lesio-69 Napisano 13 Września 2021 Share Napisano 13 Września 2021 Do konkursu stanęły 2 modele, które mi się bardzo spodobały: W rodzinnym głosowaniu wygrał Langley. Trumpek dodał do modelu jakieś blachy, ale dokupiłem jeszcze dedykowany do tego modelu zestaw Trumpetera z blachami i drewnianym pokładem. Tak wyglądają blachy zestawowe i dodatkowe: A tu w pełnej okazałości: Olbrzymie wrażenie robią elementy kratownic pod pokładem lotniczym drewniany pokład Malowanie Trumpek postarał się odwzorować układ blach na poszyciu Aczkolwiek nie do końca, bo poszycie denne już sobie darowali Nie wiem, czy będę coś z tym robił (oprócz usunięcia tej śmiesznej linii przy stępce przechyłowej) bo model będzie osadzony nisko wiec dna nie będzie widać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Września 2021 Share Napisano 13 Września 2021 OH! YE ! melduje się na widowni powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Września 2021 Share Napisano 14 Września 2021 No dobra - jestem i paczam. Daję 365 dni na zrobienie. Osobista wizytacja stoczni - raz na kwartał . I 14.09 2022 ma być galeria bo inaczej 8 godzin temu, lesio-69 napisał: układ blach na poszyciu A tu już jeden majster był co kafle kładł na jakimś francuzie więc można (ale nie koniecznie trzeba) podejrzeć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 14 Września 2021 Share Napisano 14 Września 2021 też jestem bardzo ciekawy relacji z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Września 2021 Share Napisano 14 Września 2021 No to sobie popatrzę z boku, planuję zabrać się za obrzezaną wersję przed konćem roku. Przecieraj szlak 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 (edytowane) Jak ja nie lubię przecierać szlaków. A później jeszcze wychodzi że będą 2 w wersji AV-3. ( nie moje) Liczę na pełną pomoc. Edytowane 15 Września 2021 przez lesio-69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 (edytowane) 14 minut temu, lesio-69 napisał: Jak ja nie lubię przecierać szlaków Spójrz na to z pozytywnej strony - jak ci nie wyjdzie i wszyscy będą wytykać palcami to napiszesz "Że przecież nic nie było znane i ja pierwszy przecierałem szlak, więc czego się czepiacie. Jestem pionierem w tej materii i proszę o słowa uznania" 14 minut temu, lesio-69 napisał: A później jeszcze wychodzi że będą 2 w wersji AV-3. Nic nie rozumiem ale myślę że to niezrozumienie nie wpływa na postęp robót ( w przeciwieństwie do siedzenia przed telewizorem i oglądania meczu - a można było w tym czasie kadłub skleić ) 14 minut temu, lesio-69 napisał: Liczę na pełną pomoc. Ale że co? Klej dowieźć czy skleić wszystko w całość? Edytowane 15 Września 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 8 godzin temu, Szydercza Gała napisał: konćem Polska język - trudna język Za cholerę nie wiem jak to wymówić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 8 godzin temu, Szydercza Gała napisał: za obrzezaną wersję .... 35 minut temu, lesio-69 napisał: wychodzi że będą 2 w wersji AV-3. ( nie moje) Liczę na pełną pomoc. to widać koszerne znów górą spokoloko - jakby się pojawiły jakieś wątpliwości czy pytania to śmiało wal - wspólna walka z problemem ( ) zawsze szybciej przynosi efekty Ja ostatnio rozkminiałem oznaczenia dla samolotów które woził na grzbiecie, ale niestety mam tylko te dla wodnosamolotów po 1936. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 No i bardzo dobrze, po co Ci wcześniejsze Zbychu Rozkminiaj rozkminiaj, jeden zewłok juz zwolnił dok, tera trzeba tego mniejszego sie pozbyć i będę mógł się pochylić nad tymi oznaczeniami, badź gotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 (edytowane) W 1932 stacjonowały F4B-4 z Fighting Squadron Three (VF-3B) “Striking Eagles” Edytowane 15 Września 2021 przez flynavy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 5 hours ago, abtb said: 14 hours ago, Szydercza Gała said: konćem Polska język - trudna język Za cholerę nie wiem jak to wymówić "...żeby język giętki mógł powiedzieć, co pomyśli głowa"...nawet cudza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 Uniwersalna podstawka montażowa pod samoloty. Z dodatkowymi ramionami do dwupłatów. I cały myk polega na tych ramionach. Przestawiamy je trochę inaczej ( specjalnie lewe i prawe ustawiłem inaczej w celu pokazania możliwości). Rzucamy magiczne zaklęcie i mamy uniwersalną podstawkę montażową pod model okrętu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 18 minut temu, lesio-69 napisał: Rzucamy magiczne zaklęcie i mamy uniwersalną podstawkę montażową pod model okrętu. Chyba się kroi "Nobel" w rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 no ładnie, ładnie.... jak byłem gówniakiem to była taka dobranocka Pomysłowy Dobromir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 Bardzo ciekawy wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 Dwie śruby załatwiają sprawę szybciej i pewniej, nic się nie giba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 23 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Dwie śruby załatwiają sprawę szybciej i pewniej, nic się nie giba Na to też jestem przygotowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Października 2021 Super Moderator Share Napisano 3 Października 2021 W dniu 13.09.2021 o 23:15, lesio-69 napisał: Trumpek postarał się odwzorować układ blach na poszyciu Jak znam Trumpka, to może to są ślady po łączeniu form ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 6 godzin temu, Marcin Rogoza napisał: Jak znam Trumpka, to może to są ślady po łączeniu form ? Wiesz Marcin, może coś w tym jest. Poniżej zdjęcia rufy Langleya i Jupitera (ja wiemy Langley to przerobiony węglowiec Jupiter) To rufa Trumpka. Nie patrzmy na iluminatory, bo ich liczba zmieniała się w czasie służby. Ale układ blach poszycia Trumpka to nawet nie zbliża się do oryginału. Trudno, nie będę przerabiał, jakoś będę musiał z tym żyć Rozwierciłem iluminatory i zacząłem usuwać ten głupi odcisk formy w pobliżu stępki przechyłowej. I teraz 2 pytania: Czy wato pocieniać iluminatory od strony wewnętrznej jakimś frezem I drugie: Czy wielką zbrodnią będzie naklejenie tych iluminatorów (wiem to do franzcuzów) Czy może wykonać tylko same okapniki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Października 2021 Super Moderator Share Napisano 3 Października 2021 3 minuty temu, lesio-69 napisał: Czy wato pocieniać iluminatory od strony wewnętrznej jakimś frezem Nie ma sensu; oczyść tylko krawędzie. 4 minuty temu, lesio-69 napisał: Czy wielką zbrodnią będzie naklejenie tych iluminatorów (wiem to do franzcuzów) Nie będzie. Naklej cały a nie same okapniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 (edytowane) Godzinę temu, lesio-69 napisał: Czy wielką zbrodnią będzie naklejenie tych iluminatorów (wiem to do franzcuzów) eee gdzie tam, będzie git ja w moim Tribalu kleiłem okienka dedykowane do IJN (jedyne co były dostępne) i pasują jak ta lala EDIT ----------------------------------- Godzinę temu, lesio-69 napisał: Ale układ blach poszycia Trumpka to nawet nie zbliża się do oryginału cóż... zestawienie zdjęcia z modelem świadczy tylko o tym, że ktoś kto projektował wypraski nie miał zielonego pojęcia o geometrii wykreślnej O ile dobrze pamiętam to na dziobie też są "lekkie" rozbieżności Edytowane 3 Października 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 Stare chińskie przysłowie mówi : "Jeśli spadła ci na nogę cegła, a ty nie znasz języka polskiego to nie masz co powiedzieć" To tak przy okazji przyklejania iluminatorów. Bez lupy nagłownej się nie obeszło. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 (edytowane) Nie wszystko w posiadanych blachach mnie satysfakcjonowało, więc dokupiłem jeszcze blachy Eduarda. Eduard robi 2 blachy, ale ta z kratownicą pod pokład lotniczy wystarczy z Hasegawy. Edytowane 20 Października 2021 przez lesio-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi