Skocz do zawartości

Kyushu J7W1 Shinden, Hasegawa 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po dość nierównej walce z X-2 od Azeta, czas na normalny wtryskowy model.

Padło na  mniejszego Shindena z Hasegawy.

DSCN4857.JPG

DSCN4858.JPG

DSCN4860.JPG

DSCN4863.JPG

DSCN4865.JPG

DSCN4868.JPG

DSCN4872.JPG

• Like 7
Napisano (edytowane)

Zacny model. Całkiem przyjemny w budowie. Mój wyszedł tak:

qE8JyBG.thumb.jpg.fbff687400a203205de6648dd14417f4.jpg

pqwVFgE.thumb.jpg.60d0d50c857b2e8c0daf2be85ac03c66.jpg

Za Cesarza nalatał chyba jakieś 15minut (nawet jet w necie kronika z tego wydarzenia) natomiast za Armii Amerykańskiej na fotkach już wygląda na rozszabrowany przez miłośników pamiątek. Zgodnie z założeniami 18 SHI miał latać z silnikiem odrzutowym. Jest chyba nawet model hasy w 48.

Edytowane przez abtb
  • Like 1
Napisano
41 minut temu, M.A.V. napisał:

z odwrotnym skosem

Skos jest prawidłowy tylko śmigło pchające :mrgreen:

• Haha 1
Napisano

Jeszcze dobrze nie ogarnąłem części, a tutaj taka dyskusja!!! Aż miło

Do: abtb - mam nadzieję że chociaż trochę zbliżę się do twojego  Shindena. Ładny jest.

Powoli coś tam  dzióbię przy tym modelu: wycinanie , szlifowanie i malowanie. Kokpit się robi: dojdzie imitacja pasów, oraz trochę kolorków w kabinie.

Jak dotąd bez niespodzianek, i nadlewek.

DSCN4876.JPG

DSCN4877.JPG

DSCN4878.JPG

DSCN4881.JPG

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, BRAVO112 napisał:

72183 - Blachy od Edka

Dzięki za podpowiedź, ale już za późno na kupno.

Całość zamknięta i już powoli przypomina samolot.

Nosek doważony  odpowiednią ilością  żelastwa- wystarczyła jedna kulka.  

DSCN4883.JPG

DSCN4885.JPG

DSCN4886.JPG

DSCN4887.JPG

DSCN4888.JPG

Edytowane przez awiatik
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Shinden się buduje. Ostatnio bardzo nudne prace: szpachlowanie, szlifowanie, normalnie nic ciekawego.

Podkład nałożony, dojdzie oszklenie i można malować.

Śmigło tylko do zdjęcia założone....... jak by co.

Jak dotąd bezproblemowo.

DSCN4910.JPG

Edytowane przez awiatik
Napisano

miejsce na dzialka z przodu rozwiercone na poprzednim zdjeciu. Wstawiles jakies igly? Bo na tym ostatnim zdjeciu jakos na to nie wyglada

a w tym modelu bardzo wazne. Jak swojego odkurze to wstawie...

Napisano

A ja mam takiego samego dziwaka tylko 1/48 też z Hasy. Mój ma niestety wypukłe linie i będę musiał je ryć od nowa. A Twojej siedemdwójce jak jest z liniami wklęsłe czy wypukłe. Pytam na zapas bo nie wykluczone że jeszcze na mniejszego Shindena się zasadzę.

Napisano
2 godziny temu, BRAVO112 napisał:

miejsce na dzialka z przodu rozwiercone na poprzednim zdjeciu. Wstawiles jakies igly? Bo na tym ostatnim zdjeciu jakos na to nie wyglada

W tym temacie jeszcze nic nie robiłem, tam jest tak jak w zestawie, dopiero teraz rozkmilę co i jak z uzbrojeniem i podwoziem.

1 godzinę temu, jmx62 napisał:

A ja mam takiego samego dziwaka tylko 1/48 też z Hasy. Mój ma niestety wypukłe linie i będę musiał je ryć od nowa. A Twojej siedemdwójce jak jest z liniami wklęsłe czy wypukłe. Pytam na zapas bo nie wykluczone że jeszcze na mniejszego Shindena się zasadzę.

W tym "małym" są wklęsłe. A sie zastanawiałem czy też do kompletu  tego większego nie kupić. Chwilowo dam sobie  z nim spokój.

• Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, BRAVO112 napisał:

Obydwa prototypy były nieuzbrojone, zamiast działek miały tylko zamontowane rury, otwory były zaślepione.

A tak przy okazji, ma może ktoś wiarygodne plany nitowania

Napisano

BTW to podziwiam do tej pory Pana Wasiaka, autora tego opracowania modelu w MM. Skąd w polowie lat siedemdziesiątych miał dostęp do jako takiej dokumentacji Shindena żeby opracować tą wycinankę. Poza tym ogólny szacun dla tego Pana za to że w czasach ręcznego kreślenia siatki elementów wszystko pasowało niemal idealnie, można powiedzieć że MM-y w Jego opracowaniu były samosklejalne czego nie mozna powiedzieć o wszystkich dzisiejszych wycinankach. Oczywiście oprócz kartonówek Pan Wasiak tworzył modele plastykowe. Celowo piszę tworzył bo nie tylko sklejał. Nie pamietam już w jakim magazynie modelarskim(może mReplika?, Aeroplan?) był z nim wywiad i zdjęcia przy gablocie z modelami samolotów chyba 1/32. Zapewne były to głębokie przeróbki Monogramów, Lysander, Hellcat, Corsair i cos tam jeszcze.

Napisano

Fakt, to były czasy. Ależ człowiek miał radochę jak zdobył coś zachodniego: model, książkę itp.

A  Shinden powędrował do malarni.

A co do uzbrojenia, na zdjęciach oryginału nie widać uzbrojenia i chyba rozbroję mojego Shindena- przez zaszpachlowanie wnęk.

Pierwszy kolor położony, dość transparentnie. Będę nakładał jeszcze jedną cienką warstwę wyrównującą kolor.

DSCN4952.JPG

DSCN4953.JPG

DSCN4954.JPG

DSCN4958.JPG

Napisano

Znam te  i inne zdjęcia.  Tak bojowo by wyglądał, ale cóż....... będzie bez uzbrojenia.

Napisano
6 godzin temu, BRAVO112 napisał:

Shinden_Scan.jpg

I oryginał tego Modelarza  się znalazł w zbiorach.

Spód podmalowany, wnęki działek zaszpachlowane, śmigło i cała drobnica ogarnięta.

DSCN4959.JPG

DSCN4962.JPG

DSCN4964.JPG

Napisano (edytowane)

Wiem, że już na dość zaawansowanym etapie jest budowa modelu ale przy okazji tematu może komuś się przyda:

-czterostronicowy artykuł w LW 04/99, wrzucam przykładową jedną stronę;

-japońska monografia "KYUSHU J7W-1 SHIDEN,BUNRINDO,FAOW No.102", przykładowa fotka okładki;

-pięciostronicowy artykuł w KokuFan "KYUSHU J7W-1 SHIDEN.KOKO-FAN MODELLINH MANUAL" wrzucam przykładową jedną stronę;

01.jpg

01x.jpg

02dtfx.jpg

Dodatkowo kilka kliknięć myszką w internecie:

01dtfgdfhfpx.jpg

01dtfgdfhfx.jpg

01dtfgdfx.jpg

01dx.jpg

01dtfgdxx.jpg

01dtfgx.jpg

01dtfx.jpg

01dtx.jpg

Zwłaszcza na tych ostatnich fotkach widać trochę szczegółów nitowania i podziału blach.

Może komuś się przyda😄

Edytowane przez jmx62