awiatik Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Po dość nierównej walce z X-2 od Azeta, czas na normalny wtryskowy model. Padło na mniejszego Shindena z Hasegawy. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Japsów nigdy dość. Do boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 Skleilem takiego za młodych lat z małego modelarza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 Najpierw , przed laty,MM a kilka late temu wlasnie ten Model powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Zacny model. Całkiem przyjemny w budowie. Mój wyszedł tak: Za Cesarza nalatał chyba jakieś 15minut (nawet jet w necie kronika z tego wydarzenia) natomiast za Armii Amerykańskiej na fotkach już wygląda na rozszabrowany przez miłośników pamiątek. Zgodnie z założeniami 18 SHI miał latać z silnikiem odrzutowym. Jest chyba nawet model hasy w 48. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 ciekawy dziwoląg a w dodatku z odwrotnym skosem - powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 41 minut temu, M.A.V. napisał: z odwrotnym skosem Skos jest prawidłowy tylko śmigło pchające 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Ten odrzutowiec jest tez w 72 wlasnie go szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Jeszcze dobrze nie ogarnąłem części, a tutaj taka dyskusja!!! Aż miło Do: abtb - mam nadzieję że chociaż trochę zbliżę się do twojego Shindena. Ładny jest. Powoli coś tam dzióbię przy tym modelu: wycinanie , szlifowanie i malowanie. Kokpit się robi: dojdzie imitacja pasów, oraz trochę kolorków w kabinie. Jak dotąd bez niespodzianek, i nadlewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 72183 - Blachy od Edka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) 6 godzin temu, BRAVO112 napisał: 72183 - Blachy od Edka Dzięki za podpowiedź, ale już za późno na kupno. Całość zamknięta i już powoli przypomina samolot. Nosek doważony odpowiednią ilością żelastwa- wystarczyła jedna kulka. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez awiatik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 To bardzo fajny model, mój ulubiony japoniec (no może jeszcze Kikka) , robiłem też konwersje do wersji W2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Shinden się buduje. Ostatnio bardzo nudne prace: szpachlowanie, szlifowanie, normalnie nic ciekawego. Podkład nałożony, dojdzie oszklenie i można malować. Śmigło tylko do zdjęcia założone....... jak by co. Jak dotąd bezproblemowo. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez awiatik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 miejsce na dzialka z przodu rozwiercone na poprzednim zdjeciu. Wstawiles jakies igly? Bo na tym ostatnim zdjeciu jakos na to nie wyglada a w tym modelu bardzo wazne. Jak swojego odkurze to wstawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 A ja mam takiego samego dziwaka tylko 1/48 też z Hasy. Mój ma niestety wypukłe linie i będę musiał je ryć od nowa. A Twojej siedemdwójce jak jest z liniami wklęsłe czy wypukłe. Pytam na zapas bo nie wykluczone że jeszcze na mniejszego Shindena się zasadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2021 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: miejsce na dzialka z przodu rozwiercone na poprzednim zdjeciu. Wstawiles jakies igly? Bo na tym ostatnim zdjeciu jakos na to nie wyglada a w tym modelu bardzo wazne. Jak swojego odkurze to wstawie... W tym temacie jeszcze nic nie robiłem, tam jest tak jak w zestawie, dopiero teraz rozkmilę co i jak z uzbrojeniem i podwoziem. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A ja mam takiego samego dziwaka tylko 1/48 też z Hasy. Mój ma niestety wypukłe linie i będę musiał je ryć od nowa. A Twojej siedemdwójce jak jest z liniami wklęsłe czy wypukłe. Pytam na zapas bo nie wykluczone że jeszcze na mniejszego Shindena się zasadzę. W tym "małym" są wklęsłe. A sie zastanawiałem czy też do kompletu tego większego nie kupić. Chwilowo dam sobie z nim spokój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 5 godzin temu, BRAVO112 napisał: miejsce na dzialka z przodu rozwiercone na poprzednim zdjeciu. Wstawiles jakies igly? Bo na tym ostatnim zdjeciu jakos na to nie wyglada a w tym modelu bardzo wazne. Jak swojego odkurze to wstawie... Obydwa prototypy były nieuzbrojone, zamiast działek miały tylko zamontowane rury, otwory były zaślepione. A tak przy okazji, ma może ktoś wiarygodne plany nitowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Ja tam swojego uzbroilem ( tak na wszelki wypadek ) w MM tez byl uzbrojony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 BTW to podziwiam do tej pory Pana Wasiaka, autora tego opracowania modelu w MM. Skąd w polowie lat siedemdziesiątych miał dostęp do jako takiej dokumentacji Shindena żeby opracować tą wycinankę. Poza tym ogólny szacun dla tego Pana za to że w czasach ręcznego kreślenia siatki elementów wszystko pasowało niemal idealnie, można powiedzieć że MM-y w Jego opracowaniu były samosklejalne czego nie mozna powiedzieć o wszystkich dzisiejszych wycinankach. Oczywiście oprócz kartonówek Pan Wasiak tworzył modele plastykowe. Celowo piszę tworzył bo nie tylko sklejał. Nie pamietam już w jakim magazynie modelarskim(może mReplika?, Aeroplan?) był z nim wywiad i zdjęcia przy gablocie z modelami samolotów chyba 1/32. Zapewne były to głębokie przeróbki Monogramów, Lysander, Hellcat, Corsair i cos tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2021 Fakt, to były czasy. Ależ człowiek miał radochę jak zdobył coś zachodniego: model, książkę itp. A Shinden powędrował do malarni. A co do uzbrojenia, na zdjęciach oryginału nie widać uzbrojenia i chyba rozbroję mojego Shindena- przez zaszpachlowanie wnęk. Pierwszy kolor położony, dość transparentnie. Będę nakładał jeszcze jedną cienką warstwę wyrównującą kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Sierpnia 2021 Share Napisano 25 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2021 Znam te i inne zdjęcia. Tak bojowo by wyglądał, ale cóż....... będzie bez uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Sierpnia 2021 Share Napisano 25 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2021 6 godzin temu, BRAVO112 napisał: I oryginał tego Modelarza się znalazł w zbiorach. Spód podmalowany, wnęki działek zaszpachlowane, śmigło i cała drobnica ogarnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Wiem, że już na dość zaawansowanym etapie jest budowa modelu ale przy okazji tematu może komuś się przyda: -czterostronicowy artykuł w LW 04/99, wrzucam przykładową jedną stronę; -japońska monografia "KYUSHU J7W-1 SHIDEN,BUNRINDO,FAOW No.102", przykładowa fotka okładki; -pięciostronicowy artykuł w KokuFan "KYUSHU J7W-1 SHIDEN.KOKO-FAN MODELLINH MANUAL" wrzucam przykładową jedną stronę; Dodatkowo kilka kliknięć myszką w internecie: Zwłaszcza na tych ostatnich fotkach widać trochę szczegółów nitowania i podziału blach. Może komuś się przyda Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi