Jump to content

Polskie szybowce - zbiorówka PZW Siedlce (1:72)

Grzes
 Share

Recommended Posts

Myślę, że historia naszych modeli byłaby niepełna bez wspomnienia o serii polskich szybowców.

Modele są ogólnie znane, więc wiele pisać nie trzeba.

Proste ramki z kilkoma częściami "na krzyż", ale niejednokrotnie już udowadniano, że nawet z tych kilu części bazowych można zrobić przepiękne polskie "patyczaki"...

Mnie osobiście fascynują kolory z jakich były robione wypraski.

Gdyby dziś istniała PZW, miałbym ich niemalże po sąsiedzku - na drugiej ulicy.

W swoim magazynie mam dwie pozycje: 

Mucha (SZD-22)

Rok wydania: 1984

DSC_0245.JPG.5172e64251c4d0cf989f4973f99ba4a2.JPG

DSC_0246.JPG.184eca640ee217ccc320264b1a783dd7.JPG

Wybaczcie, że całość pokazuję w woreczku, ale nie chciałem rozpruwać oryginalnie zapakowanego modelu.

Jak widać mój jest w kolorze szaro-zielonym

DSC_0247.JPG.0c4ec5b0825d51876b427236a7a885d0.JPG

Ale spotkać można też takie piękności:

Co ciekawe - białe kalkomanie dodane do czerwonego modelu umożliwiają zrobienie Muchy bez malowania :) 

3c0157214b1ebb5fd01fdb5aaddb.jpg.4c9ef958160c673f12d229f4e62e6747.jpg8156994d4b7f8a600fed4e530a47.jpg.0c4101b6cf0e330773680222a0539299.jpg

• Like 1

To jest seria od której powinni swoja przygodę z modelarstwem redukcyjnym zaczynać wszyscy adepci tego hobby. Modele są efektowne, elegancko zaprojektowane i proste do sklejenia przez chyba każdego nawet najmniej doświadczonego adepta modelarstwa redukcyjnego. Nieco zapomniana ale niezwykle wartościowa seria modeli szybowców polskiej konstrukcji a używanych na całym świecie. 

Miałem chyba wszystkie modele z tej serii a więc: Muchę, Zefira, Sępa, Gila, Bociana, Jantara Standard. Wszystkie oceniam bardzo wysoko jak a tak proste ale nie prostackie modele. Sklejały się bardzo przyjemnie a same elementy do tej pory są bardzo fajnej jakości. Byłoby fajnie jakby modele z tej serii otrzymały nowe pudełka i nowe kalkomanie użytkowników zagranicznych i cywilnych o ile takowi również występują.

6 minut temu, Staryfajter1954 napisał:

Byłoby fajnie jakby modele z tej serii otrzymały nowe pudełka i nowe kalkomanie

Otrzymały nowe pudełka i do dziś są dostępne:

szybowce.thumb.JPG.2aa5b8fa8590a3984aeb31e71782ee18.jpg.fe60a39e14756aef419771b3a519b5f6.jpg

Tu coś dłubiemy w temacie:

https://modelwork.pl/topic/35277-projekt-grupowy-szybowce/

• Like 2

Tak😃 To kolekcja od której także i ja zaczynałem nie licząc potworków z Mikro 144. Pierwszym jaki miałem to był Jantar Kulfon Standard i prawie codziennie holowałem go Vebowskim L-60 w malowaniu DM-SID. Jako 6-7 latek nie przejmowałem się absolutnie że skala nie ta czy malowanie, ważne że podobny do Wilgi i Jaka-12 i robiło się loty po ogrodzie naśladując to co się działo za płotem w aeroklubie :pilot:

Muchę spotkałem poza tymi które pokazał @Grzesi klasyczną białą jeszcze pomarańczową, różową i niebieską. Białe kalkomanie były dla mnie zaskoczeniem bo faktycznie mega ułatwiały sprawę malowania, ale zdarzały się rzadko. Zefir mój pierwszy sklejany pod nadzorem ojca z tego samego pudełka co pokazał @Grzesbył bordowy/brązowy z żółtym stojaczkiem. Mam Jantara Kulfona z pieczątką "Wyrób eksportowy" i w środku są napisy po germańsku włącznie z wszelkimi pieczątkami. 

@Indiatak naprawdę to szybowców da się więcej wystrugać: Bocian wczesny i późny, Gil po modyfikacji kadłuba i zamianie skrzydeł od Muchy daje Lisa, Jantar Standard da się przerobić na Jantara1 i 2b, J std2 i J std 3. Szkoda że seria nie została powiększona o takie konstrukcje jak Pirat, Cobra, Puchacz, Czapla, Kobuz, Ogar lub Mucha 100

Pisałem o prostej przeróbce. Zmiany Jantarów w długale, to już przedłużanie kadłubów, zmiana położenia skrzydeł, usterzenia itp.

Zawsze mnie dziwiło, że nie wypuścili Foki i Cobry, Juniora i innych masowo produkowanych szybowców.,.