Jump to content

Fregata klasy enterprize 1/48

unicaunica
 Share

Recommended Posts

O wypraszam sobie, ja nic nie gadam, za to ca艂y czas robi臋 :haha:

16 godzin temu, unicaunica napisa艂:

pierwotna wersja (bia艂e dno) czy po fejsliftingu (miedziane dno)?

Ja bym robi艂 z聽bia艂ym, ale ppd warunkiem, ze chcia艂by艣 je usyfic. Na bia艂ym dnie znakomicie by wygl膮da艂y zielone glony, ale je艣li nie zak艂adasz czego艣 takiego, to lepiej pobawi膰 si臋 w miedziane聽

a ja stanowczo za bia艂ym - miedziane mi sie nie podoba - cho膰 rozumiem walory u偶ytkowe聽

bia艂e zar膮bi艣cie聽sie starzeje,聽

5 godzin temu, chudyhunter napisa艂:

znakomicie by wygl膮da艂y zielone glony

i pi臋knie dodaje kontrastu聽

ale oczywi艣cie miedziane pokazuje kunszt i finezj臋 :)))))聽

Bia艂e a miedziane to takie moje uproszczone nazewnictwo tych dw贸ch wersji. R贸偶nic w wyko艅czeniu jest sporo, ale czasu do namys艂u do tego etapu te偶 du偶o馃槈. Zasadniczo wersja bia艂a to wi臋cej ornament贸w i zdobie艅, miedziana jest brutalniejsza馃槄. 呕eby nie by艂o 偶e to w膮tek pogadankowy to praca ruszy艂a i powsta艂a pierwsza grod藕 ( czyli 馃槑 najszersz膮. (HMS Victory 1/84 wpadnie do 艣rodka馃槀)

IMG_20210909_205030124~2.jpg

• Like 1

Ma艂e pytanko聽 - czy na planach uwzgl臋dniono grubo艣膰 poszycia?聽 W przeciwnym przypadku trzeba by chyba zmniejszy膰 wr臋gi o grubo艣膰 poszycia.

Edited by MiSza

Wr臋gi produkuj膮 si臋 powoli dalej. Co do grubo艣ci poszycia wszystko wskazuje 偶e ten rysunek przedstawia wr臋gi w najszerszym uj臋ciu. Te bli偶ej 艣rodka pozostan膮 proste, natomiast te od dziobu i rufy musz膮 by膰 zeszlifowane. W modelach kartonowych b艂臋dy szkieletu szybko wychodz膮 na wierzch. W przypadku drewnianego kad艂uba ryzyko jest znacznie mniejsze. Nie ma takiego problemu kt贸rego nie rozwi膮偶e聽 papier 艣cierny 馃槈馃槄

• 2 weeks later...

jak to ogl膮dam przypomina mi si臋 "Ma艂y Modelarz" i okr臋ty 1/200 i 1/300 wr臋gi podobne cho膰 kartonowe. A ile trzeba by艂o si臋 nabiega膰 by MM dosta膰. Stare numery mo偶na by艂o kupi膰 w sobot臋 na bazarze w Stalowej przy torach.

Kibicuj臋 i patrzam z zainteresowaniem puszczaj膮c szant臋 za szant膮.

Co wi臋cej:

Id臋 w膮cha膰 szyszk臋 偶eby lepiej poczu膰 klimat!

Edited by socjo1
  • Haha 1

• 1 month later...

Wymiary modelu to d艂ugo艣膰 ca艂kowita 132 cm, szeroko艣膰 kad艂uba 22 cm, szeroko艣膰 grotrei 48 cm, wysoko艣膰 max 98 cm. Skala 1/48 wi臋c reszt臋 sobie policzysz. Tak klejone jest vikolem potem pewnie b臋dzie jeszcze ca.

Edited by unicaunica
B艂膮d w pisowni