Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Kolegów.

Przedstawiam efekty pandemii w wydaniu modelarskim.

Model działa ASU i figurki Tamyia, reszta od podstaw.

Skala 1:35

Miłego oglądania.

IMGP8567.JPG

IMGP8568.JPG

IMGP8569.JPG

IMGP8570.JPG

IMGP8527.JPG

IMGP8519.JPG

IMGP8524.JPG

IMGP8526.JPG

IMGP8528.JPG

IMGP8529.JPG

IMGP8538.JPG

IMGP8541.JPG

IMGP8551.JPG

IMGP8553.JPG

IMGP8543.JPG

IMGP8554.JPG

Napisano

Pomysł na winietę, jak i wykonanie ciekawe, nie powiem. Jednak połączenie sowietów z polskim działem samobieżnym 6 Pomorskiej z lat 60-ych, to już czyste sf.

Napisano (edytowane)

Wiem, wiem ... koło prawdy historycznej nawet nie leżało 😉

Edytowane przez Balcerek
Napisano

Kolor ASU straszny. Nawet jak by założyć że 35 das 6 PDPD wziął sojuszników na pancerz to była by to piechota z lat 60-70 a nie drugowojenna. Mnie takie SF jako rekonstruktora 6 PDPD denerwuje, no ale ja w ogóle nerwowy bywam.

Napisano

Nawet jeśli SF to wypadałoby pojazd pomalować w jego prawdziwych barwach lub chociaż podobnych. Skąd pomysł na taki odcień zieleni? Miał być fluo - widoczny w nocy? 🙂
Nie obraź się - dajesz zdjęcia więc jesteś na pewno gotowy na uwagi. 👍
Zwłaszcza, że widać, że dobrze widzisz kolory. Mostek wycieniowałeś całkiem poprawnie.  Droga, błoto też odpowiednie. Cały pomysł bardzo fajny. Ale diorama musi być jak obraz  - musi mieć spójną paletę barw.  Figurki nie powinny się świecić - na przyszłość - trzeba na koniec cieniutko prysnąć lakierem matowym.

Natomiast roślinność wyszła ci bardzo dobrze. Widać, że obserwujesz przyrodę i wiesz jak ją odwzorować.  Zadbałeś o szczegóły, są kwiatki, korzenie, itd. To jest na prawdę fajnie zrobione.  Jeśli możesz - napisz czy drzewko robiłeś sam czy kupne. Wygląda dobrze.
Ogólnie gdyby nie pojazd to dioramka byłaby całkiem dobra. 👏

Napisano

Dzięki za uwagi.

otoczenie i roślinność:

- posypki firmy Polak

- zmielony pieprz

- zmielone oregano z bazylią

- piasek z piaskownicy pod blokiem i piasek dla szynszyli

- mchy naturalne

- igły sosnowe (trzciny)

- naturalne małe korzenie

- trawa sztuczna w kepkach

- grążele na wodzie wykonane z cienkiego plastiku w arkuszach.

- drzewo wykonane samodzielnie z gałązek oblepionych szpachla budowlaną na pniu.

liście : na początek pocięty sznurek sizalowy, klej w sprayu, posypki różnych kolorów i na koniec zmielone zioła.

- kamienie naturalne

- styrodur budowlany

- żywica epoksydowa firmy Zemax

• Like 1
Napisano

Nie jest źle. Wg mnie to nawet nie sf , a pełnoprawna rekonstrukcja  współczesna : jakaś  grupa rekonstrukcyjna drugowojenna plus pojazd w malowaniu jak na cmentarzu  we Wrocławiu. 

t34.jpg

Napisano
W dniu 23.05.2021 o 09:21, Piotr_W napisał:

Natomiast roślinność wyszła ci bardzo dobrze.

Zwłaszcza rosnące pędy bambusa obok zielonych serduszek na wodzie :mrgreen:

Ale woda i reszta roślinek mi się podoba :super:

Napisano

Wszystko, co napisał Piotr_W wydaje mi się słuszne. Do wymiany dałbym kolor pojazdu i błyszczące szaty. Widać jednak duży wkład pracy i dbałość o szczegóły co dobrze rokuje.

Czekam na następny projekt.

• Like 1
Napisano

Jak dla mnie to tak: wymienić ASU na ISU i bardziej przyłożyć się do jego malowania i byłoby super. Z mojej strony wielkie uznanie za tak udane wykorzystanie niemodelarskich składników do zrobienia dobrej modelarskiej roboty przy dioramie.