Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 251/1 ausf.d Stuka zu fuss Tamiya 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nadzieję że mi powiecie jakie rzeczy można w nim poprawić by lepiej odwzorowywał oryginał. Bo ja na pewno przeoczę pewne rzeczy.

IMG_20210730_221031.jpg

IMG_20210730_221003.jpg

IMG_20210730_220948.jpg

IMG_20210730_220912.jpg

IMG_20210730_220847.jpg

Napisano

59 minut temu, bulik58 napisał:

Ten model ma tak dobre spasowanie czesci czy jest juz sklejona gora z dolem?

obawiam się że już sklejona.....    więc sensowne pomalowanie to będzie cyrkowa akrobatyka

Napisano
12 godzin temu, bulik58 napisał:

Sadzac po sladach kleju wewnatrz obawiam sie ze raczej napewno , czyli krotko mowiac 

images.png.48929980b82d1953dc335097b80ba049.png

Czyli jednym słowem:

• Haha 2
Napisano
W dniu 31.07.2021 o 10:46, bulik58 napisał:

Sadzac po sladach kleju wewnatrz obawiam sie ze raczej napewno , czyli krotko mowiac 

images.png.48929980b82d1953dc335097b80ba049.png

Już nie jeden raz robiłem coś w inny sposób niż reszta, ale dawałem radę więc tym razem też.

Napisano

Taa, ja bym nie powiedział, że tego wnętrza nie da się pomalować (dobrze) w tym stanie modelu - ale nie wiem czy chciałbym próbować czegoś takiego, pewnie wolałbym przynajmniej część roboty zrobić przed zamknięciem wnętrza. Może jeszcze gąsienice przyklej na stałe (zupełnie bez ironii to mówię - sam tak robię jak mają być malowane "na brudno"), tylko uważaj, żeby we właściwą stronę je założyć. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie!

Paweł

• Like 1
Napisano

Dasz radę! A poza tym przećwiczysz i następnym razem będziesz wiedział, który wariant montażu i malowania wybrać. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Może nie na temat budowy modelu, ale nie wiedziałem gdzie indziej mogę się spytać. Jak myślicie kiedy będą znowu produkowane zestawy w tematyce 1 wojny światowej? Z firm takich jak Takom, czy Meng. Np. Mark V.

Edytowane przez Jacorro
Napisano
1 godzinę temu, Jacorro napisał:

Może nie na temat budowy modelu, ale nie wiedziałem gdzie indziej mogę się spytać. Jak myślicie kiedy będą znowu produkowane zestawy w tematyce 1 wojny światowej? Z firm takich jak Takom, czy Meng. Np. Mark V.

Przyjacielu wystarczy dobrze popatrzeć w internetach a można je znaleźć o tutaj masz takiego Mark V (face t:mrgreen:) z Menga  

https://www.mojehobby.pl/products/British-Heavy-Tank-Mk.V-Male.html

Jest jeszcze jego mniejszy brat też z Menga o taki :

https://www.mojehobby.pl/products/British-medium-tank-Mk.A-Whipet.html

A jak masz ochotę to jest jeszcze taki Mark IV z motorkiem i ludkami :mrgreen: :

https://www.mojehobby.pl/products/WWI-British-Tank-Mk.IV-Male-w-Single-Motor-British-Figures.html

To tak na szybko  i tylko  z jednego sklepu , a są jeszcze np. różne samochody pancerne, musisz się określić czego potrzebujesz wtedy się poszuka. Pozdr. A.

• Thanks 1
Napisano

Zapraszam do komentowania:

PS: na razie mam przerwę w robieniu, ale już niedługo zabieram się znowu do roboty

• 4 weeks later...
Napisano

Wiem że trochę późno, ale chce kupić blaszki fototrawione do wnętrza. Co polecacie?

Napisano
26 minut temu, bulik58 napisał:

Wejdz na strone sklepu modelarskiego Mojehobby >> Dodatki >> Elementy fototrawione , poszukaj lub wrzuc w wyszukiwarke :

Part  PRT-P35-040 Sd.Kfz .251/1 Ausf. D Stuka zu Fuss , i pokaze ci sie .... to co zawiera zestaw oraz intrukcja

2004731146_(((((((((((((((((((((((((((..(11).jpg.255036ecfb344e8bd68472d417ea8040.jpg

1546141554_((((((((((((((((((((((((((..(11).thumb.jpg.73641aa8edd1c41bd235cde1d98a6bbb.jpg

teraz rostrzygnij co dasz rade upchac w model z zewnatrz. Co do reszyty pojazdu (wewnatrz)  przejrzyj  co ma ten lub inne sklepy na stanie , i zdecyduj  co bys chcial uzyskac z tych zestawow

Są blaszki do AFV i do Dragon. Które wybrać? Które lepiej będą pasować do Tamiyi?

• Haha 1
  • 3 months later...
Napisano

Długa przerwa, ale jestem.  Elementy fototrawione nie wyszy idealnie, ale to przez zły klej cyjanoakrylowy (AmazingArt średni).  Ławki jak mam pomalować? Rozumiem, że siedzenie jest drewniane, a oparcie skórzane? Jakie macie sposoby na malowanie lusterek?

IMG_20211226_121538.jpg

IMG_20211226_121637.jpg

IMG_20211226_121703.jpg

IMG_20211226_121738.jpg

IMG_20211226_121808.jpg

IMG_20211226_121835.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Model ogólnie fajnie wyszedł. Moja uwaga jest jedna: kolory stanowczo zbyt ciemne. Jeżeli model potraktujesz  washem, to ściemnieje jeszcze bardziej. Rozjaśnij środki plam bazową farbą z dodatkiem białej. To samo zrób z wnętrzem pojazdu.  Przykładowa Pantera:

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1
Napisano
2 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Model ogólnie fajnie wyszedł. Moja uwaga jest jedna: kolory stanowczo zbyt ciemne. Jeżeli model potraktujesz  washem, to ściemnieje jeszcze bardziej. Rozjaśnij środki plam bazową farbą z dodatkiem białej. To samo zrób z wnętrzem pojazdu.  Przykładowa Pantera:

IMG-20211224-WA0015.jpg

Na zdjęciu ciemne wyszło na żywo to lepiej wygląda, jutro spróbuję ze światem słoneczny trochę jaśniejsze zdjęcia zrobić.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Jak bys przejrzal zdjecia z 1 strony to bys wiedzial jak pomalowac, po to poslalem ci zdjecia.

No tak. Pospieszyłem się z pytaniem. Nie raz już na te zdjęcia patrzyłem, a zapomniałem.

Edytowane przez Jacorro
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Jaśniejsze zdjęcie. Czy malować kłódki?

IMG_20211227_135208.jpg

Edytowane przez Jacorro
Napisano

Postawiłbym 50 groszy, że chodzi o kłódki na bocznych skrzynkach nad błotnikami... W sumie i tak trzeba napisać jak powyżej - chcesz, to maluj! Jeśli potrafisz to zrobić to chyba warto, zawsze to urozmaica model, prawda? Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

• Like 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, pmroczko napisał:

Postawiłbym 50 groszy, że chodzi o kłódki na bocznych skrzynkach nad błotnikami... W sumie i tak trzeba napisać jak powyżej - chcesz, to maluj! Jeśli potrafisz to zrobić to chyba warto, zawsze to urozmaica model, prawda? Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

Tak chodziło mi o kłódki w skrzynkach nad błotnikami. W jakim one mają być kolorze?

Edytowane przez Jacorro
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Jacorro napisał:

Tak chodziło mi o kłódki w skrzynkach nad błotnikami. W jakim one mają być kolorze?

Kłódka jest w kolorze "kłódki"😀

https://www.scalenews.de/sd-kfz-251-7-ausf-d-walkaround-256/

0025-sd-kfz-251-7-ausf-d.JPG

0109-sd-kfz-251-7-ausf-d.JPG

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1