OLO Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Bez zdjęć drugiej strony to tylko suche fakty i załadając że nasi nic nie namieszali w czasie remontu,to daje duże pole manewru w konfiguracji ciekawego modelu IVrki i jaką nasz kolega wybierze będzie prawdopodobna . Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzieki za udział w dyskusj i podpowiedzi. Moim celem jest zrobienie modelu o prawdopodobnym wyglądzie, zgodnego z prawdą historyczną. Nie do końca mi się to uda - bo na przykład nie kupię blaszanych błotników a z plastikowych ciężko będzie zrobić widoczne na fotkach "zwisy"... Czy możecie polecić jakąś galerie (typu walk-around) gdzie byłby czołg jak najbardziej zbliżony w konfiguracji do tego mojego ? Na razie przerasta mnie ilość mocowań do narzędzi i wybór odpowiednich z zestawu mig'a. O wyciorze już wiem - zastosować inny niż domyślny Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 3 godziny temu, martinello napisał: Czy możecie polecić jakąś galerie (typu walk-around) gdzie byłby czołg jak najbardziej zbliżony w konfiguracji do tego mojego ? Czy może być syryjska J- kiedyś na pewno była niemiecka https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/pzkpfw-iv-ausf-j-walkaround/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) No - mam nadzieję, że z tym syryjskim czołgiem jest coś nie tak... Z grubsza róznice pomiędzy moim modelem bordera a tym z referencji fotograficznej: 1. Ja mam inny typ kopułki dowódcy - zamiast dwóch pokryw na zawiasach mam jedną - obracaną na ośce - coś jak właz kierowcy M48 Patton, 2. Przednia płyta wieży nie ma takiego "żółwia" o czterech ścianach przy otworze celownika, 3. inne uszy z przodu i tyłu kadłuba - ale o tym było już pisane, 4. 3 a nie 4 koła podtrzymujące, 5. W miejscu haka do holowania (?) u mnie jest podwójne oczko z - referencja pokazuje tylko ramę bez ucha do holowania, i pewnie kilka innych róznic, w tym zasobnik na lewym błotniku... Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Poszukaj zdjęć z Muzeum w Kołobrzegu tam mają egz., który cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 24.04.2021 o 21:30, Daniel napisał: Poszukaj zdjęć z Muzeum w Kołobrzegu tam mają egz., który cię interesuje. No to szukam: https://wiekdwudziesty.pl/panzer-iv-muzeum-oreza-polskiego/ Edytowane 18 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) CD, Edytowane 17 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 dzięki. No i to by się zgadzało Tyle mam poklejone z bryły modelu. Pozalepiam otwory na narzędzia pod uchwyty miga i uzupełnię spawy... Wszystko mam już gotowe do przyklejania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Ładny sprzęt z tej IV wychodzi. Kierownik nabył już zestaw kalek na tego modelu? Edytowane 17 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam ten zestaw od dawna, kupiłem go dla "PODOLAKA" Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Pytanie dyletanta (kolejne) Czy napinacz na zdjęciach z Kołobrzegu jest w typowej pozycji - to znaczy mimośrodem pionowo w dół ? W shermanach stosowano standardowo kąt od pionowo w dół do 45 stopni do tyłu w dół. Skleiłem gąsienice ruchome. Wg instrukcji powinno być 98 ogniw na stronę - i tyle pasuje, ale przy mimośrodzie koła napinającego skierowanego do przodu. Stąd powyższe pytanie. Jeśli ktoś jeszcze ich nie sklejał - na ramce jest 8 pinów łączących ogniwa - sugeruję stosować połowę (4 piny) do jednorazowego sklejenia 5 ogniw. Przy 8 jest błąd z rozstawem i niekoniecznie trafiają w otwory w ogniwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 29 minut temu, martinello napisał: Czy napinacz na zdjęciach z Kołobrzegu jest w typowej pozycji ... . Raczej nie. Przy okazji klamra do elementów wycioru. 31 minut temu, martinello napisał: Wg instrukcji powinno być 98 ogniw na stronę... . Faktycznie było 99 na stronę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi