Skocz do zawartości

Bell X-2, 1/72 AZmodel

awiatik

Rekomendowane odpowiedzi

Po bardzo długiej nieobecności, wracam z takim tematem na  dobry początek.

Bell X-2 , typowy short run, jakość wyprasek-całkiem znośna.

Z informacji znalezionych w internetach, wynika że jest to kopia żywicznego modelu firmy Alliance models z 1999 roku.

Model dość prosty: w wykonaniu i malowaniu,i mam nadzieję że w kilka dni się uporam.

DSCN2941.JPG

DSCN2943.JPG

DSCN2944.JPG

• Like 3

Czas coś powoli  coś podłubać.

I tak typowy short, który puki nie rozpocznie się budowy, wygląda nieźle.

Nadlewki , większe i mniejsze. Szlifowanie i klejenie elementów kokpitu, mimo że wiele tego nie ma, ale  wymaga odrobinę czasu.

Faktura powierzchni elementów nie do końca jest gładka i wymaga przeszlifowania: przeszlifowałem papierem 2000 na mokro.

DSCN2952.JPG

DSCN2954.JPG

DSCN2955.JPG

DSCN2958.JPG

• Like 2

Napisano (edytowane)

Całkiem fajna dyskusja się rozwinęła. Bo i temat taki niszowy, a przez to ciekawy.

I gdyby w AZ podeszli do tematu  trochę lepiej, to byłby to fajny bezstresowy model, a tak, trochę uwagi przy klejeniu trzeba zwrócić.

Model byłby zamknięty już w środę, ale tablica przyrządów postanowiła zwiedzić modelarnię.... i dopiero dzisiaj ją znalazłem.

Całość zamknięta, skrzydła po wcześniejszym spasowaniu doklejone. Będzie pomalowany w  malowaniu nr.1

Dla porównania wielkości wspólna fotka z Corsairem II.

DSCN3188.JPG

DSCN3189.JPG

DSCN3191.JPG

DSCN3192.JPG

DSCN3194.JPG

DSCN3197.JPG

DSCN3198.JPG

Edytowane przez awiatik
Literówka
  • Like 1

• 2 weeks later...

Zabawy z X-2 ciąg dalszy.

- całość  natryskową szpachlówką pokryta, kabinka do wklejenia gotowa

- mimo że za wiele nie szlifowałem szkiełka jak i obrysu wnęki kabiny- po wklejeniu wyszły takie  spore szczelinki.

Szpachlowanie i szlifowanie mnie czeka,

a także dylemat czy wkleić ten element zaznaczony kółkiem, a i nie znalazłem żadnej fotki w wersji z tymi czerwonymi elementami dekoracyjnymi. Za słabo szukałem?

DSCN3680.JPG

DSCN3682.JPG

DSCN3684.JPG

DSCN3686.JPG

DSCN3688.JPG

• Like 1

2 godziny temu, Semtex napisał:

Cześć,

jak masz ochotę skorzystać posyłam skan publikacji Osprey w temacie.

Kliknij w link WeTransfer  i pobierz po prostu.

https://we.tl/t-CXhb4TsSXJ

Pozdrawiam A.

Dzięki za plik.  Przy tym to nie za bardzo już się przyda. Ale kto wie czy nie najdzie mnie na drugiego X-2.

Budowa powoli zmierza  do końca. Było kilka drobnych  poprawek szpachlówką i już położona docelowa  biała farba.

DSCN4101.JPG

DSCN4103.JPG

DSCN4104.JPG

DSCN4106.JPG

• Like 1

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Teraz, Campana napisał:

👍
Czekam na swój zamówiony egzemplarz X-2 ,  zachęciłeś i może w miarę szybko wyląduje na warsztacie.

Super. Jak skończę Shindena, na warsztat biorę X-1.