awiatik Napisano 5 Lipca 2021 Napisano 5 Lipca 2021 Po bardzo długiej nieobecności, wracam z takim tematem na dobry początek. Bell X-2 , typowy short run, jakość wyprasek-całkiem znośna. Z informacji znalezionych w internetach, wynika że jest to kopia żywicznego modelu firmy Alliance models z 1999 roku. Model dość prosty: w wykonaniu i malowaniu,i mam nadzieję że w kilka dni się uporam. 3 Cytuj
awiatik Napisano 6 Lipca 2021 Autor Napisano 6 Lipca 2021 Czas coś powoli coś podłubać. I tak typowy short, który puki nie rozpocznie się budowy, wygląda nieźle. Nadlewki , większe i mniejsze. Szlifowanie i klejenie elementów kokpitu, mimo że wiele tego nie ma, ale wymaga odrobinę czasu. Faktura powierzchni elementów nie do końca jest gładka i wymaga przeszlifowania: przeszlifowałem papierem 2000 na mokro. 2 Cytuj
djack Napisano 8 Lipca 2021 Napisano 8 Lipca 2021 W dniu 6.07.2021 o 14:41, var napisał: Nie mam pojęcia, po co zrobili dwa. Właśnie dlatego, żebyś kupił dwa. Klient, który kupił dwa jest teoretycznie lepszy od tego, który kupił jeden. Cytuj
awiatik Napisano 8 Lipca 2021 Autor Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Całkiem fajna dyskusja się rozwinęła. Bo i temat taki niszowy, a przez to ciekawy. I gdyby w AZ podeszli do tematu trochę lepiej, to byłby to fajny bezstresowy model, a tak, trochę uwagi przy klejeniu trzeba zwrócić. Model byłby zamknięty już w środę, ale tablica przyrządów postanowiła zwiedzić modelarnię.... i dopiero dzisiaj ją znalazłem. Całość zamknięta, skrzydła po wcześniejszym spasowaniu doklejone. Będzie pomalowany w malowaniu nr.1 Dla porównania wielkości wspólna fotka z Corsairem II. Edytowane 8 Lipca 2021 przez awiatik Literówka 1 Cytuj
awiatik Napisano 17 Lipca 2021 Autor Napisano 17 Lipca 2021 Zabawy z X-2 ciąg dalszy. - całość natryskową szpachlówką pokryta, kabinka do wklejenia gotowa - mimo że za wiele nie szlifowałem szkiełka jak i obrysu wnęki kabiny- po wklejeniu wyszły takie spore szczelinki. Szpachlowanie i szlifowanie mnie czeka, a także dylemat czy wkleić ten element zaznaczony kółkiem, a i nie znalazłem żadnej fotki w wersji z tymi czerwonymi elementami dekoracyjnymi. Za słabo szukałem? 1 Cytuj
Semtex Napisano 18 Lipca 2021 Napisano 18 Lipca 2021 Cześć, jak masz ochotę skorzystać posyłam skan publikacji Osprey w temacie. Kliknij w link WeTransfer i pobierz po prostu. https://we.tl/t-CXhb4TsSXJ Pozdrawiam A. Cytuj
awiatik Napisano 18 Lipca 2021 Autor Napisano 18 Lipca 2021 2 godziny temu, Semtex napisał: Cześć, jak masz ochotę skorzystać posyłam skan publikacji Osprey w temacie. Kliknij w link WeTransfer i pobierz po prostu. https://we.tl/t-CXhb4TsSXJ Pozdrawiam A. Dzięki za plik. Przy tym to nie za bardzo już się przyda. Ale kto wie czy nie najdzie mnie na drugiego X-2. Budowa powoli zmierza do końca. Było kilka drobnych poprawek szpachlówką i już położona docelowa biała farba. 1 Cytuj
awiatik Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Napisano 13 Sierpnia 2021 Model skończony, szału nie ma. Kalkomanie cienkie, trzeba uważać w trakcie nakładania. Jako model do kolekcji samolotów z serii: X, może być. 8 Cytuj
ManiekB Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 Świetnie wyszedł szkoda ze niema ma w 48 - zapuścił bym jeszcze te linie. Lubię te białe samoloty. Cytuj
Campana Napisano 24 Sierpnia 2021 Napisano 24 Sierpnia 2021 Czekam na swój zamówiony egzemplarz X-2 , zachęciłeś i może w miarę szybko wyląduje na warsztacie. Cytuj
awiatik Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Napisano 24 Sierpnia 2021 Teraz, Campana napisał: Czekam na swój zamówiony egzemplarz X-2 , zachęciłeś i może w miarę szybko wyląduje na warsztacie. Super. Jak skończę Shindena, na warsztat biorę X-1. Cytuj
awiatik Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Napisano 25 Sierpnia 2021 6 godzin temu, kozborn napisał: ciut washa by go nie zabiło Wiem i popieram. I może kiedyś to zrobie. Niech nabierze mocy. Cytuj
Campana Napisano 25 Sierpnia 2021 Napisano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) 10 godzin temu, awiatik napisał: Super. Jak skończę Shindena, na warsztat biorę X-1. Która wersja X-1? Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez Campana uzupełnienie Cytuj
awiatik Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Napisano 25 Sierpnia 2021 30 minut temu, Campana napisał: Która wersja? Tę najpopularniejszą, pomarańczową. Cytuj
Campana Napisano 25 Sierpnia 2021 Napisano 25 Sierpnia 2021 Ja mam dwa modele X-1 ale wydane przez Special Hobby. Cała ta seria X najlepiej prezentowałaby się uchwycona w locie Zastanawiam się na jak to sensownie zrobić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi