Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Myślę, że historia naszych modeli byłaby niepełna bez wspomnienia o serii polskich szybowców. Modele są ogólnie znane, więc wiele pisać nie trzeba. Proste ramki z kilkoma częściami "na krzyż", ale niejednokrotnie już udowadniano, że nawet z tych kilu części bazowych można zrobić przepiękne polskie "patyczaki"... Mnie osobiście fascynują kolory z jakich były robione wypraski. Gdyby dziś istniała PZW, miałbym ich niemalże po sąsiedzku - na drugiej ulicy. W swoim magazynie mam dwie pozycje: Mucha (SZD-22) Rok wydania: 1984 Wybaczcie, że całość pokazuję w woreczku, ale nie chciałem rozpruwać oryginalnie zapakowanego modelu. Jak widać mój jest w kolorze szaro-zielonym Ale spotkać można też takie piękności: Co ciekawe - białe kalkomanie dodane do czerwonego modelu umożliwiają zrobienie Muchy bez malowania 1 Cytuj
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 SZD-19-2A Zefir 2A Rok wydania: 1984 (obstawiam, że może być późniejszy) 5 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 To jest seria od której powinni swoja przygodę z modelarstwem redukcyjnym zaczynać wszyscy adepci tego hobby. Modele są efektowne, elegancko zaprojektowane i proste do sklejenia przez chyba każdego nawet najmniej doświadczonego adepta modelarstwa redukcyjnego. Nieco zapomniana ale niezwykle wartościowa seria modeli szybowców polskiej konstrukcji a używanych na całym świecie. Cytuj
barszczo Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Miałem czerwona Muchę . I Jantara z kalkami tylko na jedną stronę. Fajne były te modeliki . 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Miałem chyba wszystkie modele z tej serii a więc: Muchę, Zefira, Sępa, Gila, Bociana, Jantara Standard. Wszystkie oceniam bardzo wysoko jak a tak proste ale nie prostackie modele. Sklejały się bardzo przyjemnie a same elementy do tej pory są bardzo fajnej jakości. Byłoby fajnie jakby modele z tej serii otrzymały nowe pudełka i nowe kalkomanie użytkowników zagranicznych i cywilnych o ile takowi również występują. Cytuj
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 6 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Byłoby fajnie jakby modele z tej serii otrzymały nowe pudełka i nowe kalkomanie Otrzymały nowe pudełka i do dziś są dostępne: Tu coś dłubiemy w temacie: https://modelwork.pl/topic/35277-projekt-grupowy-szybowce/ 2 Cytuj
India Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 Tak naprawdę, to szybowców jest siedem. Kadłub od Gila i skrzydła od Muchy i mamy Lisa. 3 Cytuj
Wymysl Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 Ech, żeby jakaś współczesna firma odważyła się pociągnąć temat... Cytuj
Artek82 Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 Tak To kolekcja od której także i ja zaczynałem nie licząc potworków z Mikro 144. Pierwszym jaki miałem to był Jantar Kulfon Standard i prawie codziennie holowałem go Vebowskim L-60 w malowaniu DM-SID. Jako 6-7 latek nie przejmowałem się absolutnie że skala nie ta czy malowanie, ważne że podobny do Wilgi i Jaka-12 i robiło się loty po ogrodzie naśladując to co się działo za płotem w aeroklubie Muchę spotkałem poza tymi które pokazał @Grzesi klasyczną białą jeszcze pomarańczową, różową i niebieską. Białe kalkomanie były dla mnie zaskoczeniem bo faktycznie mega ułatwiały sprawę malowania, ale zdarzały się rzadko. Zefir mój pierwszy sklejany pod nadzorem ojca z tego samego pudełka co pokazał @Grzesbył bordowy/brązowy z żółtym stojaczkiem. Mam Jantara Kulfona z pieczątką "Wyrób eksportowy" i w środku są napisy po germańsku włącznie z wszelkimi pieczątkami. @Indiatak naprawdę to szybowców da się więcej wystrugać: Bocian wczesny i późny, Gil po modyfikacji kadłuba i zamianie skrzydeł od Muchy daje Lisa, Jantar Standard da się przerobić na Jantara1 i 2b, J std2 i J std 3. Szkoda że seria nie została powiększona o takie konstrukcje jak Pirat, Cobra, Puchacz, Czapla, Kobuz, Ogar lub Mucha 100 Cytuj
India Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 Pisałem o prostej przeróbce. Zmiany Jantarów w długale, to już przedłużanie kadłubów, zmiana położenia skrzydeł, usterzenia itp. Zawsze mnie dziwiło, że nie wypuścili Foki i Cobry, Juniora i innych masowo produkowanych szybowców.,. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi