martinello Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Bardzo fajne zdjęcie. Nie wiem jak ma się ono do rzeczywistego obiektu i obowiązujących kolorów regulaminowych - ale mnie się bardzo podoba ten kolor i (o ile nie nastąpi jakiś przełom) postaram się coś takiego zrobić na modelu. Przy okazji - wygląda na jednobarwny. Byłoby to więc coś w tym stylu, tylko bardziej piaskowy -> https://www.dishmodels.ru/gshow.htm?p=2756&lng=E&mtheme=4 Jeśli pójdę w stronę plam w dwóch kolorach (8020,7027), to rozkład plam w tym stylu -> https://forum.wotlabs.net/index.php?/topic/27883-tiger-i-initial-production-in-tunisia-135-tamiya/ Swoją drogą - dziwi mnie po co robić kamuflaż z dwóch tak podobnych do siebie i niekontrastowych kolorów ? Ciekawe jakie to miało skutki i czy cokolwiek "działało"... Brytyjczycy na tym samym teatrze działań stosowali malowanie jednobarwne lub wyraźnie kontrastujące - czasami bardzo, np piasek z czarnym. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Seb napisał: Zobaczysz ile zdrad cię czeka przy budowie tego RFM-a No kurcze, nie powiem głośno kto polecał mi ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 25 minut temu, martinello napisał: No kurcze, nie powiem głośno kto polecał mi ten model Bo alternatywy w tej chwili nie ma, a na Dragona nie chciałeś czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Marcin, potrzebujesz jeszcze bebechów do środka? Mam trochę elementów z tygrysa academy (w tym i chłodnice i zbiorniki paliwa). Mam też fruilowe gąsienice early, ale bym musiał sprawdzić w jakim są stanie i czy kompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Chętnie, ale prześlij fotkę tego co masz. Z tyłu jest okrągły otwór - w moim tygrysie otwarty przez który widać coś, zapewne wał napędowy. Gąsienice sprawdź bo masterkluby które kupiłem są kontrowersyjne Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 Wszystkim oglądającym ten wątek, a także wszystkim pozostałym, życzę wszystkiego najlepszego, zdrowia, spokoju, pełnego magazynku modelarskiego - wypełnionego idealnymi modelami oraz wszystkiego co najlepsze. WESOŁYCH ŚWIĄT 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 3 Kwietnia 2021 Share Napisano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Przyda Ci się? Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Pan_Cerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Jasne - reakcja poszła na priv Czego nie wykorzystam w moim modelu to wystawię za darmo - bo niedługo chcę zrobić remanent niepotrzebnych mi części. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 W dniu 3.04.2021 o 13:51, martinello napisał: Jasne - reakcja poszła na priv Czego nie wykorzystam w moim modelu to wystawię za darmo - bo niedługo chcę zrobić remanent niepotrzebnych mi części. Zapisuję się na remanent. Na święta trochę gadających głów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 W dniu 2.04.2021 o 11:21, Seb napisał: Zacytuję siebie z innego tematu: "Uwaga co do gąsienic MC. Są za wąskie o ok 1 mm i będzie to doskonale widoczne od przodu na kole napędowym. Moja rada to musiałbyś "zwęzić" koło napędowe, a że składa się z dwóch połówek to robota prosta. Oczywiście najpierw sobie sprawdź na sucho. O ile dobrze pamiętam trzeba też będzie się trochę nasiłować żeby koła jezdne wlazły między zęby gąsek." Dziś dotarły mastercluby. Szczęśliwie pasują na koło napędowe i optycznie pasują do plastikowych z zestawu. Nie są kompatybilne (to znaczy nie można połączyć plastiku z metalem bez mocnego szlifowania) - ale kto by łączył ogniwa metalowe z plastikowymi w takie hybrydy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 @martinelloChyba jednak nie do końca. U siebie na szybko spr i do Tamki pasują ok z Dragona i Trumpka tylko porównywałem na oko ogniwo do ogniwa i tez wygląda ok Do RFM już nie koniecznie. Zwróć uwagę że ledwo wchodzą "na ząb" Na upartego to możesz je dać i będzie po Japońsku "jako tako". @Sebchyba o to ci chodzi tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Sprawdzę to dokładnie jak polepię układ jezdny, martwi mnie ciut mniejszy odstęp pomiędzy zębami gąsienic o którym pisał SEB . Na razie - na koło napędowe weszły u mnie bez problemów. Ja mam model 5001U jak "ulepszony" - więc może coś poprawili ? Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Widzę jak zawsze pełne zaangażowanie w projekt i oczywiście wielki profesjonalizm. Powstanie kolejny wielki i groźny afrykański Tiger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 25 minut temu, robertmodelarz napisał: ...Powstanie kolejny wielki i groźny afrykański Tiger. Nie taki groźny, zdobyty przez tych dobrych Swoją drogą - jest to odskocznia od tego co zazwyczaj lepię. Te wielkie proste płaszczyzny połączone grubaśnymi spawami, zapadająca się płyta górna kadłuba wymagająca wzmocnienia od spodu, podwozie sprawiające wrażenie snu szaleńca (po cholerę im tyle kół) a na dodatek z jednej strony wahacze pracują "pod prąd" i gąsienice które z jednej strony jadą do przodu a z drugiej do tyłu... Szaleństwo Mały off-top. Poradzcie co można by zrobić z niemieckiej pancerki - ale w polskim, zdobycznym malowaniu. Do głowy przychodzi mi Pz.IIIJ z Afryki (ale jest kłopot z podstawowym modelem), Pantera "Bij wroga jego własną bronią" (ale nie wiem jaki model i jak malowany) oraz jakiś powojenny Pz.IV (uwagi jak przy panterze). Może coś jeszcze ? Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Bez napinki to możesz zrobić Panzer IV J - malowany na zielono: Polecam artykuł Zbigniewa Lalaka "Oddziały zdobyczy wojennej w Wojsku Polskim 1943-1945" zamieszczony w magazynie Poligon nr 3/2007. Co do czwórek to jest tam informacja o Pz.Kpfw.IV Ausf.J o numerze 101155 lub 110155 używanym w 5 samodzielnym dywizjonie artylerii samobieżnej ze składu 6DP. Razem z innymi niemieckimi pojazdami znajdował się na stanie tej jednostki przez pewien czas po zakończeniu wojny. Co ciekawe czwórka została pod koniec lat 40-tych przekazana PKP i uzytkowana po zdjęciu wieży jako ciągnik. Podobno był jeszcze w uzyciu w latach 80-tych. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Ok - Pz.IV w malowaniu LWP może być. Nie szukam w takim razie innego. Oczywiście kluczowe pytanie - jaki to jest pz. IV J i jakiego modelu użyć najlepiej - Border, Miniart czy coś innego ? Idealny byłby zestaw "wszystkomający" - bez konieczności przeróbek, skreczy itp, Liczę na wskazówki dotyczące wyboru modelu podstawowego nieocenionego Mesera262 lub wskazanie jakiegoś tematu w którym sprawa była już omawiana. Szczegóły pewnie wypłyną w warsztacie... Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 W dniu 7.04.2021 o 01:01, kzugaj napisał: Do RFM już nie koniecznie. Zwróć uwagę że ledwo wchodzą "na ząb" U mnie wygląda to tak: Płaszczyzna zewnętrzna koła napędowego pokrywa się z "krawędzią" gąsienicy. Więc ten problem współpracy model RFM - Masterclub chyba jest rozwiązany. Problem z tymi gąsienicami jest gdzie indziej (co prognozował SEB). Drugie i trzecie koło, licząc po kolei od kadłuba na zewnątrz (części C2, C4) nie mieszczą się pomiędzy zęby gąsienicy. Prawdopodobnie będzie trzeba troszkę zeszlifować koła od strony kadłuba aby całe (skomplikowane) zawieszenie jakoś siadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Dobrze ze do RMF-u mam zlepione oryginalne gąski i nie musze MC dopasowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 2 godziny temu, kzugaj napisał: Dobrze ze do RMF-u mam zlepione oryginalne gąski i nie musze MC dopasowywać A ja myślałem, że będzie lepiej i kupiłem mastercluby Ostateczne rozwiązanie zastosowania gąsienic Masterclub MTL35006 z modelem RMF 5001U: Koło (element C4) przed i po usunięciu fragmentu "felgi". To jest drugie koło od kadłuba, spiłowana jest część wewnętrzna - więc nie będzie taka bardzo widoczna... Na widocznych osiach (przód i tył) usunę tylko fragmenty stykające się z gąsienicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 A masz jeszcze w planach innego Tygrysa np Tamka Czy Dragon? Moze sklej te co są w pudelku i po sprawie no tak ze dwa wieczory i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Nie, byłoby za prosto Troszkę uzupełnię wnętrze (bo widać silnik z tyłu przez otwartą pokrywę, bo być może będzie widać przód przez otwarte włazy) i lecę dalej z robotą W planach nie mam więcej tygrysów... Przy okazji pytanie do tych, którzy sklejali już RFM - czy koła jezdne są prawidłowo osadzone na ośkach ? Bo mi składane na sucho wychodzą jakieś takie niesymetryczne - w znaczeniu mają nieówne przerwy między kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 16 minut temu, martinello napisał: Przy okazji pytanie do tych, którzy sklejali już RFM - czy koła jezdne są prawidłowo osadzone na ośkach ? Bo mi składane na sucho wychodzą jakieś takie niesymetryczne - w znaczeniu mają nieówne przerwy między kołami. A zrobiłeś "ruchome" zawieszenie, czy wkleiłeś wahacze na sztywno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 7.04.2021 o 10:09, martinello napisał: Oczywiście kluczowe pytanie - jaki to jest pz. IV J i jakiego modelu użyć najlepiej - Border, Miniart czy coś innego ? Idealny byłby zestaw "wszystkomający" - bez konieczności przeróbek, skreczy itp, Jest to pojazd w wersji późnej (late) - nie ostatni (last). Choć w większości w modelach są części potrzebne do tego planowanego modelu. Trzy rolki podtrzymujące(1) + koło napinające spawane (wczesne) (2) + otwory chłodzące we włazach nad przekładnią (3) itp. Nie ma dodatkowych uchwytów na czołowym pancerzu (X). Czyli generalnie pojazdy Pz.Kpfw.IV ausf.J LATE - Dragon ; Border Model ; Mini Art ; Rye Field Model itd. Obecnie znalazłem dwa dostępne z potrzebnymi częściami do budowy tego pojazdu bez przeróbek - - Border Model BT008 Pz.Kpfw.IV Ausf.J Late - Rye Field Model RM-5033 PZ.KPFW.IV AUSF.J LATE PRODUCTION /PZ.BEOB.WG.IV AUSF.J 2 IN 1 W/WORKABLE TRACK LINKS Z tych dwóch atrakcyjniejszą cenę ma Border Model i to tego bym wybrał. Pozdrawiam Krzysztof PS. Pojazd jest z ostatnich serii produkcyjnych, ale części są z wersji późnej. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez meser262 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Seb napisał: A zrobiłeś "ruchome" zawieszenie, czy wkleiłeś wahacze na sztywno? Na razie składam na sucho, dopasowuję do gąsek. Ale w planach mam "sztywne" zawieszenie. 39 minut temu, meser262 napisał: Jest to pojazd w wersji późnej (late) - nie ostatni (last). Choć w większości w modelach są części potrzebne do tego planowanego modelu. ... Obecnie znalazłem dwa dostępne z potrzebnymi częściami do budowy tego pojazdu bez przeróbek - - Border Model BT008 Pz.Kpfw.IV Ausf.J Late - Rye Field Model RM-5033 PZ.KPFW.IV AUSF.J LATE PRODUCTION /PZ.BEOB.WG.IV AUSF.J 2 IN 1 W/WORKABLE TRACK LINKS Z tych dwóch atrakcyjniejszą cenę ma Border Model i to tego bym wybrał. Pozdrawiam Krzysztof PS. Pojazd jest z ostatnich serii produkcyjnych, ale części są z wersji późnej. Wielgachne dzięki. Pooglądam te zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Godzinę temu, martinello napisał: Na razie składam na sucho, dopasowuję do gąsek. Ale w planach mam "sztywne" zawieszenie. Te wahacze nie są idealnie równe i będą tez miały luzy na tej "ruchomości", dlatego ja wklejam na stałe, a i przy takiej ilości kół też idealnie nie skleisz wszystkiego. Potem koryguje wszystko po wklejeniu kół, jakieś dystanse pod wahacze, a to kawałem plastiku między koła itp. To samo jest u Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi