Campana Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Startujemy z moim pierwszym samolotowym warsztatem i jednocześnie pierwszy powietrzny ulepek od około 15 lat. Wybór padł na "nowy" zestaw od AZ model Bell X-2 "Starbuster" 6674. Malowanie które planuję wykonać oznaczone jest nr 1. Z ciekawości zaopatrzyłem się w maski do owiewek: Peewit | No. M72263 | 1:72 A tak wygląda wszystko w ramkach. Nie ma szału ilościowego ani jakościowego, widoczne delikatne nadlewki oraz brakujące linie podziału - zobaczymy jak ze spasowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 obrodziło ostatnio tymi Xami - powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 I jeszcze kiedyś obrodzi, mam jeszcze zapas kilku modeli X-1 , X-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Powodzenia w budowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Jak już ktoś wspomniał w wątku z tym samym modelem , okazuje się że to stary kopia zestawu żywicznego Alliance Models z 1999 roku. źródło Oto przykłady jakości wykonania omawianego modelu. Edytowane 5 Września 2021 przez Campana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 (edytowane) Tempo ślimacze. Dorobiłem kołki ustalające dla ułatwienia i wzmocnienia montażu skrzydeł. Powoli biorę się za szpachlowanie łączenia kadłuba ze skrzydłami za pomocą Mr White Putty R. Szpachlówka jest trochę ciągnąca z to bardzo dobrze miesza się za leaveling thinnerem Edytowane 29 Września 2021 przez Campana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 29 Września 2021 Share Napisano 29 Września 2021 To nie wyścigi Przycupnę i będę obserwował bo sam wróciłem do klejenia po wielu latach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 8 Października 2021 Autor Share Napisano 8 Października 2021 Jeszcze trochę poprawek i poleci surfacer dla weryfikacji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 9 Października 2021 Autor Share Napisano 9 Października 2021 Podwozie i wnęki w tym modelu są wyjątkowo paskudne. Postaram się wykombinować sensowną podstawkę do prezentacji w locie. Tak więc, zamykamy wnęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 (edytowane) Powolutku i chaotycznie do przodu. Poprawiam dysze wylotowe Wnęki podwozia zalane CA. Zwykła szpachlą zajęłoby mi to z tydzień. I te nieszczęsne oszklenie, już planowałem zwinąć bałagan, wrzucić do kosza i zapomnieć. Owiewka jest też za szeroka na ok. Poszpachlowane z dodatkiem farby i wstępnie przeszlifowane. Edytowane 20 Października 2021 przez Campana dodanie zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Trochę poszlifowane, wypolerowane, więc sprawdzam jak poszło. Pierwsze testowanie surfacerem 1200 Wyszły strasznie irytujące mnie babole. Coś popsułem w tym modelu, co chwilę walczę z tymi dziurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 Spróbuj zaszpachlować to klejem cyjanoakrylowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 12 Listopada 2021 Autor Share Napisano 12 Listopada 2021 29 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Spróbuj zaszpachlować to klejem cyjanoakrylowym Szpachlowałem CA ze dwa razy, do tego surfacery 500 do 1500 i ciągle to samo. Jak nic nie pomoże to chyba będę musiał powiększyć te otwory i wtedy pozalewać CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 Co to zapatent z tą kolorowaną szpachlą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 18 Listopada 2021 Autor Share Napisano 18 Listopada 2021 Godzinę temu, Moses napisał: Co to zapatent z tą kolorowaną szpachlą? Po prostu dodałem farby w kolorze wnętrza to szpachlówki Mr.Hobby , dokładnie nie pamiętam czy do Dissolved Putty czy Mr. White Putty R. Jak widać zadziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 Ale jakiej farby? kruca bomba trza popróbowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 Farba to MR. Hobby C, jak dobrze pamiętam z dodatkiem leveling thinner - oczywiście wg. potrzeb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Możesz rozbrzechtać szpachlę Tamiya z ich cienkim klejem i tak zalać te dziurki Ambitny projekt, szkoda, że te AZ-ty wyglądają właśnie w taki sposób... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 W dniu 24.11.2021 o 21:39, Bercik napisał: Możesz rozbrzechtać szpachlę Tamiya z ich cienkim klejem i tak zalać te dziurki Ambitny projekt, szkoda, że te AZ-ty wyglądają właśnie w taki sposób... Tej metody nie znałem, jak ostatnie szpachlowanie nie pomogło to przetestuję . Dzięki. Ten projekt X-2 miał być tylko "weekendowy" dla relaksu, a idzie jak widać, dość ospale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi