slawekmalysek Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 3 godziny temu, bulik58 napisał: X_bandit wstawil ten watek aby robertmodelarz mogl poprawic bledy zawieszenia w tym modelu a nie przerobil Terminatora na T-90A No popatrz a ja myślałem, że jak poprawić błędy w zawieszeniu Terminatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 6 minut temu, bulik58 napisał: Mógłbyś nie wstawiać swoich zdjęć bez potrzeby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 Czy ktoś biedakowi chociaż zęby sprawdził czy wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 25 minut temu, Adamo722 napisał: Czy ktoś biedakowi chociaż zęby sprawdził czy wszystkie PIS Partia Zepsutych Zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 20 godzin temu, gajur napisał: W T-90 Zvezdy podwozie jest za wysokie o ok. 4-5mm. Można je korygować poprzez górną część wanny, tj. jej obcięcie co wiąże się też z korekcją koła napinającego i kół podtrzymujących gąsienice. W przeciwnym wypadku czołg stoi jak na szczudłach. Poszukaj w internecie, kilka ładnych lat temu jak Zvezda była pierwszym modelem T-90 było co najmniej kilka warsztatów step by step jak to korygować. W każdym bądź razie rzeźnia musi być aby ten model wyglądał normalnie. Sam go kiedyś kupiłem i pozostanie w pudełku aż wnuk go otworzy i ulepi. Model Zvezdy reprezentuje "wymiary" czołgu wystawowego, a więc "pustego". W przypadku konfiguracji "bojowej" , z pełna jednostka ognia, kostkami, pełnymi zbiornikami, załogą i dodatkowym pancerzem "plecakowym" na burtach opada ok 10 do 15 cm, a zależne to jest od stanu "wałków skrętnych", chociaż były przypadki, że "mówka sztuka" po załadowaniu full nie uginała się wogóle. Wszystko to z powodu jakości/twardości wałków skrętnych, a także "dokładności" w składaniu czołgu, po prostu w zasadzie każdy jest inny, albo raczej trochę inny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Października 2021 Autor Share Napisano 13 Października 2021 My tu gadu gadu, a klej schnie........... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Krótko się wypowiem w temacie modelu bo stoi od kilku lat na półce. Kleiło się miodnie. Co do zawieszenia wanny itp trzeba być purystą,mieć kasy co pingwiny lodu żeby to przerabiać. A niektórym po prostu zależy na modelu aby posklejać ,pomalować i żeby oko cieszył bo wątpię aby ktoś przyszedł do nas w gości i z sufmiarką mierzył wysokość modelu i przeliczał z oryginałem czy to jest pod obciążeniem amuny czy też na golaska. Także na spokojnie Co do modelu poszukałbym luf i blaszek na tylne wyloty i tyle co bym teraz zrobił jakbym miał go raz jeszcze przyjemność kleić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) 2 godziny temu, SnajperTBG napisał: Co do zawieszenia wanny itp trzeba być purystą,mieć kasy co pingwiny lodu żeby to przerabiać. No moim zdaniem tu nie chodzi o puryzm tylko zachowanie kształtu bryły pojazdu i o ile nie interesujesz się tym pojazdem i nie przeglądałeś jego zdjęć to faktycznie może Ci na tym nie zależeć i wcale nie trzeba inwestować żeby zrobić go w zgodzie rzeczywistością. To kwestia tylko i wyłącznie pracy, którą włożysz w model. W przypadku Zvezdy i wanny T-90A/Terminator nie jest tak, że to jest tylko i wyłącznie kwestia obciążenia. Ten temat zgłębiali modelarze, którzy mieli możliwość mierzyć też oryginał. 2 godziny temu, SnajperTBG napisał: bo wątpię aby ktoś przyszedł do nas w gości i z sufmiarką mierzył wysokość modelu i przeliczał z oryginałem czy to jest pod obciążeniem amuny czy też na golaska. to zależy dla kogo robisz modele Jak dla gości to ok, pewnie i tak mają w nosie czy jest za wysoki czy za niski i jaki ma kamuflaż 2 godziny temu, SnajperTBG napisał: Także na spokojnie Co do modelu poszukałbym luf i blaszek na tylne wyloty i tyle co bym teraz zrobił jakbym miał go raz jeszcze przyjemność kleić W Zvezdzie plastik jest mięciutki i spokojnie można się obyć bez blach i zrobić go super bez wydawania kupy kasy Tylko znów kwestia Twojego podejścia do czasu jaki chcesz modelowi poświęcić Podsumowując to jak kleisz modele i ile na nie chcesz wydać zależy wprost od tego jak wiernie chcesz odwzorować pojazd. Jednak sam się przekonałem, że jak się chce to można sporo samemu zrobić Sorry za offtopic już więcej spamował nie będę Edytowane 14 Października 2021 przez x_bandit 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 ".. Ten temat zgłębiali modelarze, którzy mieli możliwość mierzyć też oryginał. .." No i właśnie dlatego zabrałem w tym temacie głos W przypadku "mierzenia" bojowych, to raczej można dostać w czapę, albo wp...r z powodu podejrzenia o "nierówno pod sufitem" . Dlatego tez np. nasi piloci w Anglii nie byli w stanie określić koloru malowania samolotów, bo w tym czasie mieli inne, ważniejsze dla nich zajęcia np. randkę ze znajomą "pestką" a dyskusje o odcieniu tamtych farby jest kompletnie akademicka. ... W Syrii po pierwszej burzy piaskowej pojazd ma całkiem inne kolory, niż przy wyładowaniu na nabrzeżu ze statku, izraelski m-113 z 30 workami piasku "na grzbiecie" i gratów w środku szoruje brzuchem po nierównościach, a w latach 70 gazy ONZ miały kolor zbliżony do białego, chociaż o te pojazdy wojsko bardzo dbało i pucowało, aby się pokazać, bo byli dumni z bycia Polakami i że mogą nadzorować zawieszenie broni...... Mam gdzieś kawałek blachy z poszycia mustanga zestrzelonego w okolicach Stargardu Szczecińskiego "pozyskany" ok. 1987 r. i uwierz mi, kolor jest ciemniejszy, niż te proponowane "na pudełkach".. a co do spamu top racja, ja już też kończę, nie chcę Koledze popsuć frajdy z modelowania, bo to przecież o to chodzi .. i z niecierpliwością czekam na kolejną relacje z postępów prac.. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) Małe malowanko. Przestaję powoli być zwolennikiem podkładów akrylowych Vallejo oraz farb Ammo Mig. Chyba stare już są, zapychają aerograf i do luftu się nimi maluje. Zużyję do końca i nowych już nie kupuję. Przestawię się na akryle i lakiery Guze oraz Hatakę Orange. Nie pogardzę też lakierami AK RC. Aero pluło i zapychało się co chwila. Koła maźnięte z ręki - docelowo bandaże poprawie farbą w kolorze gumy- XF-85 Rubber black. Kolor bazowy potraktowany washem Africa Korps firmy AK Interactive. Z wagi na ekrany boczne - wannę kadłuba pomalowałem kolorem bazowym przed sklejeniem z górą. Taka operacja ułatwia montaż gąsienic. Na fotce widać jak aero pluje, Feler ten zamaluję jak będzie malowana góra kadłuba/ Gniazdo wieży oraz jej spód również należy pomalować przed montażem. Edytowane 17 Października 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 10 minut temu, robertmodelarz napisał: Małe malowanko. Przestaję powoli być zwolennikiem podkładów akrylowych Vallejo oraz farb Ammo Mig. Chyba stare już są, zapychają aerograf i do luftu się nimi maluje. Zużyję do końca i nowych już nie kupuję. Przestawię się na akryle i lakiery Guze oraz Hatakę Orange. Nie pogardzę też lakierami AK RC. Aero pluło i zapychało się co chwila. a tak z ciekawości ile lat mają te twoje podkłady vallejoi i farby Ammo miga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 14 minut temu, patrykd napisał: a tak z ciekawości ile lat mają te twoje podkłady vallejoi i farby Ammo miga? Podkład Vallejo ok 4 lat, Farmy Ammo Mig kupiłem 2 lata temu. Nie wiadomo ile leżały w sklepie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 Powoli ku końcowi sklejania: Jako, że kamuflaż Terminatora wymaga maskowania taśmą papierową, przestałem ufać podkładom akrylowym. Kilka razy farba odeszła razem z taśmą (TAMIYA). Tym razem poszedł mocniejszy podkład Mr.Hobby SF-287 Mr.Primer Surfacer 1000 rozcieńczony Mr.Color Thinner. Podkład uwidocznił niedoróbki w modelu. Co się da usunę papierem ściernym, a tam gdzie dziury- jak zawsze szpachla japońska. Liny, światłą i tylne ekrany przeciw kumulacyjne przykleję po pomalowaniu modelu, ponieważ bardzo utrudni to malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 No i poszła w użycie stara szkoła i japońskie produkty też się na akrylach sparzyłem... No to ciąć kawałki na maskowanie i jechać dalej z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Świetny model wychodzi, teraz wyzwanie z kolorami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 57 minut temu, chorąży napisał: Świetny model wychodzi, teraz wyzwanie z kolorami :) Schemat będzie taki, jak proponuje DN MODELS- w swoim zestawie masek: Kolory z zestawu Firmy AMMO MIG: A.MIG-041 Dark Rust A.MIG-061 Warm Sand Yellow A.MIG-102 Ochre Brown Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 maski ułatwienie, ja wycinałem z przeskalowanego ksero przeniesionego na taśmę tamiya. W jednym ze schematów był błąd zapomnieli dodać brązowy "prostokąt" z tyłu wieży na fragmencie tyłu obudowy działka, w swoim to przegapilem, wyszło przy przeglądaniu jakiegoś zdjecia po fakcie. Nie wiem czy w Twoim to występuje, ale też nie mam zamiaru wzbudzać Twojego niepokoju .. Efektowny model z tego wychodzi kibicuję dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 3 minuty temu, chorąży napisał: maski ułatwienie, ja wycinałem z przeskalowanego ksero przeniesionego na taśmę tamiya. W jednym ze schematów był błąd zapomnieli dodać brązowy "prostokąt" z tyłu wieży na fragmencie tyłu obudowy działka, w swoim to przegapilem, wyszło przy przeglądaniu jakiegoś zdjecia po fakcie. Nie wiem czy w Twoim to występuje, ale też nie mam zamiaru wzbudzać Twojego niepokoju .. Efektowny model z tego wychodzi kibicuję dalej.. Maski?-Nie szkoda kasy Niebieska taśma malarska TESA- schemat z instrukcji Trumpetera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Taśma malarska odpuściła, farby nigdzie nie zarwało. Foty na gorąco z komórki, światło słabe........dokleić trzeba jeszcze tylne osłony kratownicowe i jakieś pierdoły. Lufy się trochę rozjechały- przemocy trochę użyć - trzeba. Tak mawiał mistrz YODA. Edytowane 24 Października 2021 przez robertmodelarz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Nieźle. Ja tu jeszcze wrócę. Ktoś chyba już to kiedyś powiedział . Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 17 minut temu, Endrju napisał: Nieźle. Ja tu jeszcze wrócę. Ktoś chyba już to kiedyś powiedział . Pozdrawiam. Andrzej. Znam człowieka, też nosił mundur. Tylko, że gwiazdek miał więcej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Całkiem zgrabnie wychodzi przykuwa wzrok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Znam człowieka, też nosił mundur. Tylko, że gwiazdek miał więcej..... Ja nie o tym. Ja o tym w okularach. Ten gwiazdek nie miał. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 38 minut temu, Endrju napisał: Ja nie o tym. Ja o tym w okularach. Ten gwiazdek nie miał. Pozdrawiam. Andrzej. Gwiazdek nie miał, ale przynajmniej batalion wrogów na tamten świat wyprawił (we wszystkich częściach). W realu jako Gubernator Stanu Kalifornia - od dnia rozpoczęcia sprawowania urzędu nie ułaskawił żadnego skazańca (w tym czasie wykonano trzy wyroki śmierci). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Aerograf też może pluć z innego powodu. Filmik na YouTube o tym oglądałem, prosty błąd w obsłudze. Wiele osób kończąc malować strużkę, zamyka dwa zawory jednocześnie. Ten od powietrza i ten od farby. Po każdym takim zabiegu farba się zbiera i w końcu pluje. Trzeba najpierw puścić powietrze, potem farba, zamykamy farbę, powietrze dalej puszczamy, żeby wypluć to co zostało, zamykamy powietrze. Mówię to o obsłudze dwu funkcyjnego spustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi