M.A.V. Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 25.11.2021 o 11:32, chudyhunter napisał: Tak wyglądają 0,4mm takich chudziaków nie używałem - te rzeczywiście wyglądają OK Ja mam najmniejsze 0.7mm i w nich ścianka ma mniej więcej grubość średnicy otworu przelotowego - więc tez nie wygląda to zbyt dobrze (jako rura). Ale bez wątpienia mogę te pręty od AK polecić na maszty bo są b.sztywne EDIT ------------------- 23 godziny temu, cdarek napisał: TW Historia nr specjalny 4/2014 -jest monografia Langleya dzięki za cynk - jak lesio startował w warsztatem to już mu posłałem skany Edytowane 26 Listopada 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Śledztwo w sprawie otworów, przez które była wypompowywana woda zostało zakończone. Analiza posiadanych zdjęć wskazuje takie mniej więcej miejsca wykonania otworów. Na zdjęciach czarne kropki. Otwory na lewej i prawej burcie różnią się między sobą. Ten na rufie po środku to zamocowanie steru . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Rozkminiaj rozkminiaj, będę miał mniej roboty ze swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 4 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Rozkminiaj rozkminiaj, będę miał mniej roboty ze swoim A co będzie jak się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Nie jest to kwestia życia i śmierci, ale zawsze to troche mniej roboty A że mi wskoczyło nowe chińskie ZUO, wiec pewnie swojego skończysz, zanim ja zacznę Edytowane 28 Listopada 2021 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Czas na przymiarkę "rur" wylewowych. Zdjęcie, na podstawie, którego można mniej więcej oszacować wielkość przelewów. Obie zrobione z igły lekarskiej. Lewa to średnica 0,4 mm, prawa to średnica 0,5 mm. Mam jeszcze igły o średnicy 0,6 mm, ale wydają mi się za grube. Wystające końce jeszcze nie oszlifowane. Optycznie bardzie mi pasuje 0,5 mm Na części przelewu myślę o założeniu rękawów jak na zdjęciu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 hydraulika robi wrażenie sorry za OFFTOP : W dniu 28.11.2021 o 23:10, Szydercza Gała napisał: mi wskoczyło nowe chińskie ZUO.... robisz do parki, żeby Baba Jaga nie czuła się samotna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Dobrze byłoby te igły wyrównać proxxonikiem, lub chociaż pilnikiem, a potem rozwiercić AK-5 czubkiem, zeby byłu okrągłe otwory... A'propos OFFTOPU: nie, choć przeszło mi to przez głowę To ZUO z innej epoki, relacja, podobnie jak wszystkie inne, dostepna SAM-WIESZ-GDZIE (zapachniało Harrym Potterem ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 26 minut temu, Szydercza Gała napisał: Dobrze byłoby te igły wyrównać proxxonikiem, lub chociaż pilnikiem, a potem rozwiercić AK-5 czubkiem, zeby byłu okrągłe otwory... 3 godziny temu, lesio-69 napisał: Wystające końce jeszcze nie oszlifowane. Na razie wstawione tylko, żeby wybrać średnicę. 0,4 czy 0,5. Wiadomo, że się poobrabia. 32 minuty temu, Szydercza Gała napisał: A'propos OFFTOPU: nie, choć przeszło mi to przez głowę To ZUO z innej epoki, relacja, podobnie jak wszystkie inne, dostepna SAM-WIESZ-GDZIE (zapachniało Harrym Potterem ) Też kiedyś o nim myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Pociąłem igły lekarskie o średnicy 0,5 mm. Oszlifowałem, rozwierciłem wiertełkiem o średnicy 0,3 mm. Włożyłem w przygotowane otwory. Wykonałem wszystkie rury. I jak zastanawiałem się jak je wysunąć daleko za burtę to stwierdziłem, że moje założenia odnośnie tego elementu są błędne. Przemyślałem jeszcze raz cała sprawę i stwierdziłem, że żadna rura nie wystawała za burtę i nie był do niej ewentualnie przyczepiany rękaw. Owszem na zdjęciu z 1936 r. jakieś rury wystają na rufie. Przyjrzałem się bliżej innym zdjęciom i stwierdziłem, że był po prostu otwór w burcie, zamykany pewnie od środka jakąś klapą a te rękawy to po prostu węże wysunięte przez te otwory. Nawet nie mogę wykorzystać teraz tych pociętych rureczek i wkleić ich równo z burtą , ponieważ 0,3 mm to wg. mnie trochę za mało. Da to w rzeczywistości około 10,5 cm a to trochę za mało, żeby dało się jakoś wygodnie przez taki otwór przepychać wąż. Zostanę przy otworach 0,5 mm wywierconych w burcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Nooo brat, to teraz robota chyba ruszy z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Zawsze znajdzie się jakiś inny problem do rozkminy. Na pewno jeden błąd zrobił Trumpek na dziobie, ale szybki do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 Dzisiaj mała poprawka na dziobie. Trumpek w złym miejscu pokazuje pachołki. Zgodnie ze zdjęciami pachołki na dziobie w CV1 powinny znajdować z przodu podpory pod pokład lotniskowy. Umiejscowienie pachołków zaproponowane przez Trumpka co dziwniejsze nie odpowiada ani dla Jupitera ani dla AV3. Widać to na planach, jak spozycjonujemy pachołki względem windy kotwicznej. Takie powinno być umiejscowienie pachołków dla Jupitera, CV1, AV3. Teraz złe pachołki zlikwiduję, a dla nowych wykonam podstawę z blaszki miedzianej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 wprawne oko masz Waćpan - nic się nie ukryje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 Powoli do przodu. Kadłub zamknięty, przymierzone nadbudówki. A tu prawie jak tankowiec. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 Zabawa z blaszkami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 Qrcze brat, ty go planujesz skończyć w tym roku? Tempo jak na wyścigach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 Dzisiaj do rozstrzygnięcia taki problem z malowaniem. Trumpek pokazuje, ze pokład dziobowy był malowany w kolorze drewna. Czy pokład rufowy też? Wielu modelarzy w ogóle maluje cały pokład na szaro. Zdjęcia z muzeum marynarki pokazują, że Trumek ma rację. Ktoś, coś w tym temacie wie? Ze zdjęć nie można niestety tego wywnioskować. Następny temat to kominy. Czy kominy miały jakieś zabezpieczenia na wylotach.? Choćby w postaci jakieś płaskiej siatki. W 1936 roku były zabezpieczenia druciane ale mój model jest z lat 1929-1930. Na tym zdjęciu widać, ze teoretycznie nie ma tam żadnego zabezpieczenia. Trochę to dziwne. Ktoś coś wie więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 6.01.2022 o 17:50, lesio-69 napisał: ale mój model jest z lat 1929-1930. Na tym zdjęciu widać, ze teoretycznie nie ma tam żadnego zabezpieczenia. Trochę to dziwne. Ktoś coś wie więcej? mieszkanie na Górnym Śląsku zobowiązuje -----> fedrowałem, fedrowałem i dokopałem się Fotka Langley'a zrobiona 26 kwietnia 1930 roku w bazie Pensacola nad Zatoką Meksykańską. Korzystając ze zdobyczy technicznych XXI wieku można pięknie zrobić zoom obszaru kominowego i widać dobrze że wczesną wiosną 1930 osłony druciane na wylotach kominowych były : niestety jaka była sytuacja w 1929 nie udało mi się ustalić...... jest to słynne zdjęcie Langa gdzie cumuje w bazie Bremerton (Puget Sound Navy Yard koło Seattle) wraz z Lexem i Saratogą (fotka robiona wiosną 1929) : niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy miał wtedy osłony wylotów czy też nie : EDIT ----------------------------- na koniec jeszcze ciekawostka - znalazłem taki fajny filmik archiwalny z ćwiczeń lotników na Langley'u (uwaga - youtubowy opis jest błędny - na tytułowym kadrze widać wyraźnie że filmik datowany jest na 1927). Wrzucam bo może się przyda : świetnie widać system chowania masztów pokładowych oraz widać upuszczanie w bok kominów (czasówka ~ 2:25-2:30) - wtedy (1927) osłon na kominach nie miał !! Edytowane 7 Stycznia 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) Wielkie dzięki M.A.V. Mam blaszki Edka, w których są te druciane osłony, wiec je wykonam. Zdjęcie kominów pokazuje jeszcze jeden ważny szczegół. Biała literka "E" na prawym kominie. Ściągnąłem to zdjęcie i widać jeszcze dobrze jedną rzecz. Pokłady pod łodziami ratunkowymi były w kolorze drewna oraz te rękawy do wypompowywania wody. I jeszcze koloryzowane zdjęcie Langa z 1924r. Jak je powiększymy, to widać ,że pokłady rufowy i dziobowy były w kolorze drewna. Nie znaczy to że były drewniane, ale nie szare. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez lesio-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Walka z drobnicą. Kutry, szalupy, suwnice, działa. Tym razem wszystkie blaszki od Eduarda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 idziesz jak burza, fajne wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 15 godzin temu, laskonogi napisał: idziesz jak burza O właśnie. Bardzo celna uwaga. Coś czuję, że wodowanie odbędzie się w dniu premiery "Ławicy śledzi, wydanie drugie, uzupełnione" a więc w połowie roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi