Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Myślę, że historia naszych modeli byłaby niepełna bez wspomnienia o serii polskich szybowców. Modele są ogólnie znane, więc wiele pisać nie trzeba. Proste ramki z kilkoma częściami "na krzyż", ale niejednokrotnie już udowadniano, że nawet z tych kilu części bazowych można zrobić przepiękne polskie "patyczaki"... Mnie osobiście fascynują kolory z jakich były robione wypraski. Gdyby dziś istniała PZW, miałbym ich niemalże po sąsiedzku - na drugiej ulicy. W swoim magazynie mam dwie pozycje: Mucha (SZD-22) Rok wydania: 1984 Wybaczcie, że całość pokazuję w woreczku, ale nie chciałem rozpruwać oryginalnie zapakowanego modelu. Jak widać mój jest w kolorze szaro-zielonym Ale spotkać można też takie piękności: Co ciekawe - białe kalkomanie dodane do czerwonego modelu umożliwiają zrobienie Muchy bez malowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2021 SZD-19-2A Zefir 2A Rok wydania: 1984 (obstawiam, że może być późniejszy) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 uuuuu Panie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 To jest seria od której powinni swoja przygodę z modelarstwem redukcyjnym zaczynać wszyscy adepci tego hobby. Modele są efektowne, elegancko zaprojektowane i proste do sklejenia przez chyba każdego nawet najmniej doświadczonego adepta modelarstwa redukcyjnego. Nieco zapomniana ale niezwykle wartościowa seria modeli szybowców polskiej konstrukcji a używanych na całym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Miałem czerwona Muchę . I Jantara z kalkami tylko na jedną stronę. Fajne były te modeliki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Miałem chyba wszystkie modele z tej serii a więc: Muchę, Zefira, Sępa, Gila, Bociana, Jantara Standard. Wszystkie oceniam bardzo wysoko jak a tak proste ale nie prostackie modele. Sklejały się bardzo przyjemnie a same elementy do tej pory są bardzo fajnej jakości. Byłoby fajnie jakby modele z tej serii otrzymały nowe pudełka i nowe kalkomanie użytkowników zagranicznych i cywilnych o ile takowi również występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2021 6 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Byłoby fajnie jakby modele z tej serii otrzymały nowe pudełka i nowe kalkomanie Otrzymały nowe pudełka i do dziś są dostępne: Tu coś dłubiemy w temacie: https://modelwork.pl/topic/35277-projekt-grupowy-szybowce/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Tak naprawdę, to szybowców jest siedem. Kadłub od Gila i skrzydła od Muchy i mamy Lisa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Ech, żeby jakaś współczesna firma odważyła się pociągnąć temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Tak To kolekcja od której także i ja zaczynałem nie licząc potworków z Mikro 144. Pierwszym jaki miałem to był Jantar Kulfon Standard i prawie codziennie holowałem go Vebowskim L-60 w malowaniu DM-SID. Jako 6-7 latek nie przejmowałem się absolutnie że skala nie ta czy malowanie, ważne że podobny do Wilgi i Jaka-12 i robiło się loty po ogrodzie naśladując to co się działo za płotem w aeroklubie Muchę spotkałem poza tymi które pokazał @Grzesi klasyczną białą jeszcze pomarańczową, różową i niebieską. Białe kalkomanie były dla mnie zaskoczeniem bo faktycznie mega ułatwiały sprawę malowania, ale zdarzały się rzadko. Zefir mój pierwszy sklejany pod nadzorem ojca z tego samego pudełka co pokazał @Grzesbył bordowy/brązowy z żółtym stojaczkiem. Mam Jantara Kulfona z pieczątką "Wyrób eksportowy" i w środku są napisy po germańsku włącznie z wszelkimi pieczątkami. @Indiatak naprawdę to szybowców da się więcej wystrugać: Bocian wczesny i późny, Gil po modyfikacji kadłuba i zamianie skrzydeł od Muchy daje Lisa, Jantar Standard da się przerobić na Jantara1 i 2b, J std2 i J std 3. Szkoda że seria nie została powiększona o takie konstrukcje jak Pirat, Cobra, Puchacz, Czapla, Kobuz, Ogar lub Mucha 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Pisałem o prostej przeróbce. Zmiany Jantarów w długale, to już przedłużanie kadłubów, zmiana położenia skrzydeł, usterzenia itp. Zawsze mnie dziwiło, że nie wypuścili Foki i Cobry, Juniora i innych masowo produkowanych szybowców.,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi