unicaunica Napisano 8 Września 2021 Share Napisano 8 Września 2021 Witam Dawno nic nie nabroiłem, więc czas to zmienić Jak widać wbrew modzie na mikro, za to w trendzie żaglowym. Na początek plebiscyt dla forumowiczów: pierwotna wersja (białe dno) czy po fejsliftingu (miedziane dno)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 8 Września 2021 Share Napisano 8 Września 2021 Dobrze wykonane miedziane dno, z nitami i podziałem blach, dodaje sporo. Ale roboty z tym masa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 ambitny projekt - powodzenia w budowie jak chcesz zadać szyku to musi być na bogato, czyli KGHM exclusive version Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 W tym dziale nie ma już trendów, bo nikt nic nie robi poza gadaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 O wypraszam sobie, ja nic nie gadam, za to cały czas robię 16 godzin temu, unicaunica napisał: pierwotna wersja (białe dno) czy po fejsliftingu (miedziane dno)? Ja bym robił z białym, ale ppd warunkiem, ze chciałbyś je usyfic. Na białym dnie znakomicie by wyglądały zielone glony, ale jeśli nie zakładasz czegoś takiego, to lepiej pobawić się w miedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 a ja stanowczo za białym - miedziane mi sie nie podoba - choć rozumiem walory użytkowe białe zarąbiście sie starzeje, 5 godzin temu, chudyhunter napisał: znakomicie by wyglądały zielone glony i pięknie dodaje kontrastu ale oczywiście miedziane pokazuje kunszt i finezję :))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 9 Września 2021 Autor Share Napisano 9 Września 2021 Białe a miedziane to takie moje uproszczone nazewnictwo tych dwóch wersji. Różnic w wykończeniu jest sporo, ale czasu do namysłu do tego etapu też dużo. Zasadniczo wersja biała to więcej ornamentów i zdobień, miedziana jest brutalniejsza. Żeby nie było że to wątek pogadankowy to praca ruszyła i powstała pierwsza grodź ( czyli najszerszą. (HMS Victory 1/84 wpadnie do środka) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiSza Napisano 10 Września 2021 Share Napisano 10 Września 2021 (edytowane) Małe pytanko - czy na planach uwzględniono grubość poszycia? W przeciwnym przypadku trzeba by chyba zmniejszyć wręgi o grubość poszycia. Edytowane 10 Września 2021 przez MiSza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Września 2021 Autor Share Napisano 10 Września 2021 Wręgi produkują się powoli dalej. Co do grubości poszycia wszystko wskazuje że ten rysunek przedstawia wręgi w najszerszym ujęciu. Te bliżej środka pozostaną proste, natomiast te od dziobu i rufy muszą być zeszlifowane. W modelach kartonowych błędy szkieletu szybko wychodzą na wierzch. W przypadku drewnianego kadłuba ryzyko jest znacznie mniejsze. Nie ma takiego problemu którego nie rozwiąże papier ścierny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 Żeby nie było że się nic nie robi to produkuje pomału trociny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 jak to oglądam przypomina mi się "Mały Modelarz" i okręty 1/200 i 1/300 wręgi podobne choć kartonowe. A ile trzeba było się nabiegać by MM dostać. Stare numery można było kupić w sobotę na bazarze w Stalowej przy torach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Kibicuję i patrzam z zainteresowaniem puszczając szantę za szantą. Co więcej: Idę wąchać szyszkę żeby lepiej poczuć klimat! Edytowane 22 Września 2021 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 Podobieństwo konstrukcyjne do kartonowek napewno jest spore. Od wąchania szyszek się odcinam na razie samo liściaste idzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Co to za materiał, bo wygląda trochę jak sklejka. Poszycie będziesz robił z balsy, czy będziesz kombinował z prawdziwego drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 To bardziej niż trochę sklejka brzozowa. Balsa na nic się tu nie przyda (mogła by na wypełnienie między grodziami ale to raczej zbyteczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Chodziło mi o planki 6 godzin temu, unicaunica napisał: wypełnienie między grodziami ale to raczej zbyteczne Jeśli miałbym stocznię modelarską to w zupełności nie potrzebuję używać tej metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 6 Listopada 2021 Autor Share Napisano 6 Listopada 2021 Grubsze kawałki skończone teraz będzie się to pomału składać. Pokładniki pokładu dolnego (ten pod bateriami) zaczynają trafiać na miejsca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Jakie to wymiary tego modelu, bo wyglada na naprawdę duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Na ten moment 77 cm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 Nie...chodzi mi o jinalne rozmiary dł, szer, wys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 8 Listopada 2021 Autor Share Napisano 8 Listopada 2021 Pierwszy kawałek pokładu, do tego wewnętrzne poszycie i konstrukcja zacznie się usztywniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 Zdradzisz te wymiary? No chyba, że to tajno-wojenne... P.S. I czym to się klei. wikolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Wymiary modelu to długość całkowita 132 cm, szerokość kadłuba 22 cm, szerokość grotrei 48 cm, wysokość max 98 cm. Skala 1/48 więc resztę sobie policzysz. Tak klejone jest vikolem potem pewnie będzie jeszcze ca. Edytowane 10 Listopada 2021 przez unicaunica Błąd w pisowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Dzięki! Tak jak myślałem - olbrzym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi