abtb Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 Dwa pytania: - dla czego wygiąłeś rurkę pitota? i co cię podkusiło żeby metalic kłaść na matowy podkład? Metaliki zazwyczaj kładzie się na podkłady w połysku. Wtedy jest ładna powierzchnia. Zmatowienie możesz uzyskać poprzez pokrycie modelu połmatem lub matem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Wygiąłem rurkę bo tak było w instrukcji, a położyłem te farbę na mat szczerze dla eksperymentu. Muszę powiedzieć, że w rzeczywistości to nie wygląda źle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 Nie jestem pewien, czy dobrze kojarzę, że MiGi-21 były malowane na srebrno? Tak czy inaczej mimo, że srebrne, to one wcale bardzo błyszczące nie były. To jedne z tych samolotów do malowania których stary Humbrol 11 całkiem dobrze się sprawdzał Ja bym powiedział, że u Ciebie ten srebrny rzeczywiście wygląda dobrze i jest właśnie aż za błyszczący. Ale "zgasić" go to zawsze mniejszy problem niż zrobić bardziej błyszczący. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Dzięki, no właśnie na zdjęciach taki wyszedł, mocny odblask od światła, może za mocne te światło do zdjęcia mam. Normalnie wygląda hmm, nie wiem do czego porównać. Jak szczotkowane aluminium, tylko nie ma podłużnych kresek, takie bardzo delikatne ziarno. Coś jak tutaj jakbym miał porównać. Na końcu dam satynę, zobaczę jak wyjdzie i ewentualnie będę kombinował dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 Satyna powinna zgasić ten nadmierny połysk. Dawaj, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Września 2021 Autor Share Napisano 23 Września 2021 Specjalnie wielkich postępów nie ma, ale z racji kronikarskiego obowiązku, praca idzie dalej, kładę kalki na połysk. Myślę, że te kalki mocno się odznaczają i w zależności od tego jak wyjdzie powierzchnia po satynie, to w planach jest postshading, żeby to przygasić jakimś jasnym szarym mocno rozcieńczonym. A i domaluję pod spodem jeszcze te zielone koło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Września 2021 Autor Share Napisano 24 Września 2021 Dobra, zaznaczę coś na samym początku. Kładąc stencilsy model makera, zauważyłem, że linie podziału nijak mają się do instrukcji od kalek. Wygląda to trochę tak, że połówki kadłuba są ze sobą jakby pomieszane. Mam na myśli że są identyczne, a nie powinny być, z mojej obserwacji, łącząc ze sobą cechy z jednej jak i drugiej strony w dodatku średnio to wychodzi. Także, te stencilsy są położone tam gdzie mniej więcej powinny być. Same kalki model makera, w kilku miejscach ich numeracja jest pomylona, trzeba zwrócić uwagę na to. Nie wiem gdzie umieścić emblemat jednostki i czy zrobić to z jednej jak i z drugiej strony? Jeżeli chodzi o obróbkę materiału, to wiem, duuuuuużo pracy przede mną. Zastanawia mnie też co tak właściwie znajduję sie na nosie prawdziwej maszyny, to jest jakiś emblemat, czy starta szachownica? Nie wiem jak się mam do tego odnieść, bo też nie widzę na nim emblematu, który proponuje zvezda. Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rp222 Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 55 minut temu, Vieh_san napisał: Zastanawia mnie też co tak właściwie znajduję sie na nosie prawdziwej maszyny To godło 26 PLM z Zegrza Pomorskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 Bo robisz samolot z okresu po rozwiązaniu pułku w Zegrzu Pomorskim /1999/. Zdjęcie p.Wacława przedstawia samolot z 9Plm z 1991 lub 1992 roku na lotnisku w Goleniowie. Zvezda daje kalki ze służby 9494 w 41 Plm Malbork .https://www.google.com/search?q=godło+26+plm&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjTzbbCm5jzAhVH-yoKHZwKBzgQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1353&bih=604&dpr=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Września 2021 Autor Share Napisano 24 Września 2021 To dużo wyjaśnia, to teraz pytanie czy dobrze szachownicę dałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 Nie ,biały lewy górny róg. Czyli obrócić we prawo. Szukaj warsztatu Leszka.Sz na forum. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 Przepraszam, mam takie fotobucketowe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Września 2021 Autor Share Napisano 25 Września 2021 Srebrny przygasiłem rozcieńczonym białym- nauczka, najlepiej takie rzeczy robić przed kalkomanią... Teraz mi się trochę wyróżniają niektóre miejsca z kalkami, może uda się to trochę washem ogarnąć. No i właśnie łosz. Wstępnie położyłem na górę, na więcej nie ma czasu bo trzeba lecieć do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 Jeszcze słówko ode mnie: - Ta wersja godła była umieszczana tylko z lewej strony samolotów. - Wydaje się, że w modelu powinieneś zmienić anteny IFF z pręcików na trapezy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Września 2021 Autor Share Napisano 25 Września 2021 Faktycznie na Twoim zdjęciu widać, że są trapezy, one chyba były czerwone? A z tym emblematem nie wiedziałem, zastanawiam się czy zaryzykować i go ściągnąć, tyle że będę musiał psiknąć trochę białą farbą tak jak zrobiłem z całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 (edytowane) Praca w archiwach trwa... Edytowane 25 Września 2021 przez Grzes 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Września 2021 Autor Share Napisano 25 Września 2021 O kurczę, teraz trochę czuję się winny. Jakbym zmuszał do pracy . Taki blady hmm.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 Nie zagaduj tylko strugaj nowe IFFy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Września 2021 Autor Share Napisano 27 Września 2021 Ok, no to model praktycznie będzie skończony. Jeśli chodzi o merytorykę to jest dużo "niedomówień" i umowności Zostało mi właściwie namalowanie uszczelki owiewki i wciąż nie mogę się zdecydować jaki kolor ma mieć podstawka. Właściwie to zastanawiam się nad czarną, srebrną, albo metalową. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 (edytowane) Podstawka może być taka, a książka się przyda: Na poważnie -takie gotowce są: https://materialy-modelarskie.pl/podstawka-pod-model-lotnisko#galleryName=productGallery,imageNumber=1 Edytowane 28 Września 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 @robertmodelarz nie nie ;D miałem na myśli nóżkę bo go robiłem w locie. ale już pomalowałem ją na czarno i myślę, że dobrze to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 13 godzin temu, Vieh_san napisał: Zostało mi właściwie namalowanie uszczelki owiewki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 Już zrobione Sugerowałem się tym zdjęciem jeśli o owiewkę chodzi. @Grzes na twoim taka ciemniejsza się wydaje. Zdjęcie znalezione w internecie, niestety źródła nie znajdę ;/ Teraz tylko galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 eee tam, byle brąz się zgadzał. Odcień to sprawa drugorzędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 No to zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi