Skocz do zawartości

T-72 M1 Wojsko Polskie Trumpeter 09546 1/35

TAW

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Michal87 napisał:

Czy bazowaliśmy tylko na tym co wyprodukowały Polskie zakłady?? Czy sciągaliśmy coś od sąsiadów? 

W czasach Układu Warszawskiego nasz kraj na licencji ZSSR samodzielnie produkował pojazdy pancerne i je eksportował. Oczywiście pierwsze sztuki pochodziły z obcej produkcji. Nie produkowano u nas BWP-1 i 2. BRDM-1 i 2, BM-21 Grad, Wyrzutni SCUD, ASU-85 i jeszcze wielu innych typów sprzętu wojskowego.

6 minut temu, robertmodelarz napisał:

W czasach Układu Warszawskiego nasz kraj na licencji ZSSR samodzielnie produkował pojazdy pancerne i je eksportował. Oczywiście pierwsze sztuki pochodziły z obcej produkcji. Nie produkowano u nas BWP-1 i 2. BRDM-1 i 2, BM-21 Grad, Wyrzutni SCUD, ASU-85 i jeszcze wielu innych typów sprzętu wojskowego.

ok, Czy wieże takie jak na zdjęciu wyżej były produkowane w Polsce do naszych M1? 

Ciekawi mnie to bo mam T 72 B MBT trumpeter i chciałbym przerobić na M1. 

11 godzin temu, Michal87 napisał:

Nie przerobisz. Chociażby z tego względu, że T-72B  ma wieżę obłożoną oklładziną antyradiacyjną, którą w modelu Trumpek odlał razem z wieżą, a T-72M1 tej okładziny nie ma. 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

Napisano (edytowane)

Tak jak napisał Grzesiek okładzina do zeszlifowania, to samo może okazać się przy pokrywach włazów, choć nie znam podziału technologicznego modelu i może być to tylko jako dodatkowa opcja. Do zaszpachlowania będą też wycięcia na stropie wieży. Trzeba będzie też zmienić kształt samej wieży - w M1 jest bardziej pękata i zaoblona. I chyba jeszcze jak dla mnie najgorsza sprawa to wyprowadzić dół wieży na równo bo ten dół w modelu T-72B MBT jest mocno "wyfrezowany" do góry a powinien być w miarę jednostajny do samego dołu z leciutkim wcięciem i ze ścięciem pod kątem prostym. Trochę to skomplikowane i trzeba by posiedzieć nad zdjęciami. Zadanie nie jest niemożliwe ale bardzo czasochłonne i nie ma co ukrywać, że trudne. Potem jeszcze zrobić na nowo fakturę odlewu, odtworzyć instalację elektryczną, trzeba też dokupić dodatkowe Tucze, zmienić układ rozmieszczenia zasobników i rury do przeprawy wodnej - ale to już bułka z masłem jeśli uda Ci się skorygować prawidłowy kształt wieży.

Edytowane przez TAW

13 godzin temu, Michal87 napisał:

ok, Czy wieże takie jak na zdjęciu wyżej były produkowane w Polsce do naszych M1? 

Popatrz na to:

9 godzin temu, Michal87 napisał:

No właśnie, dzięki że linkujesz film.,

Moje pytanie było czy wieżę MBT były stosowne w Polskich M1.? 

Wieże tego typu nie były stosowane w naszych T-72

13822-tr00924vld1.thumb.jpg.f42b2be6aa0e34d88498d05bd78bd854.jpg

zwane tez Super Dolly Parton

http://www.ciar.org/~ttk/mbt/armor/armor.t72.t72b.turret.warford_2002/warford.html

Ok,dzięki. czy wieża w T 72 na samej górze  7 str. Z reco monkey to jest wierza która  występuję w polskich wozach? Wg. Mnie  rozmieszczenie na wieży urz. Działonowego jest jak M1 produkcji rosyjskiej.

Wstawiam zdjęcie z mojej dotychczasowej pracy.  

Teraz zauważyłem że jest wieksza odległość dalmierz TPN a TPD. Chyba że tak.powinno być..? 

Czy ktoś ma dobre zdjęcia T 72 M1 polska, wieża od góry z uwzględnieniem dalmierzy.? 

20240823_205249.jpg

Edytowane przez Michal87

Tutaj widać że odstępu między optyką nie ma. Oprocz tego odleglosc od rantu wieży do TPD jest mniejsza niż na zdjeciu reco monkey i mojej MBT.

Z tego co widziałem na zdjęciach z 34 bkpanc to wieża M1 jest jak na tym zdjęciu..

Czy były jeszcze inne wieże w polskich M1.? 

20240824_010531.jpg

Michal87 - oszlifowana przez Ciebie wieża nadal nie ma poprawnego kształtu . Poza tym powinieneś założyć własny wątek .

Skrót MBT oznacz Main Battle Tank  i określa on wszystkie czołgi , nie tylko t-72 .

9 godzin temu, jo napisał:

Michal87 - oszlifowana przez Ciebie wieża nadal nie ma poprawnego kształtu . Poza tym powinieneś założyć własny wątek .

Skrót MBT oznacz Main Battle Tank  i określa on wszystkie czołgi , nie tylko t-72 .

To jest wstępna praca jak pisałem wcześniej. Ale dzięki za uwagę.,  po za tym zaciekawił mnie temat i chcialem zapytać w tym wątku żeby ktoś coś podpowiedział jaki kierunek obrać.

Jest 189 stron wątków z czego 1/3 to T 72.