Stalooki Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Następnym modelem na warsztacie będzie Spitfire Mk.1. Sławny brytyjski myśliwiec z II Wojny Światowej. Na nim też latali polacy w bitwie o Anglię. Poprzednio zrobiłem dwa modele tzw. antyki z wyprasek z lat 70 lub 80-tych. Tym razem model słynnej z wyrobów o najwyższej jakości, japońskiej firmy Tamiya. Sam model kosztował 150 zł czyli był np. 10x droższy od RWD-5 który ostatnio skończyłem. Do samej budowy modelu muszę się dobrze przygotować, w internecie nie brak filmów z budowy a w różnych gazetach modelarskich opisów tego modelu też nie brakuje. Nie wiem jak mi pójdzie z nim. Może dokupię kalkomanie z polskimi wersjami tego samolotu. Na razie czytanie instrukcji, obróbka części i myślenie w jakiej wersji go zrobić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Powodzenia i będę podpatrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Również dołączam do widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 12 Października 2021 Autor Share Napisano 12 Października 2021 Wycinanie i obróbka części. Właściwie nie ma co obrabiać, wszystko pasuje idealnie. Taki model automatycznie sprawia że podchodzi się do niego z uwagą i wymusza on na modelarzu jeszcze większą dokładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 A ten kawałek pędzla to przepraszam do czego ma służyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 12 Października 2021 Autor Share Napisano 12 Października 2021 Do zamiatania stanowiska pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 3 minuty temu, _OldMan_ napisał: A ten kawałek pędzla to przepraszam do czego ma służyć ? Pewnie podmalunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 Godzinę temu, Adamo722 napisał: Pewnie podmalunki Prędzej technika suchego pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 Teraz, _OldMan_ napisał: Prędzej technika suchego pędzla. To chyba dobrze że nie zamoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Maja 2022 Autor Share Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) Po bardzo długiej przerwie postanowiłem trochę pomodelować. Pomalowałem boczne ściany kokpitu według instrukcji farbami Tamiya i Vallejo. Do pomalowania metalicznej części kokpitu użyłem farby EXTREME METAL AK 478 White Aluminium bo nie chciało mi się kupować całej puszki AS-12. Tak to wygląda, pewnie jeszcze nałożę na to wash i podkreślę detale metodą suchego pędzla. Dodam później zdjęcie żeby pokazać różnicę. Edytowane 14 Maja 2022 przez Stalooki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) Taka moja, subiektywna podpowiedź. Z tego co piszesz mocno sugerujesz się przy doborze farb tym co podaje producent modelu. Radzę odejść od tego przyzwyczajenia, zapoznać się z kolorami, którymi malowany był samolot, którego model aktualnie budujesz i zaopatrzyć się w potrzebne farby u producenta, który dobrze zinterpretował owe kolory. Szukaj w internecie, na forach... I nie musisz kupować żadnych sprayów.... Dobrze, że nie kupowałeś tego tamiyowskiego rozpylacza bo ta firma metalizery ma takie, powiedzmy, średnie (; Polecam Gunze ale wybór należy do Ciebie. Aha, ważny aspekt - metalizery powinno kłaść się na do odpowiednio przygotowaną powierzchnię - podkład + połysk, to jest ważne, chyba, że chcesz uzyskać jakiś inny, dziwny efekt... Edytowane 14 Maja 2022 przez RogerM doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Maja 2022 Autor Share Napisano 14 Maja 2022 Tak wyglądają ścianki boczne kokpitu po czarnym washu i zaakcentowaniu jaśniejszym kolorem detali. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Bardzo ładnie, dorób jeszcze parę charakterystycznych przewodów na prawej burcie i będzie super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Wszystkie części kokpitu przygotowane do położenia podkładu i malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Figurka pilota w powiększeniu. No comment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Ale, że zła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Odwrotnie, że bardzo dobra jakość. Edytowane 15 Maja 2022 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Boczne ścianki kokpitu w powiększeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Pilota będziesz malował? Czy zostanie w pudle, taki samotny i porzucony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Bez pilota się nie obejdzie. Dzisiaj zacząłem malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 4 godziny temu, Stalooki napisał: Boczne ścianki kokpitu w powiększeniu. Czy ślady po wypychaczach nie będą się rzucały w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Cały pilot pomalowany,. Teraz zabezpieczyć błyszczącym varnishem i dam ciemy wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Dałem na pilota lakier Glossy Lucky Varnish firmy Ammo by Mig. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 Pilot już gotowy. Myślę że nie wyszedł tak źle. Tak dla informacji to pilot w tej skali czyli 1:48 ma około 3,75 cm. Całkiem mała figurka do pomalowania. Wszystko a szczególnie twarz trzeba było malować pod lupą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi