barszczo Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 To ja zacznę takim zabytkiem. Pierwsza edycja Corsaira firmy Heller z roku 1976. Pudełko trochę sfatygowane, folia z ramkami otwarta, brak charakterystycznego zielonego pojemniczka z klejem. Nie przypominam sobie żeby był dostępny u nas w Harcerzu w latach siedemdziesiątych, jeśli się mylę to mnie poprawcie proszę. Heller wydał go potem jeszcze trzy razy. Następnie, w połowie lat osiemdziesiątych, formy trafiły do czechosłowackiego Smera który wydał go w pięciu różnych edycjach z Hi-Tech włącznie. Oprócz tego model wydały jeszcze: Intech, Reno Scale i jako ostatnia w 2014 roku firma zbieracz wszelkiego bajzlu ze ze świata, czyli MisterCraft. I o ile w roku 1976 był to bardzo fajny model z ładnie odtworzonymi fakturami powierzchni i delikatnymi, wypukłymi liniami podziału, o wiele lepszy od starszego Airfixa, to po 40 latach wydawanie takiego modelu ze zniszczonych form powinno być prawnie zakazane. I tyle mojej dygresji na temat firmy Mister Craft i jej polityki która skutecznie odstręcza od modelarstwa młodych adeptów tego fajnego hobby. Wracając do Corsaira prezentuje się on tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 Bardzo przyjemna prezentacja. Pamiętam ten model z lat 80 czasu szkoły podstawowej i edycji Smera. Nigdy nie zapomnę tej ślicznej ilustracji z edycji czeskiej firmy. Miałem wydanie z lat 90 albo 2000 ale nigdy go nie sklejałem i wymieniłem go na jakiś inny model współczesnego jeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lipca 2021 Autor Share Napisano 21 Lipca 2021 Ja budowałem właśnie pierwszą edycję Smera w barwach Nowej Zelandii. Sporo ich przywiozłem z Czech w tamtym czasie, podobnie jak Me262 i Storcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Te artboxy Hellera z połowy lat siedemdziesiątych były naprawdę jarające. Ceny Hellera w SH były bardzo przystępne, przykładowo za model właśnie tej wielkości 4 dyszki, za Airfixa, Revella czy Matchboxa 7 dyszek. A jeszcze na spodzie pudełka wykaz innych modeli tego producenta, można było sobie fantazjować jak np. wygląda taki Leo 451 czy jakiś Mureaux 117 w czasach nieinternetowych i braku dostępu do zagranicznej dokumentacji. Planowało się kolejne zakupy a i tak zawsze było co innego na półkach i brało się to co było . Sam model akurat Corsaira z Hellera mnie jakoś ominął, za to że Šmeru miałem dwa w tym jeden w srebrnym malowaniu NFM z południowego Pacyfiku, rzadkość jak na ten samolot ale Czesi coś gdzieś wygrzebali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Skleiłem tego corsaira w 2018 roku. Miał trochę zapadnięty prawy bok kadłuba, ale pomimo tego jestem z niego zadowolony. Skleiłem go z edycji Smera high tec, ale nie użyłem w końcu elementów fototrawionych z zestawu. Mam w planach jeszcze raz go skleić, ale ze złożonymi skrzydłami i w jakimś nietypowym malowaniu np Salwadoru. Edytowane 24 Lipca 2021 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 1 godzinę temu, jmx62 napisał: jeden w srebrnym malowaniu NFM z południowego Pacyfiku Czy NFM to to samo co NMF? Czy to była może SS 11 'Sally'? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Palcówka-literówka Tak, to chodziło o Sally Edytowane 24 Lipca 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Ciekawy samolot. Ale on nie był NMF, tylko malowany na srebrno. Nie, żeby to miało znaczenie w czasach Szmeru :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Łoj tam, łoj tam. Srebrny to srebrny. Kto 20-30 lat temu rozróżniał takie rzeczy. Ale ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 Miałem go ze Smera. Od kolegi z jeszcze Czechosłowacji. Nawet go poskładałem i dostał kalkomanie z początków Techmodu. Projekt miał jeden duży błąd, o którym pisała L+K. Za wąską osłonę silnika. Przeciąłem i wstawiłem cztery wstawki, które poprawiły proporcje. Stoi do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi