robertmodelarz Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 (edytowane) Tego warsztatu miało nie być. Taka jest preambuła do tego wątku. Od naszego modelarskiego guru, kolegi Marcina (martinello), nabyłem za symboliczne pieniądze model. Czołgi typu M-48/M-60 i pojazdy pochodne na ich podwoziach, to kompletnie nie moja bajka. Nie znam się na tym zupełnie. Nabyty prawie sklejony (brawo Marcin) model, to czołg R.O.C. Army CM-11 (M-48H) Brave Tiger Main battle tank, skala 1/35. Jest to wariant czołgu M48 Patton w wersji H, opracowany na potrzeby zbuntowanej Republiki Chin (Tajwanu). Wersja H to hybryda z wieżą czołgu M48A3 zamontowaną na kadłubie M60A3. CM-11 Brave Tiger to lokalna nazwa czołgu, na uzbrojenie wszedł od początku lat dziewięćdziesiątych. Czołg powstał z dwóch modeli tj: -kadłub Tamiya M60A3 -wieża TAKOM R.O.C. Army CM-11 (M-48H) Battle Tank Edytowane 9 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 Tak ten wóz wygląda w oryginale: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 (edytowane) CM-11 (M-48H) w wersji pół Belmonda pół wielbłąda. Foty spontaniczne i zupełnie przypadkowe: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 A zmieniłeś peryskop kierowcy we włazie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 (edytowane) 22 minuty temu, martinello napisał: A zmieniłeś peryskop kierowcy we włazie ? Oczywiście, zgodnie z zaleceniem. Dokonałem trepanacji kadłuba Proxxonem, a następnie przeszczepiłem właz od modelu Takoma. Niezgodności wymiarowe skorygowałem szpachlą Wamod. Edytowane 9 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Oczywiście, zgodnie z zaleceniem. Dokonałem trepanacji kadłuba Proxxonem, a następnie przeszczepiłem właz od modelu Takoma. Niezgodności wymiarowe skorygowałem szpachlą Wamod. A wyciąć kwadracika w Rosomaku, to się nie chciało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał: A wyciąć kwadracika w Rosomaku, to się nie chciało Rosomaków do sklejenia mam jeszcze dokładnie trzy: - pierwszy standardowy z wieżą, 17 Wielkopolska Brygada Zmechanizowana - drugi M1 Afganistan z dodatkowym pancerzem Rafaela (jak zrobią konwersję) - trzeci M1M Afganistan z dodatkowym pancerzem HSW - czwarty wirtualny WEM- jak IBG wypuści zapowiadany od lat model Każdy następny będzie lepszy od poprzedniego!!!! Człowiek z natury jest leniwy i wygodny. Z włazem do M-48 H, to historia jest taka, że Marcin wkleił go odwrotnie, ale dał zamiennik z modelu TAKOMA. Edytowane 10 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Z włazem do M-49 H, to historia jest taka, że Marcin wkleił go odwrotnie, ale dał zamiennik z modelu TAKOMA. Chyba byłem pijany jak lepiłem. jedyna pociecha że było to dawno i niewiele wiedziałem o Pattonach. Poza tym dałem Robertowi wyraźną wskazówkę co trzeba zrobić... Robert - miałem Cię wspomóc lepszymi błotnikami z modelu Dragona, ale widzę że poszedłeś naprzód. Tak więc - jeśli ktoś lepi Pattona z Tamiya / Academy to odstapię prawie kompletne błotniki i pokrywę nad silnikiem z Dragona - tak, żeby nieco poprawić te leciwe modele... Ostatnio wymieniłem z innym kolegą jeszcze jednego Pattona M60 z pancerzem reaktywnym tamiya (kadłub academy, wieża tamiya) - mam nadzieję, że też powstanie warsztat. A może zrobić jakieś zbiorowe lepienie Pattonów - czołg piękny i pokraczny posiadający mnóstwo ciekawych malowań - a taki nieobecny modelarsko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) 19 minut temu, martinello napisał: A może zrobić jakieś zbiorowe lepienie Pattonów - czołg piękny i pokraczny posiadający mnóstwo ciekawych malowań - a taki nieobecny modelarsko ? Jestem oczywiście za, kiedyś był już w stajni taki jeden, ma pejsy i kapelusz w skali 1/35: Edytowane 10 Maja 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) Nocne mazy czas zacząć. Takom w swojej instrukcji przewiduje dwa rodzaje malowań: -jednobarwny -Forest Green- sugerowana farba A.Mig 065 -trójbarwny - oprócz wyżej wymienionego koloru zielonego, sugeruje Brown Soil A.Mig 076 i czarny matowy A.Mig 046 Można nabyć gotowy zestaw w gustownym opakowaniu z bohaterem warsztatu na okładce: Instrukcyjne schematy malowań: Edytowane 10 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) Odtłuszczanie, podkład, kolory bazowe. Malowany z ręki, bez maskowania. Edytowane 10 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2021 Autor Share Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Kolory wyszły "od czapy" brzydkie jak noc listopadowa. Gąsienice pomalowane track primerem. Muszę jeszcze dobrać na oko kolor brezentowej osłony jarzma armaty. Ze zdjęć wynika, że były w rożnych kolorach. Podmalować muszę jeszcze niedoróbki i miejsca gdzie odprysnęła lub starła się farba. Edytowane 11 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Kolory wyszły "od czapy" brzydkie jak noc listopadowa. (...) Idziesz na rekord szybkości, trudno spodziewać się finezji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2021 Autor Share Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) 20 godzin temu, Dorotka napisał: Idziesz na rekord szybkości, trudno spodziewać się finezji Do rekordu to dużo brakuje, po każdej warstwie farby lub lakieru czekam -przepisowe 24 H. Covid się kończy i tyrać już trzeba. Weekend się szykuje wyjazdowy, amelinium-nie pomalujesz!!!! Sprintu to w tym, przypadku nie będzie. W tym stadium ten model to wygląda jak przemarznięty kartofel. Edytowane 12 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 25 minut temu, robertmodelarz napisał: (...) W tym stadium ten model to wygląda jak przemarznięty kartofel. Ano tak. Zobaczymy co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) 15 godzin temu, Dorotka napisał: Idziesz na rekord szybkości, trudno spodziewać się finezji Dorotka dobrze radzi Edytowane 12 Maja 2021 przez slawekmalysek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja 2021 Autor Share Napisano 12 Maja 2021 Zgodnie z sugestiami skupiam się na klejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 Maznąłem farbą koloru khaki jarzmo armaty. Położyłem sidolux, na to kalki potraktowane płynami WAMOD. Zabezpieczyłem je, przed dalszymi zabiegami lakierem stynowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 Nówka sztuka, nie śmigana Co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 Wash, (może suchy pędzel) pigment, ołówek na parę krawędzi i odrobinę kurzu. Na razie niech dobrze wyschnie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 Podwozie trochę upigmentowane. Nadmiar towaru zetrę paluchem jak przeschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 Szanowni forumowicze!!!! Uważam weekend za otwarty!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 19 godzin temu, robertmodelarz napisał: Szanowni forumowicze!!!! Uważam weekend za otwarty!!!!!! Będziesz pił w sklepie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 nie ma to jak wrzucić zdjęcie ze sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) 20 godzin temu, robertmodelarz napisał: Szanowni forumowicze!!!! Uważam weekend za otwarty!!!!!! Dzięki za info. Jak się pracuje świątek piątek to można nie zauważyć. Człowiek wraca z roboty i się zaczyna zastanawiać czemu korków nie ma, a tak to już przynajmniej wiem o co chodzi A wanna też będzie coś brudzona? Edytowane 15 Maja 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi