co kupować 1 potrzebną i trzy niepotrzebne farby. Poza tym - nadal bym nie wiedział którego z tych trzech użyć... Pytam bo chcę kupić zestaw do modulacji - szary lub piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Na zdjęciach z rozładunku w USA wygląda raczej na piaskowy. Gdybyś zmieniał gąsienice na lepsze- chętnie bym zestawowe odkupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) Na kolorowance z książki TOPDRAWINGS 75 - Pz.Kpfw. VI TIGER wydawnictwa Kagero- tak go umazali. Kolor na oko może taki być. Czyli wychodzi zielono- szary wg Palety Gunze H-070 RLM02 Gray Vallejo Model Air Grey RLM02 71.044 Edytowane 30 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Tu jest wszystko jak go rabowali: https://tiger1.info/event-page/712-unloaded Tak teraz obecnie wygląda: https://line.17qq.com/articles/ppmpcov.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) Moje pytanie brzmi - jaki kolor jest prawdopodobny na tym czołgu - bo jaki był to się nie dowiemy z czarno-białej fotografii... Kolorowe fotki z Twojego linku pokazują różne odcienie - od ciemnego piasku do szarego, ale to już po renowacji i pewnie przemalowaniu , a ja nie chciałbym popełnić grubego błedu. Różne są też podejścia modelarskie do tego czołgu - mnie podoba się np. takie -> http://bruccanyc.blogspot.com/2013/07/tiger-i-dak-135-tamiya-built-2008.html Ale skłaniałbym się ku szaremu (gdybym był znawcą ) RFM sugeruje w instrukcji (wóz 141) pomalować na lotniczy RLM02 Edytowane 30 Marca 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Widać, że jest jasny bardzo w tle wszystko ciemne- więc raczej piaskowy Tiger 712 is unloaded in Brooklyn | TIGER1.INFO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 ja się skłaniam ku RLM 02 - ale czy to prawdopodobne ? Nie znam regulaminów malowania czołgów w africa corps... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 W dniu 29.03.2021 o 11:42, martinello napisał: I mam pytanie laika - jaki typ włazu (A22 czy A23) i jaki wentylator zastosować na wieży ? Właz ładowniczego - SPAWANY - Część A34 to pokrywa na wentylator - sam wentylator to A39 7 godzin temu, martinello napisał: Moje pytanie brzmi - jaki kolor jest prawdopodobny na tym czołgu - bo jaki był to się nie dowiemy z czarno-białej fotografii... Kolory TROPIKALNE - RAL 8020 i RAL 7027. Szare Tygrysy to tylko front wschodni. Twój przybył do Afryki na początku 1943 roku. 6 godzin temu, martinello napisał: Nie znam regulaminów malowania czołgów w africa corps... Tygrysy były częścią Panzerarmee 5. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) Dzięki. Wychodzę na prostą z informacjami podstawowymi. Kolor jednolity, czy kamuflaż 2/3 brązowy RAL8020 i 1/3 szary RAL7027 ? - Jeśli dwa kolory - to jaki stosowali rozkład plam - można wzorować się na tym co jest na modelu Zaruka na Pz. IV ? Bo na zdjęciach oryginału nie widzę dwóch kolorów - raczej brud... Gąsienice "initial" odpuszczam, szukam metalowych "early". Edytowane 30 Marca 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) To kupuj połowę "czteropaka: Albo coś z tego: Edytowane 30 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Kupiłem RAL8020 i RAL7027 od Miga - wydają się lekko zabawkowe, ale zobaczymy jak to będzie wyglądało. Porównując z wzornikami powyżej to kolory Mig bardziej odpowiadają standardowym kolorom AK niż Real Color ze wzorników powyżej... Jak mógł wyglądać rozkład plam kamuflażu ? Mam już prawidłowe błotniki (dzięki Johnrambo), dziś dojdą chłodnice (dzięki Robertmodelarz). Powoli będę zamykał kadłub. Gąsienice zamówiłem mastercluby "early". Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 2 godziny temu, martinello napisał: Gąsienice zamówiłem mastercluby "early". Zacytuję siebie z innego tematu: "Uwaga co do gąsienic MC. Są za wąskie o ok 1 mm i będzie to doskonale widoczne od przodu na kole napędowym. Moja rada to musiałbyś "zwęzić" koło napędowe, a że składa się z dwóch połówek to robota prosta. Oczywiście najpierw sobie sprawdź na sucho. O ile dobrze pamiętam trzeba też będzie się trochę nasiłować żeby koła jezdne wlazły między zęby gąsek." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) A toś mi oczy otworzył... No trudno, kupiłem to się pomęczę. W kwestii malowania - afrykańskie kolory były malowane fabrycznie czy w jednostkach remontowych ? Pytam, bo jeśli nie fabrycznie to czy przemalowali skrupulatnie wszystko z szarego na piaskowy demontując np. wszystkie koła, zasobnik zawieżowy itp. ? Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 11 minut temu, martinello napisał: A toś mi oczy otworzył... No trudno, kupiłem to się pomęczę. Sprawdź, bo ja to zauważyłem na późnych gąskach, a nóż wczesne są git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Jutro powinienem mieć w rękach, to złoże raport A swoją drogą, żeby nawiązać do mojej wypowiedzi w wątku o wadach modelu 7TP (bo nie atakuję tylko polskich producentów) - "zdrada!, żle!, Ruscy nie potrafią i nas oszukali!, chyba dorobię z żeliwa..." Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 30 minut temu, martinello napisał: Jutro powinienem mieć w rękach, to złoże raport A swoją drogą, żeby nawiązać do mojej wypowiedzi w wątku o wadach modelu 7TP (bo nie atakuję tylko polskich producentów) - "zdrada!, żle!, Ruscy nie potrafią i nas oszukali!, chyba dorobię z żeliwa..." Zobaczysz ile zdrad cię czeka przy budowie tego RFM-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Afrykańskie malowanie 121. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi