toled Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Po małym romansie w lotnictwie wracam na stare śmieci. Na rozprostowanie kości padło na popularnego Garbiego. Tamiyowski wypust swoje latka już ma, ale należy on do tych, które składają się niemal same:) Plany: kolor czerwony z Creative Colors, parę dodatków z HM Studio m.in bagażnik dachowy, dywaniki, które dopadłem w Banzai, Będzie to czysty, odrestaurowany Garbusek:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 4 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2021 Dzisiaj takie drobniaki jak usuwanie szwów, śladów po wypychaczach i ogólne przygotowanie pod pierwszą warstwę podkładu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeuszTeusz Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Sprawdź sobie dopasowanie tych wlotów obok reflektorów z przodu, bo u mnie było słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Jak się uda, to dzisiaj będę kładł pierwsze warstwy koloru:) Ogólnie chyba trafiłem na gorszy egzemplarz, więcej roboty przy nim niż normalnie. No i dostał kolor:) (balans bieli jak zwykle świruje przy czerwonym, na żywo jest troszkę ciemniejszy i głębszy. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez toled 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 bardziej taki... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2021 No coś w tym stylu, może aż tak nie intensywny Zapomniałem wziąć Canona do modelarni to musiałem telefonem Pokażę jutro jak już pomaluję ostatnie warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 no nie ma jak to lustrzanka... Ja sprzedałem swojego starego EOSa 1100 bo kupiłem sobie super-duper Nikona P1000. I to był błąd niestety ... Nikon super na wakacje, z bajerami MEGA zoomem ale do modeli dupa zbita ... Właśnie zamówiłem nowego Canona 2000d - amatorski, wiem ale do modeli będzie aż nadto spoko :).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) wiem że to zupełnie nie ta bajka, ale kurcze tak patrzę na ten przód.... ten kolorek.... i od razu mi przychodzi do głowy śmigacz z klipów ZZ Top Edytowane 6 Czerwca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Poszła ostatnia warstwa koloru. Teraz niech sobie schnie z 24h, potem pomyślimy nad bezbarwnym. Tym razem wybiorę albo GX100 albo Creative Colors 1K. LP9 z Tamiyi pięknie siada, ale trzeba go dać odrobinę grubiej i to rodzi ryzyko pękania. Chromy poleciały do Cleanluxa Plus. Co ciekawe działa szybciej, bo pierwsze efekty widać po ok. 5minutach, chociaż w składzie nie ma wielkich różnic. Po 10 minutach chromy wyglądają tak jak na zdjęciu poniżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Przyda mi się jeszcze porada techniczna. Mam felgi - plan jest taki, że środek czerwony, rant biały. Moja technika to pomalować całą felgę na biało, a potem zrobić maskę na rant i pomalować środek na czerwono. Chyba, że są inne prostsze techniki lub w innej kolejności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 8 Czerwca 2021 Share Napisano 8 Czerwca 2021 W dniu 6.06.2021 o 12:04, toled napisał: Przyda mi się jeszcze porada techniczna. Mam felgi - plan jest taki, że środek czerwony, rant biały. Moja technika to pomalować całą felgę na biało, a potem zrobić maskę na rant i pomalować środek na czerwono. Chyba, że są inne prostsze techniki lub w innej kolejności? Ja bym zrobił tak jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Jeśli podkład dawałeś szary to czerwony na białym może być jaśniejszy, aczkolwiek to raczej bezpieczniejsza opcja od białego na czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Godzinę temu, kashato napisał: Jeśli podkład dawałeś szary to czerwony na białym może być jaśniejszy, aczkolwiek to raczej bezpieczniejsza opcja od białego na czerwony Yup, podkład poszedł szary. Ale zdecyduje się najpierw na biały, potem na czerwony z prostego powodu - na felgę idzie jeszcze chromowany kapturek, który zakryje 90% powierzchni więc zostanie tylko niewielki fragment tej czerwieni, a że na oponie jeszcze będzie biały pasek, to ta czerwień w ogóle się zgubi - ogólnie białym pojadę na dyszy 0.2 i skupie się dokładnie na rancie. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Teraz, toled napisał: Yup, podkład poszedł szary. Ale zdecyduje się najpierw na biały, potem na czerwony z prostego powodu - na felgę idzie jeszcze chromowany kapturek, który zakryje 90% powierzchni więc zostanie tylko niewielki fragment tej czerwieni, a że na oponie jeszcze będzie biały pasek, to ta czerwień w ogóle się zgubi No to śmiało, w takim wypadku raczej nie będzie opcji, żeby dostrzec ewentualne różnice w odcieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2021 Jak zwykle weekend i do przodu. Trochę elementów już pomalowanych, buda dostała pierwsze warstwy bezbarwnego. Także u mnie kreatywny nieporządek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2021 Wiecie może, czy na rynku dostać można kalkomanie zegarów garbatego? Bo oczywiście w Tamiyi brak. W najgorszym wypadku będzie trzeba drukować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2021 Części, na które pójdzie chrom przygotowane do podkładu. Jako zwolennik Cleanluxa powiadam Wam - do Tamiyi tylko kret Niestety Cleanlux nie potrafi usuwać ostatniej błonki na częściach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 Ostatecznie po długich poszukiwaniach odpowiednich plików znalazłem prędkościomierz, logo na kierownicę i wskaźnik paliwa i wydrukowałem sobie sam:) Sztuka dla sztuki, bo widać będzie niewiele, ale moje artystyczne ( a może autystyczne:P) "ego" będzie spełnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2021 Zegary na swoim miejscu. Logo na kierownicy również zaraz do montażu. Zwykły wydruk + szkiełko z Micro Kristal Klear. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2021 W modelarni mam dzisiaj jakieś 40 stopni, więc tylko przeleciałem części Uschi Chrome. Nauczony doświadczeniem, że jedna warstwa to za mało, wtarłem dwie, do dało chrom, który nie jest taki ciemny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 19 Czerwca 2021 Share Napisano 19 Czerwca 2021 Po dwóch warstwach wygląda bardzo dobrze. W BM-ce po jednej warstwie była lekka lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2021 Warunki sklejania wprost piekarnikowe, środek wstępnie złożony na ślinę. Dojdzie jeszcze wash siedzeń, półeczka pod deską rozdzielczą, pasy. Ogólnie nad wnętrzem się jakoś nie rozpieszczam, ma być w miarę rozbudowane, ale z uwagi na jego późniejszą słabą widoczność - bez zbędnego szału:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2021 Nieco chłodniej, więc praca wre. Zrobiłem bagażnik dachowy z zestawu HMS, ale chyba zrobię jakieś walizki, bo tak nudno będzie bez dodatków. Silnik powoli uzyskuje okablowanie i resztę części. Liczę że za tydzień go skończę, zostało dodać kilka elementów, polerowanie budy i jej wykończenie ozdobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 26 Czerwca 2021 Share Napisano 26 Czerwca 2021 Ładnie to wygląda Czekam na dalsze postępy^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi