AchtungCancer Napisano 23 Września 2021 Share Napisano 23 Września 2021 (edytowane) 16 godzin temu, skikut87 napisał: no właśnie nie do końca jestem przekonany co do opisu i odcienia tych farb - może dlatego, że gdzieś sugeruję się wskazą tamką XF 58 oraz wykonami modelami w necie gdzie ów zielony jest albo ciemny albo hmm żabio jasno zielony I to samo tyczy się kolorów sugerowanych jako "Sky" kontra Sku tamki ( xf 21) - całkiem inne kolory jak dla mnie To tylko nazwy. Hataka A095=Tamiya XF23=gris blue clair (mniej więcej). Tamiya XF21 (u Hataki 051? albo 136?) to chyba ma być odpowiednik vert olive clair, którego nie ma w zestawie Hataki. Nie znam tej farby, ale wygląda na taki jasno-zielony, może rzeczywiście jest zbyt blada. Jak chodzi o zielony, to ewentualnie interesuje cię z tego zestawu Hataki tylko vert fonce. Gris vert to nie wiem czy w ogóle był na Somuach. XF 58 dość dobrze pasuje do vert fonce Danjou, tak między Bogiem a prawdą. I jak będziesz malował to jeszcze jedna sprawa, bo na schemacie Tamki tego niema - w serii 223xx, tam gdzie wyraźnie widać poziomy kamuflaż na kadłubie, pasy są zazwyczaj oddzielone cienkimi czarnymi liniami. Na tym czołgu widać to dopiero na tym drugim zdjęciu z bardzo bliska . Musisz sam zdecydować czy na twoim da się dostrzec te linie - według mnie tak. Edytowane 24 Września 2021 przez AchtungCancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Września 2021 Autor Share Napisano 24 Września 2021 12 godzin temu, AchtungCancer napisał: To tylko nazwy. Hataka A095=Tamiya XF23=gris blue clair (mniej więcej). Tamiya XF21 (u Hataki 051? albo 136?) to chyba ma być odpowiednik vert olive clair, którego nie ma w zestawie Hataki. Nie znam tej farby, ale wygląda na taki jasno-zielony, może rzeczywiście jest zbyt blada. Jak chodzi o zielony, to ewentualnie interesuje cię z tego zestawu Hataki tylko vert fonce. Gris vert to nie wiem czy w ogóle był na Somuach. XF 58 dość dobrze pasuje do vert fonce Danjou, tak między Bogiem a prawdą. I jak będziesz malował to jeszcze jedna sprawa, bo na schemacie Tamki tego niema - w serii 223xx, tam gdzie wyraźnie widać poziomy kamuflaż na kadłubie, pasy są zazwyczaj oddzielone cienkimi czarnymi liniami. Na tym czołgu widać to dopiero na tym drugim zdjęciu z bardzo bliska . Musisz sam zdecydować czy na twoim da się dostrzec te linie - według mnie tak. I chyba jednak zostanę przy kolorach tamki - co najwyżej trochę je wymieszam bo szczerze te kolory hataki mnie nie przekonują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 Pewnie słusznie. Nie wiem jak głęboko siedzisz w Somuach i ile chcesz inwestować w ten projekt, ale w Minitracks 7 był jakiś artykuł Danjou o ich kamuflażu. Nie mam pojęcia co tam dokładnie jest, ale może warto nabyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Września 2021 Autor Share Napisano 24 Września 2021 2 minuty temu, AchtungCancer napisał: Pewnie słusznie. Nie wiem jak głęboko siedzisz w Somuach i ile chcesz inwestować w ten projekt, ale w Minitracks 7 był jakiś artykuł Danjou o ich kamuflażu. Nie mam pojęcia co tam dokładnie jest, ale może warto nabyć. Przygodę z francuzami dopiero zaczyna, głównie z powodu tych ich dziwactw w postaci pojazdów i ich malowania. W tym rzecz, że nie chce za bardzo zgłebiać problematyki tego modelu bo nie chcę by była to kolejna pantera/ tygrys gdzie zgubię się między kątami ścięcia łbów śrub i inwestycja liczonych w setkach zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 24 Września 2021 Share Napisano 24 Września 2021 Jak nie ma spiny i jest pełen casual to chyba to co powyżej wystarczy. Na przyszłość mogę ci polecić warsztaty Toma Morgana na Missing Lynxie, jeśli go jeszcze nie znasz. Bardzo solidny modelarz od Francuzów i dobry punkt wyjścia do dalszych badań, gdy samemu nie ma się kompletu Trackstory, GBM-u czy czego tam jeszcze (jak niżej podpisany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Września 2021 Autor Share Napisano 26 Września 2021 (edytowane) Zdecydowałem, że jednak wykorzystam farby tamki i tak podwozie zostało zmalowane xf 58 i zamknięte. Co za tym idzie już coraz bliżej końca - głównie detale do doklejenia. Edytowane 26 Września 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Września 2021 Share Napisano 26 Września 2021 (edytowane) Co do kolorów czołgów francuskich z czasów drugiej wojny światowej to ciężko będzie. Kolory od Sasa do Lasa.... Niektórymi kolorami to ławkę i bramę można pomalować. Jest jeszcze to - zestaw farb AmmoMig: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Września 2021 Autor Share Napisano 27 Września 2021 Zestaw miga mam - kupiłem pare lat temu ale po drodze gdzieś się zniechęciłem do tych farb... ciężko się nimi maluje i dużo przy tym kur...wu..je.. Co do odcienie a mig też jakoś średnio mi pasują - jak dla mnie ich paleta jest za jasna / blada. Jeśli chodzi o odcienie i łatwość malowania mi osobiście najbardziej pasują AK real color - trzeba tylko dodawać półmatu bo są bardzo matowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 Mały update ciekqwe co z tego zostanie po nałożeniu farb?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 (edytowane) i tak oto budowa dobiega końca. Pozostały lampy i zbiorniki. A ja wyczuwam coraz większą presję ale to chyba z powodu kontroli jakości nad pracami Zastanawiam się teraz nad konfiguracją zbiorników... raczej zainspirowany zdjęciami oryginału założę dwa duże, pytanie tylko czy cale czy nadać modelowi indywidualnego tonu i trochę je pognieść. Edytowane 10 Października 2021 przez skikut87 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Może kot coś podpowie. Jak na razie fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 20 minut temu, zaruk napisał: Może kot coś podpowie. Jak na razie fajnie to wygląda. Wątpię dość szybko się nudzi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Na tych bocznych drzwiczkach dałeś mocowania z blaszki a nie robisz do nich tych uchwytów w kształcie pogrzebaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 14 godzin temu, enten napisał: Na tych bocznych drzwiczkach dałeś mocowania z blaszki a nie robisz do nich tych uchwytów w kształcie pogrzebaczy? Pogrzebacze będą tyle, że zastanawiam się czy mocować je teraz czy pomalować oddzielnie i dopiero zamocować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 5 godzin temu, bulik58 napisał: Ja bym pomalowal osobno gdyz mozesz je odrazu postrzec/zuzyc i wtedy beda sie bardziej odcinac od reszty bardziej chodzi mi opcje urwać czy nie urwać przy malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Jeżeli w zestawie Defa je się zagina wokół mocowań a nie przykleja to sądzę, że grozi im co najwyżej zniekształcenie a nie zniszczenie - nie przejmowałbym się aż tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) i teoretycznie budowa dobiegła końca - resztę elementów ze względu na konieczność maskowania dokleję po malowaniu. Zastanawiam się tylko czy zasobniki przykleić teraz czy po malowaniu. Teoretycznie jeśli je przykleja teraz powinny się lepiej trzymać Edytowane 17 Października 2021 przez skikut87 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 (edytowane) Co za prześliczne zwierzę... Czołg za to paskudny, ale fajnie z nim jak do tej pory wywijasz. Kolory na tych muzealnych eksponatach to faktycznie - jaka farba w magazynie muzeum została, taką pomalowali. Ja mam prościej, jeno Olive Drab, over all... Edytowane 20 Października 2021 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 (edytowane) Ostatnie detale jednak zamocowałem, w tym zrobiłem jeszcze mały smaczek to jest rozwierciłem klakson/ syrenę i otwór w kilofie dziś jedziemy z podkładem Edytowane 21 Października 2021 przez skikut87 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 Warto by podoginać i podkleić blaszane "skórzane" paski na kadłubie, ewentualnie przejechać wikolem/gęstym CA uchwyty typu wieszak na spodnie, żeby im nadać nieco grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Października 2021 Autor Share Napisano 26 Października 2021 Podkład pod zdrapki zrobiony - teraz zabezpieczyć lakierem i można nanosić płyn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Października 2021 Share Napisano 26 Października 2021 Ładny. A jak robiłeś te napisy na pokrywach. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Października 2021 Autor Share Napisano 26 Października 2021 21 minut temu, Endrju napisał: Ładny. A jak robiłeś te napisy na pokrywach. Pozdrawiam. Andrzej. To są kalki z zestawu waloryzacji Def Model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Października 2021 Share Napisano 26 Października 2021 Dziękuję za wyjaśnienie. Pierwszy raz o czymś takim się dowiaduję. Człowiek całe życie się uczy. Zajrzałem szybko na stronę Def Model ale nie znalazłem czego szukałem. Na forum tak na szybko wyszukiwarka też i nic nie pokazała. Czy zechciałbyś w wielkim skrócie napisać co to jest albo jak się taki produkt nazywa? Może jakiś link? Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 26 Października 2021 Share Napisano 26 Października 2021 (edytowane) To kalkomanie 3d z tego zestawu. Są firmy, które sprzedają takie rzeczy osobno, np Archer. Nie wiem z czego są kalki DefModela, ale Archer swoje robi z żywicy. Edytowane 26 Października 2021 przez AchtungCancer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi