Grzegorz Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 T-34/85... Zdjęcia wykonane przez hobbystę z Łotwy Carrey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 tety faktycznie pod koniec produkcji dostawały koła i gąsienice od T-54/55?? czy to mutant jakiś jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2008 tety faktycznie pod koniec produkcji dostawały koła i gąsienice od T-54/55?? czy to mutant jakiś jest?? Dostawały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 No proszę... Jeszcze nigdy nie widziałem takiej wersji Teciaka... Zupełnie inny "kuper"... A to Ci ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Koła to owszem, ale gąsienice? Przecież to w ogóle nie pasuje na koło napędowe. Widać to na zbliżeniach. Między rolki wewnątrz koła wchodzą raz 2 zęby, raz jeden, a raz ząb wypada na rolce. Strasznie dziwna ta konstrukcja, tylna płyta bardzo nietypowa, właz kierowcy też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2008 Pewności nie mam ale przypuszczam, że może to być wóz z późnego okresu wojny w Korei. Poskładany w zakładach naprawczych. W zasadzie są to przypuszczenia znajomych z Mińska... Mam w swoim posiadaniu wiele zdjęć wydawałoby się znanych wozów różniących sie detalami (jak z kosmosu...), nigdzie nie opisanymi w literaturze, dlatego nie dziwi mnie wygląd tego T-34. Co do gąsienic i kół od T-54/55 (o ile są to gąsienice od T-54/55 z tego okresu...) to nie ma w tym nic niezwykłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 Kat sprawa się wyjaśniła, to nie są gąsienice od tego czołgu, są one co prawda od T-54 pierwszych serii (przypuszczenie na szybko, ze względu na boczne zęby koła napędowego od T-54...)ale T-54 ma inne koło napędowe... Więc masz rację zgłaszając swe wątpliwości... Popytam o to koło napędowe w Charkowie... może coś podpowiedzą... Hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Takiej kompilacji napędu nigdy nie było. Być może rusaki prowadzili jakieś próby ale do produkcji to rozwiązanie nie trafiło. Zmieniano tylko koła nośne i ewentualnie napinające ale do tych gąsek musiałyby być zastosowane koła napędowe od T-54/55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 T-54 ma inne koło napędowe... Więc masz rację zgłaszając swe wątpliwości...Hm... Masz racje Panzer zaznaczyłem to wcześniej, takiej hybrydy seryjnej nie było... Dzięki za zainteresowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 A mi się wydaje, ze to jakiś 'składak' tzw. 'pomnikowy'. No bo mówicie, że dziwny właz kierowcy! A gdzie ten właz ma ZAWIASY i jak się OTWIERAŁ skoro jest PRZYSPAWANY?????? To jakiś taki mutant zespawany pewnie przez robotników jakiejś fabryki w czynie społecznym z okazji którejś tam rocznicy rewolucji albo Święta Pracy. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalek Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 W Dzien Niepodleglosci warszawskie Muzeum Wojska Polskiego udostepnilo niektore swoje eksponaty do "glebszego" zwiedzania, wiec podsadzilem Moja Pania na grzbiet Teciaka i popelnila takie oto fotki. Mam nadzieje ze sie przyda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Witam! Ostatnio, szperając po necie znalazłem na jakiejś rosyjskij stronce, kopię albumu fabrycznego na temat T-34.wydaje mi się, że został wykonany tylko w 1 egzemplarzu (widać ręczne pismo i wklejane zdjęcia). Pomyślałem, że warto wkleić go na forum, ze względu na dużo ciekawych zdjęć i rysunków. http://rapidshare.com/files/188787085/t-34album.pdf.html Waga: ok 22mb. Mam nadzieję że się przyda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posterMAN Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Moim zdaniem to ten czołg to jakiś rozbitek i zaspawali tył oraz właz bo nie było.Lukać na spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 (edytowane) Kolejne zdjęcia eksponatów z MWP w Wa-wie. CDN. Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Skala co za bajki piszesz. To jest czołg polskiej produkcji powojennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Skala co za bajki piszesz. To jest czołg polskiej produkcji powojennej. No to mnie wprowadzono w błąd, sprawdzałem w domu w pismach o T-34/85 i ta wieża pochodziła z 1944r. Topshots - 032 - T-34-85 S. Zaloga, J. Grandsen: T-34 - In Action 20 Wydawnictwo Militaria - 132 - I Korpus Pancerny 1944-1945 Wydawnictwo Militaria - 275 - T-34-85 Wydawnictwo Militaria - 189 - Kielce 1945 Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Właśnie kształt wieży jest głównym znakiem rozpoznawczym T-34/85 z Łabęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Właśnie kształt wieży jest głównym znakiem rozpoznawczym T-34/85 z Łabęd. Jaki rok produkcji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 A to nie jest powojenny kaczor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Właśnie kształt wieży jest głównym znakiem rozpoznawczym T-34/85 z Łabęd.Ponadto zwróć uwagę na odlewaną osłonę km przedniego strzelca. Zresztą jest dużo innych różnic widocznych gołym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 (edytowane) To jest dokładnie T-34/85 M2, polskiej, powojennej produkcji. Można to rozpoznać chociażby po kołnierzach do mocowania pokrowców ochronnych podczas pokonywania przeszkód wodnych po dnie i osłonie reflektora podczerwieni noktowizora kierowcy-mechanika. O innych detalach nawet nie wspominam Jeśli chodzi o wierzę, to za wzór dla polskich T-34, służyły wieże wojennej produkcji, z fabryki nr 183. Cały czołg jednak jest w pełni polski, a nie wojenny. Czołgi w wersji M2 były produkowane jeszcze w latach 60-tych. Jak widać niekompetentych ludzi, nawet w muzeach jest u nas dostatek. Edytowane 22 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Masz literaturę to sprawdź w jakich latach produkowano T-34 w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 A co najważniejsze ma szachownice co raczej skłania do myślenia (wszystkich oprócz w/w pracowników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 T-34/85 - cz.II (ostatnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Znowu bajkopisarz Tobie się włączył, co za bzdury wypisujesz na swojej stronie. Jaki składak, jakie godło. Weź poczytaj trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi