Campana Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 Startujemy z moim pierwszym samolotowym warsztatem i jednocześnie pierwszy powietrzny ulepek od około 15 lat. Wybór padł na "nowy" zestaw od AZ model Bell X-2 "Starbuster" 6674. Malowanie które planuję wykonać oznaczone jest nr 1. Z ciekawości zaopatrzyłem się w maski do owiewek: Peewit | No. M72263 | 1:72 A tak wygląda wszystko w ramkach. Nie ma szału ilościowego ani jakościowego, widoczne delikatne nadlewki oraz brakujące linie podziału - zobaczymy jak ze spasowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 obrodziło ostatnio tymi Xami - powodzenia w budowie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted August 30, 2021 Author Share Posted August 30, 2021 I jeszcze kiedyś obrodzi, mam jeszcze zapas kilku modeli X-1 , X-15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 Powodzenia w budowie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted September 5, 2021 Author Share Posted September 5, 2021 (edited) Jak już ktoś wspomniał w wątku z tym samym modelem , okazuje się że to stary kopia zestawu żywicznego Alliance Models z 1999 roku. źródło Oto przykłady jakości wykonania omawianego modelu. Edited September 5, 2021 by Campana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted September 29, 2021 Author Share Posted September 29, 2021 (edited) Tempo ślimacze. Dorobiłem kołki ustalające dla ułatwienia i wzmocnienia montażu skrzydeł. Powoli biorę się za szpachlowanie łączenia kadłuba ze skrzydłami za pomocą Mr White Putty R. Szpachlówka jest trochę ciągnąca z to bardzo dobrze miesza się za leaveling thinnerem Edited September 29, 2021 by Campana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jawor84 Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 To nie wyścigi Przycupnę i będę obserwował bo sam wróciłem do klejenia po wielu latach 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted October 8, 2021 Author Share Posted October 8, 2021 Jeszcze trochę poprawek i poleci surfacer dla weryfikacji. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted October 8, 2021 Share Posted October 8, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted October 9, 2021 Author Share Posted October 9, 2021 Podwozie i wnęki w tym modelu są wyjątkowo paskudne. Postaram się wykombinować sensowną podstawkę do prezentacji w locie. Tak więc, zamykamy wnęki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted October 20, 2021 Author Share Posted October 20, 2021 (edited) Powolutku i chaotycznie do przodu. Poprawiam dysze wylotowe Wnęki podwozia zalane CA. Zwykła szpachlą zajęłoby mi to z tydzień. I te nieszczęsne oszklenie, już planowałem zwinąć bałagan, wrzucić do kosza i zapomnieć. Owiewka jest też za szeroka na ok. Poszpachlowane z dodatkiem farby i wstępnie przeszlifowane. Edited October 20, 2021 by Campana dodanie zdjęć. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted November 11, 2021 Author Share Posted November 11, 2021 Trochę poszlifowane, wypolerowane, więc sprawdzam jak poszło. Pierwsze testowanie surfacerem 1200 Wyszły strasznie irytujące mnie babole. Coś popsułem w tym modelu, co chwilę walczę z tymi dziurkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roland_Sebastian Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Spróbuj zaszpachlować to klejem cyjanoakrylowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted November 12, 2021 Author Share Posted November 12, 2021 29 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Spróbuj zaszpachlować to klejem cyjanoakrylowym Szpachlowałem CA ze dwa razy, do tego surfacery 500 do 1500 i ciągle to samo. Jak nic nie pomoże to chyba będę musiał powiększyć te otwory i wtedy pozalewać CA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted November 18, 2021 Share Posted November 18, 2021 Co to zapatent z tą kolorowaną szpachlą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted November 18, 2021 Author Share Posted November 18, 2021 Godzinę temu, Moses napisał: Co to zapatent z tą kolorowaną szpachlą? Po prostu dodałem farby w kolorze wnętrza to szpachlówki Mr.Hobby , dokładnie nie pamiętam czy do Dissolved Putty czy Mr. White Putty R. Jak widać zadziałało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted November 18, 2021 Share Posted November 18, 2021 Ale jakiej farby? kruca bomba trza popróbowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted November 20, 2021 Author Share Posted November 20, 2021 Farba to MR. Hobby C, jak dobrze pamiętam z dodatkiem leveling thinner - oczywiście wg. potrzeb. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bercik Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 Możesz rozbrzechtać szpachlę Tamiya z ich cienkim klejem i tak zalać te dziurki Ambitny projekt, szkoda, że te AZ-ty wyglądają właśnie w taki sposób... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted November 27, 2021 Author Share Posted November 27, 2021 W dniu 24.11.2021 o 21:39, Bercik napisał: Możesz rozbrzechtać szpachlę Tamiya z ich cienkim klejem i tak zalać te dziurki Ambitny projekt, szkoda, że te AZ-ty wyglądają właśnie w taki sposób... Tej metody nie znałem, jak ostatnie szpachlowanie nie pomogło to przetestuję . Dzięki. Ten projekt X-2 miał być tylko "weekendowy" dla relaksu, a idzie jak widać, dość ospale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts