milczacy Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 I znowu kolejna praca ze stajni 1/144. Tym razem nie taki "mikrus", jest to bowiem model tzw. "Królowej nieba" czyli Boeing 747 w wersji transportowej. To już mój drugi model 747-8F w malowaniu linii Cargolux. Tym razem w specjalnym malowaniu okolicznościowym "cutaway". Model zacząłem w kwietniu 2019 i na parę miesięcy prace zawiesiłem. Prace wznowiłem od otworzenia przestrzeni ładunkowej, czego producent, Revell, nie umożliwia 'fabrycznie'. Do budowy zostało wykorzystanych również kilka części z pasażerskiego Jumbo od Zvezdy. Były to wentylatory silników, wszystkie koła i komora przedniej goleni oraz sama goleń. Te elementy w Revellu niestety nie trzymały parametrów - koła są za małe, a łopaty niektórych wentylatorów były źle odlane. Dodatkowo dla uatrakcyjnienia samolot został umieszczony na fragmencie płyty postojowej lotniska. A żeby dodać do scenki trochę "życia" z pomocą przyszły fajne dodatki z Rocast models, które są świetnej jakości. Ponieważ w sklepie nie było dostępnych niektórych produktów, które by tu doskonale pasowały - być może za jakiś czas pojawi się 'update'. Malowanie: kadłub - Revell 32371, skrzydła i stateczniki - Mr.Hobby C338. Waloryzacja zestawem fototrawionym Microdesign dedykowanym do 747-8, który oceniam dość dobrze, poza faktem, że niektóre elementy nie pasują - są zbyt duże. Czas na zdjęcia (uwaga dużo) - zapraszam do oglądania i komentowania 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 No właśnie teraz mam zagwozdkę gdzie to umieścić - podstawka ma 50x50cm "Mądry Polak po szkodzie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Bardzo ładne wykonanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Każdy mężczyzna modelarz powinien zrobić kiedyś Królową. Polacy maja wybór pomiędzy Iskrą a 747. Mam nadzieję że kiedyś uda się też i mi... Model znakomity! Gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Przyznam szczerze, że chodziła za mną ostatnio taka 747 Quatar albo Thai, ale powstrzymał mnie tylko brak kalek No ale o takim wykonaniu jak tutaj nie byłoby mowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 29 Sierpnia 2021 Share Napisano 29 Sierpnia 2021 W dniu 22.04.2021 o 21:01, milczacy napisał: ...A żeby dodać do scenki trochę "życia" z pomocą przyszły fajne dodatki z Rocast models, ... Do kupienia w PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2021 Nie sądzę - zamawiałem bezpośrednio z Hiszpanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi