Skocz do zawartości

R.O.C. Army CM-11 (M-48H) Brave Tiger Main battle tank 1/35

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Tego warsztatu miało nie być. Taka jest preambuła do tego wątku.  Od naszego modelarskiego guru, kolegi Marcina (martinello), nabyłem za symboliczne pieniądze model.  Czołgi typu M-48/M-60 i pojazdy pochodne na ich podwoziach, to kompletnie nie moja bajka. Nie znam się na tym zupełnie.  Nabyty prawie sklejony (brawo Marcin) model, to czołg R.O.C. Army CM-11 (M-48H) Brave Tiger Main battle tank, skala 1/35.  Jest to wariant czołgu M48 Patton w wersji H, opracowany na potrzeby zbuntowanej Republiki Chin (Tajwanu). Wersja H to hybryda z wieżą czołgu M48A3 zamontowaną na kadłubie M60A3. CM-11 Brave Tiger to lokalna nazwa czołgu, na uzbrojenie wszedł od początku lat dziewięćdziesiątych. 

Czołg powstał z dwóch modeli tj:

-kadłub Tamiya M60A3

-wieża TAKOM R.O.C. Army CM-11 (M-48H) Battle Tank 

s-l1600 (1).jpg

s-l1600.jpg

Edytowane przez robertmodelarz

Napisano (edytowane)

CM-11 (M-48H) w wersji pół Belmonda pół wielbłąda. Foty spontaniczne i zupełnie przypadkowe:

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, martinello napisał:

A zmieniłeś peryskop kierowcy we włazie ?

Oczywiście, zgodnie z zaleceniem.  Dokonałem trepanacji kadłuba Proxxonem, a następnie przeszczepiłem właz od modelu Takoma. Niezgodności wymiarowe skorygowałem szpachlą Wamod.

2 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Oczywiście, zgodnie z zaleceniem.  Dokonałem trepanacji kadłuba Proxxonem, a następnie przeszczepiłem właz od modelu Takoma. Niezgodności wymiarowe skorygowałem szpachlą Wamod.

A wyciąć kwadracika w Rosomaku, to się nie chciało 🤪

• Like 1

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał:

A wyciąć kwadracika w Rosomaku, to się nie chciało 🤪

Rosomaków do sklejenia mam jeszcze dokładnie trzy:

- pierwszy standardowy z wieżą, 17 Wielkopolska Brygada Zmechanizowana

- drugi M1 Afganistan z dodatkowym pancerzem Rafaela (jak zrobią konwersję)

- trzeci M1M Afganistan z dodatkowym pancerzem HSW

- czwarty wirtualny WEM- jak IBG wypuści zapowiadany od lat model

Każdy następny będzie lepszy od poprzedniego!!!!

Człowiek z natury jest leniwy i wygodny. Z włazem do M-48 H, to historia jest taka, że Marcin wkleił go odwrotnie😀, ale dał zamiennik z modelu TAKOMA.

Godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Z włazem do M-49 H, to historia jest taka, że Marcin wkleił go odwrotnie😀, ale dał zamiennik z modelu TAKOMA.

Chyba byłem pijany 😉 jak lepiłem. jedyna pociecha że było to dawno i niewiele wiedziałem o Pattonach.

Poza tym dałem Robertowi wyraźną wskazówkę co trzeba zrobić...

Robert - miałem Cię wspomóc lepszymi błotnikami z modelu Dragona, ale widzę że poszedłeś naprzód.

Tak więc - jeśli ktoś lepi Pattona z Tamiya / Academy to odstapię prawie kompletne błotniki i pokrywę nad silnikiem z Dragona - tak, żeby nieco poprawić te leciwe modele...

Ostatnio wymieniłem z innym kolegą jeszcze jednego Pattona M60 z pancerzem reaktywnym tamiya (kadłub academy, wieża tamiya) - mam nadzieję, że też powstanie warsztat.

A może zrobić jakieś zbiorowe lepienie Pattonów - czołg piękny i pokraczny posiadający mnóstwo ciekawych malowań - a taki nieobecny modelarsko ?

Napisano (edytowane)
19 minut temu, martinello napisał:

A może zrobić jakieś zbiorowe lepienie Pattonów - czołg piękny i pokraczny posiadający mnóstwo ciekawych malowań - a taki nieobecny modelarsko ?

Jestem oczywiście za, kiedyś był już w stajni taki jeden, ma pejsy i kapelusz w skali 1/35:

IMG-20210417-WA0010.jpg

IMG-20210425-WA0008.jpg

IMG-20210425-WA0011.jpg

IMG-20210427-WA0002.jpg

IMG-20210427-WA0003.jpg

IMG-20210427-WA0004.jpg

• Like 1

Napisano (edytowane)

Nocne mazy czas zacząć.  Takom w swojej instrukcji przewiduje dwa rodzaje malowań:

-jednobarwny -Forest Green- sugerowana farba A.Mig 065

A.MIG 065 Forest Green - Image 1

-trójbarwny - oprócz wyżej wymienionego koloru zielonego, sugeruje  Brown Soil A.Mig 076  i czarny matowy A.Mig  046

A.MIG 046 MATT BLACK AMMO of Mig Jimenez -046

A.MIG 076 Brown Soil - Image 1

Można nabyć gotowy zestaw w gustownym opakowaniu z bohaterem warsztatu na okładce:

M48H RoCA (REPUBLIC OF CHINA ARMY) SET AMMO of Mig Jimenez -7172

Instrukcyjne schematy malowań:

IMG_20210509_151235.jpg

IMG_20210509_151248.jpg

Napisano (edytowane)

Kolory wyszły "od czapy" brzydkie jak noc listopadowa. Gąsienice pomalowane track primerem.  Muszę jeszcze dobrać na oko kolor brezentowej osłony jarzma armaty. Ze zdjęć wynika, że były w rożnych kolorach. Podmalować muszę jeszcze niedoróbki i miejsca gdzie odprysnęła lub starła się farba.

IMG_20210509_201149.jpg

IMG_20210509_201202.jpg

IMG_20210509_201221.jpg

IMG_20210509_201320.jpg

IMG_20210509_205049.jpg

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Dorotka napisał:

Idziesz na rekord szybkości, trudno spodziewać się finezji 😉 

Do rekordu to dużo brakuje, po każdej warstwie farby lub lakieru czekam -przepisowe 24 H.  Covid się kończy i tyrać już trzeba. Weekend się szykuje wyjazdowy, amelinium-nie pomalujesz!!!! Sprintu to w tym, przypadku nie będzie😀. W tym stadium ten model to wygląda jak przemarznięty kartofel.

Maznąłem farbą koloru khaki jarzmo armaty. Położyłem sidolux, na to kalki potraktowane płynami WAMOD. Zabezpieczyłem je, przed dalszymi zabiegami lakierem stynowym.

IMG_20210513_213905.jpg

IMG_20210513_213923.jpg

IMG_20210513_213932.jpg

IMG_20210513_213946.jpg

IMG_20210513_214002.jpg

IMG_20210513_214041.jpg

20 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Szanowni forumowicze!!!! Uważam weekend za otwarty!!!!!!

Dzięki za info. Jak się pracuje świątek piątek to można nie zauważyć. Człowiek wraca z roboty i się zaczyna zastanawiać czemu korków nie ma, a tak to już przynajmniej wiem o co chodzi 🤪 A wanna też będzie coś brudzona?

Edytowane przez TAW